Partit Socialdemòcrata

Preguntes pels problemes a la CASS dels andorrans amb passaport provisional i per les irregularitats al SAAS

Crea: 04/19/2016 - 13:51
Els tres consellers generals del PS al ple del Consell.
Els consellers generals del PS han tramitat tres preguntes que el Govern haurà de respondre de forma oral en la propera sessió de control parlamentari, prevista per al dijous 28 d’abril. Així, Gerard Alís interroga l’executiu pels problemes que estan tenint les persones amb passaport andorrà provisional per cobrar les prestacions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) mentre que Rosa Gili s’interessa pels canvis dins del consell d’administració de la parapública amb la incorporació de l’economista Enric Bartumeu i per les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes en la liquidació del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).
 
Alís posa en relleu en l’escrit tramitat a Sindicatura el fet que “recentment hem tingut coneixement que els andorrans que disposen de passaport provisional no són considerats com a andorrans  per la CASS i se’ls posaria dificultats per fer valdre els seus drets enfront de dita entitat”. Així, el conseller general recorda que “alguns afiliats amb l’autorització de residència i treball caducada, que continuaven pagant les seves cotitzacions (...) s’han vist privats del dret a percebre prestacions”. Aquesta situació també està afectant els nacionals amb passaport provisional “amb l’agreujant que en mirar de tramitar l’autorització de residència des d’immigració se’ls informaria que, en ser andorrans, ja no la requereixen”. Per tant, es troben “en la impossibilitat de percebre les prestacions que els corresponen”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata també alerta dels problemes dels estudiants menors de 18 anys amb passaport provisional, que han de donar-se d’alta com a assalariats. En la pregunta, Alís demana al Govern que exposi “quins són els drets prop de la CASS que gaudeix una persona andorrana que ostenta un passaport provisional i per quins motius aquests serien diferents d’una persona que ostenta un (...) definitiu”.
 
També amb la CASS està relacionada la primera de les dues preguntes formulades per Gili. En concret, la consellera del PS recorda que al gener, i “a demanda del nou ministre de Sanitat”, es va cessar el doctor Albert Pla del càrrec de membre del consell d’Administració de la parapública i, al seu lloc, es va nomenar l’economista Enric Bartumeu. Per això, la parlamentària demana si “pensa el Govern que la figura d’un professional en l’àmbit de la medecina no és necessària” dins d’aquest òrgan.
 
Per últim, Gili també qüestiona al Govern per les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes a la liquidació de l’exercici 2014 del SAAS. En concret, la consellera general recorda que en l’informe “es posa en evidència mancances en relació a les obligacions de respectar els procediments que estableix la Llei General de les Finances Públiques, la (...) de contractació pública i el Pla general de comptabilitat pública”. Per això pregunta a l’executiu si “és coneixedor (...) d’aquestes males praxis” i si “considera correcta i adequada aquesta manera de gestionar els diners públics”. 
 
Totes tres preguntes s’afegeixen a la tramitada ara fa uns dies pel conseller general Pere López, quan es va conèixer la vinculació del ministre de Finances, Jordi Cinca, amb els Papers de Panamà. El parlamentari va preguntar els motius pels quals el també portaveu del Govern va anunciar la seva situació, si aquesta es limita a una única empresa i si pot estar implicat en altres informacions que puguin comprometre la imatge d’Andorra.
 
Tags: