Partit Socialdemòcrata

López defensa el model de país del PS on “tothom té cabuda” i per refer “una societat fracturada” per DA

Crea: 05/14/2019 - 17:47
Pere López, durant la seva intervenció.
El candidat a cap de Govern del Partit Socialdemòcrata (PS) ha desgranat durant la primera jornada de la sessió d’investidura els deu grans blocs del projecte polític proposat des de la formació, que aposta per “un model de país en el qual tothom tingui cabuda” i per una “proposta àmplia, plural i inclusiva” que aspira a “fer d’Andorra un lloc on els ciutadans visquin bé i feliços, pugin arribar a final de mes de forma adequada i amb les institucions posades al seu servei”. Es tracta d’un model clarament al de Demòcrates per Andorra (DA) –ara en coalició amb Ciutadans Compromesos (CC) i Liberals d’Andorra (LA) que, com ha remarcat, ha deixat una societat “fracturada”. 
 
Perquè, ha indicat el líder socialdemòcrata, aquest ha estat “el llegat” dels vuit anys de Toni Martí al capdavant de l’executiu: “fractura, divisió i creixement de les desigualtats” mentre “massa persones que pateixen dificultats econòmiques veuen aires de grandesa en moltes actuacions del Govern, societats públiques i comuns”. I això, ha advertit, és el que es mantindrà si Xavier Espot –ministre durant la major part d’aquests vuit anys- és escollit com al seu successor. Davant aquesta possibilitat, López ha defensat que “Andorra s'ha de construir sobre la suma de les voluntats de tothom sense excepció” i que “calen actuacions polítiques diverses, que escoltin i entenguin la complexitat de la nostra societat perquè esdevingui pròspera i moderna”.
 
Abans de desgranar els deu blocs del projecte polític del PS, el candidat socialdemòcrata no s’ha estat de retreure que Liberals d’Andorra, l’altre integrant de les llistes territorials de d’Acord a les passades eleccions, hagi optat per formar part del Govern de coalició amb DA. En aquest sentit, ha recordat que el 7 d’abril “una majoria de ciutadans van votar i van voler un canvi polític” i ha lamentat que, en canvi, “contràriament a aquesta voluntat hem vist moviments que semblen haver oblidat la mala gestió de DA, el menysteniment cap a les institucions del país o la més que dubtosa gestió dels diners públics” i “d'esquena als ciutadans, pugen de forma forçada al carro d'una governabilitat a qualsevol preu i es posen al servei de fer de crossa d'un govern absolutista i autoritari, opac i mal gestor, amb actituds i accions que s'allunyen de servir i afavorir l'interès comú com ha estat el de DA”.
 
Justament, López ha volgut remarcar que des del PS es consideren plenament vigents els punts programàtics de d’Acord i ha expressat el compromís d’intentar tirar-los endavant. Per això els ha integrat dins dels deu blocs que ha anat desgranant durant l’hora i mitja llarga de discurs. 
 
Primer bloc: Democràcia, institucions i participació ciutadana
Un bon exemple d’això es veu al primer bloc, on el candidat socialdemòcrata ha defensat algunes de les propostes impulsades per les llistes de d’Acord, com ara la creació d’un sistema pel qual els ciutadans podran fer preguntes i demandes d’informació a Govern o la possibilitat de celebrar consultes populars si ho demana el 15% del cens. “Són propostes innovadores i democràtiques”, ha remarcat López, que també ha argumentat la necessitat de reformar la llei de contractació pública per “evitar els actuals abusos de posició” o d’endurir les penes per delictes de corrupció. 
 
Segon bloc: negociació amb la Unió Europea
Pel PS, com ha remarcat l’aspirant socialdemòcrata a cap de Govern, continua sent “positiu” negociar un acord d’associació amb la UE, ja que “pot aportar beneficis econòmics” però ha apuntat que “cal ser extremadament prudents” i que les converses han de continuar “amb tres principis bàsics: fent pinya, actuant com a un sol actor i defensant els interessos de professionals i empresaris; sense pressa i amb una directriu política clara i línies vermelles infranquejables” que són una política fiscal de “titularitat exclusiva estatal” així com el manteniment del sistema de quotes d’immigració i la protecció dels monopolis estatals en energia i telecomunicacions. 
 
Tercer bloc: suport al teixit econòmic, diversificació i creixement econòmic
El PS considera indispensable apostar de forma ferma per donar suport al teixit econòmic del país, començant pels sectors tradicionals. Per això, López ha anunciat la voluntat de crear una taula del Turisme i Comerç, així com per buscar “una veritable diversificació” i per introduir canvis en el sistema de quotes que han d’afrontar els autònoms. El candidat socialdemòcrata també ha defensat que cal crear un punt únic perquè les empreses puguin fer tots els tràmits i que cal canviar la llei dels col·legis professionals perquè aquests hagin d’emetre un informe vinculant previ a l’autorització del Govern perquè persones estrangeres puguin exercici al país. A més, també es vol impulsar un programa d’inversions “dinamitzador de l’economia i útil pel ciutadà” que, per exemple, prioritzi l’impuls d’habitatges socials o, a nivell de xarxa viària, els accessos al país pel Pas de la Casa i Sant Julià, amb “una veritable desviació”. 
 
Quart bloc: política social i de serveis públics
A l’hora de desgranar aquest bloc ampli, el conseller general ha volgut remarcar en primer lloc el “compromís” per “afrontar la reforma del nostre sistema sanitari”, tot recordant que “DA ha estat incapaç” de fer-ho perquè “ha faltat valentia i ha primat amiguismes”. Des del PS, en aquest àmbit, es considera adient trencar l’actual estructura de funcionament del Servei Andorra d’Atenció Sanitària tot creant dos ens separats (hospital i Cedre) i fent que tota l’atenció primària depengui directament del ministeri. També s’aposta per mantenir tot i que reformulada la figura del metge referent i per universalitzar el sistema del tercer pagador per garantir l’accés de tothom a la sanitat sense cap trava econòmica. 
 
En l’àmbit educatiu, López ha destacat la proposta d’implementar l’educació “gratuïta i pública” per als infants entre zero i tres anys. Es tracta, ha destacat, d’una mesura amb un doble benefici: per una banda, l’estalvi econòmic que suposarà per a les famílies; per l’altra, la millora clara del sistema educatiu.
 
Des del PS, a més, es dona una gran importància a la gent gran. “Tots hem de poder envellir de la millor manera”, ha reclamat López. Per això, entre altres iniciatives, la formació vol impulsar un pla integral de dependència i atenció domiciliària clau per fer front al problema de la solitud, una borsa de temps per al col·lectiu o assegurar que tots aquells padrins que hagin cotitzat a la CASS durant 40 anys tinguin garantida una pensió equivalent al salari mínim que, ha recordat, s’ha de pujar immediatament a 1.200 euros. “Totes aquestes mesures”, ha apuntat, “no les pot garantir la coalició taronja-blau-lila del senyor Espot”. En canvi, ha assegurat, “nosaltres sí que tenim el finançament via la nostra reforma fiscal i fent ús dels beneficis d’Andorra Telecom i FEDA”. 
 
Cinquè bloc: drets i llibertats
López ha tornat a deixar clar que l’accés a un habitatge digne és una de les prioritats per a la formació socialdemòcrata. Així, ha destacat la proposta del pla pel dret a l’habitatge 2019-25 que persegueix com a fita introduir al mercat entre 150 i 200 pisos socials per a col·lectius com ara joves, gent gran o persones amb diversitat funcional. 
 
També ha defensat que cal revertir la reforma laboral aprovada a finals de la passada legislatura, molt lesiva per als treballadors. “La manca de diàleg social i de negociació col·lectiva ha estat la base per a uns canvis desiguals i injustos que precaritzen el mercat de treball”, ha denunciat. Per això, ha manifestat que “cal fer que l’estàndard laboral andorrà sigui homologable internacionalment”, fet que passa per acceptar les demandes de l’Organització Internacional de Treball i aixecar les reserves encara vigents per part d’Andorra a determinats articles de la Carta Social Europea revisada. 
 
Altres drets que cal refermar fan referència al canvi de denominació dels matrimonis entre persones del mateix sexe, actualment conegudes com a unions civils. “Qualsevol unió entre dues persones ha de ser casament”, ha afirmat López. També es vol crear la figura de la cerimònia civil de comiat. Especialment contundent ha estat amb la demanda de despenalització de l’avortament. “Hem de treure Andorra de la postura més misògina i medieval” per “arribar a la normalitat de qualsevol país avançat”. 
 
Pel que fa als drets democràtics, el conseller general del PS ha posat sobre la taula la necessitat de legalitzar la doble nacionalitat, fet que beneficiarà tant andorrans com residents. També ha esmentat una altra de les propostes claus de d’Acord: els canvis en el sistema electoral tant de les comunals com de les nacionals. 
 
Sisè bloc: administració pública
López ha deixat clar que el PS és partidari de “retornar als treballadors públics la dignitat perduda”, fet que obliga a “desfer les retallades unilateralment imposades”. És a dir, derogar la nova llei de Funció Pública per després treballar conjuntament per un text consensuat amb els representants dels funcionaris”. 
 
Setè bloc: fiscalitat, comptes públics i sector financer
López ha defensat que el model del PS no significa en cap cas apujar impostos sinó complir “el que diu la Constitució”. És a dir, “el sistema de tributació ha de ser progressiu; qui més té, més ha de pagar”. Així, ha remarcat que fent tributar les SICAVs i els dividends de societats i amb segon tram d’IRPF –del 20% a partir de deu vegades el salari mínim- es recaptarien entre 30 i 40 milions per “pagar les mesures socials i de millora de la qualitat de vida que volem portar a terme”. 
 
Quan al sector financer, el PS, ha explicat López, proposa crear “una comissió mixta entre Consell General, representants del sector, l’òrgan regulador i la UIFAnd” que esdevingui un òrgan de “supervisió i de control del risc financer” al mateix temps que “dibuixa el futur en els anys a seguir i estableix un full de ruta de les actuacions a emprendre”. 
 
Vuitè bloc: igualtat i equitat de gènere
En aquest àmbit, el candidat socialdemòcrata ha tornat a refermar el compromís de la formació a l’hora de lluitar per aconseguir una autèntica igualtat salarial i d’accés als llocs de responsabilitat. Així, el PS vol recuperar la Secretaria d’Estat d’Igualtat i a més aposta per un sistema de quotes als càrrecs directius públics així com de reserves de plaça als concursos de selecció de personal. 
 
Novè bloc: Cultura i patrimoni
En aquest àmbit, López ha defensat les mesures proposades pel PS per permetre que la cultura sigui “clau per a la integració i la cohesió social” a l’hora que esdevé un altre pol per “incrementa la riquesa del país”. Així, es considera adient impulsar l’Estatut de l’artista per “crear un clima propici per a la llibertat d’expressió artística”. També es vol crear el Consell Nacional de la Cultura i les Arts i modificar la llei de patrimoni per garantir-ne la protecció. 
 
Desè bloc: Joventut i futur
En aquest darrer bloc, López ha inclòs la defensa ferma de polítiques mediambientals per lluitar de forma decidida contra el canvi climàtic, com ara la potenciació del reciclatge i de la reducció de residus a incinerar. A la vegada, també ha posat en relleu la importància per al present que té ja la joventut i ha alertat del gran nombre de joves que marxen del país en no trobar feines adequades a la seva formació. Per això, ha indicat, cal adaptar el sistema educatiu a les necessitats de l’entorn perquè puguin trobar treball a Andorra. També ha apuntat altres propostes com la creació del carnet universitari del transport o, ja en l’àmbit dels esports, l’increment de les subvencions destinades a la base.