Partit Socialdemòcrata

De política i valors

Crea: 05/22/2019 - 10:48

Article d'opinió publicat al Bon Dia (22-5-2019)

Després d’haver-ho sospesat molt, de compatir-ho no només amb les companyes i els companys i haver-ho debatut en els òrgans de govern del partit, vam decidir fer un acord amb Liberals d’Andorra per presentar-nos a les eleccions generals plegats a la circumscripció territorial. No en tornarem a explicar el com i el perquè, es va explicar abans i durant la campanya electoral. “Un pacte tàctic, mai ideològic”, expressava bé l’ex-consellera liberal Judith Pallarés en un recent article d’opinió.
 
Els resultats electorals dibuixaven un interessant període de pactes i propostes per fer possible el que l’electorat havia demanat: el final de la majoria de DA i la necessitat d’entesa i consens en els assumptes d’Estat. Des del PS així ho vam entendre i allà érem, intentant bastir una proposta.
 
Ha passat un mes i escaig i ja heu pogut veure com anat tot plegat: L’A s’ha afanyat a dir que els acords establerts amb el PS es donaven per liquidats donat que no existia “alternativa real de canvi possible”, i entra al Govern de DA liderat pel Sr. Espot, renunciant (o, no) a bona part de les seves propostes electorals i assumint bona part del programa demòcrata –segons alguns, comparteixen el 90% del programa polític.
 
Aquests dies han estat molts els comentaris de la ciutadania qüestionant la falta d’ètica de L’A, no només vers el company de campanya, en especial amb les persones que conformaven les candidatures territorials, sinó a la ciutadania. Puc entendre que L’A no volgués estar a l’oposició al Consell General, que veiés complicada la proposta – que com a tal, estava subjecta a canvis i millores– que els vam fer i que tingués por d’esdevenir, a l’oposició, la crossa del PS (ja em direu com, però). En canvi, no han dubtat a ser la crossa de DA.
 
Són ben legítimes les aspiracions de tot partit polític a governar, però l’altre és el preu polític que s’ha de pagar, les formes i el respecte als altres. Sembla que del primer en són ben conscients del que els representarà. De la resta en dubto. Es tractava de tenir la mateixa franquesa que la que nosaltres els havíem ofert. Les relacions es basteixen en la confiança. Aquests són els valors que ens hauria agradat trobar. I d’aquí la nostra decepció i enuig. Creiem que el consens es pot construir de moltes maneres: amb un pacte de governabilitat o amb acords puntuals sobre aspectes concrets.
 
Segons ells “toca pactar” (pesa com una espasa de Dàmocles) i han preferit el lloc del centre, el manteniment de l’statu quo i el continuisme al canvi per a una renovació democràtica de les institucions i pel reforç de la responsabilitat pública dels gestors públics envers la ciutadania. Una actuació no en funció només dels seus valors, sinó equilibrant interessos, no fent tot allò que potser farien en consciència perquè la responsabilitat els ho desaconsella, perquè no és oportú…
 
Des del PS, encara que creiem que és possible governar a partir de valors positius (conjugant ètica i política) apostem pel control polític i jurídic dels polítics, amb el compliment escrupolós de la llei i amb un règim d’incompatibilitats per garantir que la seva actuació sigui imparcial i objectiva i que no es vegi condicionada i influenciada per altres activitats i interessos que no siguin l’interès general.
 
Aquesta manera d’entendre la responsabilitat pública acompanya la nostra proposta de país i el nostre compromís i programa polític es basa en la recuperació de la confiança entre la ciutadania, les institucions i els responsables polítics.