Partit Socialdemòcrata

Desigualtat salarial

Crea: 11/21/2017 - 17:00

Article d'opinió locutat al 'Ningú és perfecte' de Ràdio Valira (21-11-2017)

Molt sovint parlem (i sentim a parlar) de la desigualtat econòmica que es viu a Andorra. Les darreres dades de la CASS que es van fer publiques al Butlletí del Consell General ens diuen que gairebé la meitat dels assalariats rep un sou inferior als 1.500 euros mensuals. Si prenem com a dada els prop de 2.000 euros del salari mitjà del nostre país, set de cada deu treballadors reben un salari per sota d'aquesta xifra.
 
Aquestes dades són preocupants, sobretot si tenim en compte que el preu del lloguer i de venda dels immobles està en constant augment des de fa poc més d'un any. Aquesta diferència entre els sous percebuts i l'augment del preu de l'habitatge ens està portant, a poc a poc, a un increment de les persones en risc d'exclusió i dins el llindar de la pobresa.
 
Per desgràcia, aquesta desigualtat salarial és encara més gran si parlem de les dones. De les persones que cobren el sou base o inferior, la dona en representa més de la meitat, un 55,3% del total.
 
Si mirem en el tram alt dels sous, el que podríem considerar els càrrecs directius o de més responsabilitat, aquesta escletxa és encara més evident. A Andorra hi ha 3.601 assalariats que perceben un salari superior als 3.000 euros. D'aquests, 1.238 són dones i 2.363 són homes, gairebé el doble.
 
El nostre país s'està fragmentant a poc a poc. Qualsevol societat que manté unes diferències salarials tan aclaparadores acaba patint-ne les conseqüències.
 
Per una banda, és necessari un augment del salari base, ja que l'alt nivell de preus d'Andorra no pot anar de la mà d'un sou mínim inferior als 1.000 euros.
 
Per altra banda, ens calen polítiques d'igualtat de gènere que no penalitzin el salari segons el sexe de cadascú.
 
Tenim molt camí al davant, però cal començar a caminar com més aviat millor. Des del moment en què vàrem implantar un marc fiscal, l'hem de fer servir no només per recaptar, sinó com a eina d'impuls econòmic a través de bonificacions impositives en alguns camps, com el de la igualtat de gènere i el de l'escletxa salarial existent entre els treballadors. Esperem que comencem a fer aquest camí.
 

Sobre l'autor

imatge de Aleix Mañosas
Aleix Mañosas