Partit Socialdemòcrata

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata demanarà la compareixença de Jover i del president de l’AFA perquè donin explicacions sobre la intervenció d’Assegurances Generals

Crea: 02/06/2020 - 18:35
Pere López amb la premsa

Andorra la Vella | El Partit Socialdemòcrata considera que el ‘cas Assegurances Generals’ és més greu del que sembla i “posa novament Andorra en dificultats en quant a la reputació de la plaça econòmic-financera i dels seus mecanismes de control”, ha assegurat el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López. És per això que s’ha entrat una demanda d’informació per tal que el Govern faciliti tot un seguit de documents i informes relacionats amb la intervenció de l’entitat i la seva fallida, i demanarà també que tant el ministre de Finances, Eric Jover, com del president del consell d’Administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), Raül González, compareguin davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost perquè donin les explicacions pertinents.

 

El Partit Socialdemòcrata considera que el ‘cas Assegurances Generals’ és més greu del que sembla i “posa novament Andorra en dificultats en quant a la reputació de la plaça econòmic-financera i dels seus mecanismes de control”, ha assegurat el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López. És per això que s’ha entrat una demanda d’informació per tal que el Govern faciliti tot un seguit de documents i informes relacionats amb la intervenció de l’entitat i la seva fallida, i demanarà també que tant el ministre de Finances, Eric Jover, com del president del consell d’Administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), Raül González, compareguin davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost perquè donin les explicacions pertinents.

Després que la legislatura passada fos marcada per ‘l’afer BPA’, aquesta també comença marcada per un cas amb repercussions a la reputació “d’un sector estratègic, com és el de les assegurances i estretament vinculat al món financer”. Casos que, salvant les distàncies i amb dimensions diferents, “posen en qüestió els mitjans que té el país per protegir-se davant fallides o situacions complicades en sectors estratègics”.

El president del grup parlamentari, Pere López, també ha justificat la demanda per la importància del cas, vist que presumptament s’haurien produït moltes irregularitats, tant abans com després de la intervenció, hi ha moltes persones afectades i que pels anuncis del Govern d’avançaments de fons pot haver-hi un forat econòmic molt important. En aquest sentit, López ha exposat que a més dels diners aportats per l’erari públic també té costos en el teixit econòmic i empresarial: “pot comportar pèrdues a prestadors de serveis i proveïdors que estaven executant treballs i possiblement no els cobraran en relació als sinistres coberts”, ha dit.

Així, es demanen tot tipus de documents i informes des dels informes d’auditoria a aquells realitzats per l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), incloent aquells amb els que ha treballat el Consell d’Administració de l’AFA i amb els que ha treballat el Govern, i en els quals se sustenten les decisions preses per l’Executiu. I un cop analitzada la informació, es demanaran les compareixences del ministre de Finances i del president del consell d’administració de l’AFA “perquè s’expliquin públicament els controls realitzats”.

López ha valorat que la informació que es té sobre el cas “és confusa i el Govern no ha aportat cap mena d’informació”: les explicacions donades són “insuficients” i hi ha “temes col·laterals, com l’operativa que s’ha pactat posteriorment, que tampoc ha quedat explicitat el funcionament a partir d’ara”.

Així, amb la documentació sol·licitada i les explicacions que es puguin donar en l’eventual compareixença en seu parlamentaria del ministre Eric Jover i del president del consell d’administració de l’AFA, s’espera esclarir, entre d’altres, si no es va complir amb la responsabilitat de supervisió per part del ministeri de Finances abans que es traspassés aquesta competència a l’AFA o com s’ha arribat a la situació actual i si es podria haver evitat. També caldrà “quantificar el forat” i determinar qui el pagarà i com s’assumiran les responsabilitats i perjudicis que es derivin.

En aquest sentit, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata es reserva el dret a demanar d’altres responsabilitats polítiques si es considera necessari després d’analitzar la documentació i d’escoltar les explicacions que es puguin donar en el marc de les compareixences que es demanaran un cop la comissió legislativa de Finances i Pressupost hagi acabat el treball sobre el Pressupost.

 

Territori: