Partit Socialdemòcrata

Padreny exigeix Govern que no “hipotequi” la política de gestió de residus amb la xarxa de cogeneració

Crea: 07/11/2019 - 18:56
Padreny i Font, abans de la sessió.
El conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (GPS), Roger Padreny, ha exigit el Govern que “no hipotequi” la gestió futura de residus amb el projecte de central de cogeneració a la Comella. Així, ha remarcat que la construcció de la instal·lació, que pel seu funcionament dependrà del forn incinerador, podria dificultar el canvi de model d’aquesta política, fet més greu encara quan l’actual és, a l’entendre del PS, totalment erroni i “fallit”. 
 
Així ho ha indicat Padreny durant la sessió de control a l’executiu que s’ha celebrat aquest dijous al Consell General. El parlamentari socialdemòcrata ha demanat pel cost-eficiència d’aquest projecte i, davant les explicacions de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha avisat que “no parlem només del cost econòmic, sinó del mediambiental i de salut que té perpetuar una política d’incineració” que, ha destacat, “és fallida” i contrària al que desitja la ciutadania. “La gent d’Andorra no la vol perquè sap quines són les conseqüències”, ha indicat. 
 
Per a Padreny, la construcció de la central de cogeneració, que necessitarà la crema de residus al forn per funcionari, “ens hipoteca si en el futur volem apostar per altres fórmules de gestió de residus”. Per això ha reclamat al Govern que “les accions d’avui, no hipotequin la gestió de residus del demà”, tot argumentant que el model actual “no és bo ni molt menys d’excel·lència”. També ha preguntat si “s’han plantejat solucionar el sobredimensionament del forn i apostar per una instal·lació adaptada a les necessitats d’Andorra”, ja que “és llastimós que després de tants anys es continuï aplicant el model d’incineració de residus i no s’hagi buscat altres millors”. 
 
Sobre aquest punt, també han volgut intervenir Rosa Gili i Pere López. El president del GPS ha afirmat que, darrere tota aquesta situació, el que passa és que “tenim un monstre que necessita 45.000 tones l’any per funcionari i han de sortir d’on sigui”. Davant d’això, les conseqüències són que “no hi ha ara una política de reciclatge i s’ha buscat brossa a l’estranger per cremar-la”.
 
Una altra de les preguntes de la sessió, formulada en aquest cas per Jordi Font, s’ha centrat en el futur de la parcel·la on s’havia de construir el fallit edifici The Cloud. En aquest sentit, el conseller general del PS ha denunciat que “ara tenim el veritable núvol perquè no sabem encara què es farà allà”. El parlamentari escaldenc ha advertit que, segons el conveni signat entre el comú d’Andorra la Vella i Andorra Telecom, la inversió que ara està executant la corporació a la zona podria servir per a pocs anys, ja que la companyia podria reclamar el retorn dels espais en poc temps. De fet, així podria ser, ja que des del Govern s’ha explicat que una de les possibilitats passa per construir un edifici per a les oficines de l’empresa –ara ubicades en locals de lloguer- i que la decisió es començarà a valorar ja aquest mateix any. 
 
Font ha lamentat que amb el projecte The Cloud “es va derruir tot el que es podia per apuntar-se l’èxit d’un megaedifici emblemàtic, fent un concurs públic coix que no té en compte el pressupost que tindrà”. Així, ha remarcat que, “fins ara, el cost de tot això ja supera els 3,5 milions d’euros”. 
 
La tercera de les preguntes socialdemòcrates, formulada per Susanna Vela, s’ha centrat en la reforma de l’església de Sant Julià. Sílvia Riva, ministra de Cultura, ha admès que l’executiu afrontarà part del cost dels treballs –un 21%-, però des del PS s’ha advertit que la decisió no entra en el que seria subvencions per a millores i conservació del patrimoni. Per això, ha demanat si “es dotarà el Govern d’un mecanisme per front a aquestes actuacions”. 
 
Durant la sessió, també s’ha abordat les dades d’aturats. La consellera general del GPS Judith Salazar ha volgut avisar que, tal com evidencies les dades facilitades pel departament d’Estadística, hi ha una “tendència a l’alça” els darrers mesos del nombre d’inscrits al Servei d’Ocupació.