Partit Socialdemòcrata

Rosa Gili avisa que moltes lleis poden tenir problemes en ser treballades amb presses i sense prou diàleg

Crea: 01/24/2019 - 12:42
Un instant de l'entrevista (RTVA).
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha advertit que la velocitat que Demòcrates per Andorra (DA) ha imposat per treballar projectes de llei de gran importància i poder-les aprovar abans de la dissolució parlamentària pot provocar que molts d’aquests textos pateixin greus deficiències. Sense embuts, ha qualificat de “bogeria” el fet de voler aquestes preses, al mateix temps que ha defensat el pacte assolit amb Liberals d’Andorra (L’A) per concórrer conjuntament a les territorials com una forma de recuperar la democràcia que s’ha perdut els darrers anys.
 
La política escaldenca ha fet aquestes declaracions durant l’entrevista concedida al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. Preguntada sobre el fet que DA hagi aplicat el tràmit d’urgència a un bon grapat de projectes legislatius entrats a tràmit a final de legislatura, Gili ha avisat que “fer-ho amb lleis tan importants com les que estem treballant és una bogeria” i ha lamentat “l’obsessió de DA per tancar-ho tot” que “va en detriment del temps necessari per treballar-ho bé”. Per tant, ha avisat, “en un futur ens podem trobar problemes amb lleis mal fetes”. 
 
Davant aquesta situació, la consellera general ha indicat que “a vegades he tingut la sensació que el seu objectiu era que no les miréssim i les deixéssim passar”. També ha deixat clar que això, en cap cas, ha estat una opció per al PS: “Per la responsabilitat que tenim amb la ciutadania, tenim l’obligació de mirar-nos bé les coses”. 
 
Aquesta imposició del tràmit d’urgència és, de fet, només un dels motius pels quals Gili ha defensat la necessitat que, en la propera legislatura, hi hagi un important canvi de l’aritmètica parlamentària. “M’agradaria que DA no tingués majoria per canviar les maneres de fer; seria més sa democràticament”, ha comentat, a la vegada que s’ha mostrat confiada en els resultats que es poden aconseguir després de l’acord per les llistes territorials assolit amb L’A, que ha defensat tot posant en relleu que “falta democràcia i és un aspecte que estarà dins del pacte: un sistema electoral més just tant als comuns com al Consell General. El que primer volem és recuperar una democràcia que s’ha afeblit”. 
 
La parlamentària socialdemòcrata ha explicat que “anem fent el nostre camí cap a les eleccions” i, malgrat no voler avançar punts concrets, sí que ha assegurat que el programa que presentin les llistes conjuntes contindrà propostes molt interessants. “La gent quedarà gratament sorpresa dels punts que estem treballant conjuntament amb Liberals. Són eixos transversals que la ciutadania ens demana a crits”, ha indicat. Això, ha remarcat, sense que cap dels partits “renunciï al seu ideari” i amb la voluntat de canviar un dels grans problemes que s’ha viscut amb el Govern de DA: “Han afavorit determinats col·lectius; hi ha hagut amiguisme i molta falta de diàleg. Volem guanyar per revertir la situació i poder governar pensant en l’interès general”.