Partit Socialdemòcrata

López critica que Govern hagi deixat que els Ramon Llull caiguin en un “caràcter residual i testimonial”

Crea: 12/04/2018 - 16:53
Un instant de l'acte d'entrega dels darrers premis Ramon Llull (Govern d'Andorra).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat que els premis Ramon Llull hagin passat a tenir un “caràcter residual i gairebé testimonial” molt allunyat de la idea original del moment en què es van crear. Per això, considera que cal donar-los “un projecte clar” que permeti millorar el retorn que s’aconsegueix amb la inversió que es fa des d’Andorra. López vol que aquest punt sigui abordat en la sessió de control a Govern del dijous 13 de desembre i, per això, ha presentat una pregunta oral sobre la qüestió. 
 
En l’escrit tramitat a Sindicatura aquest dimarts, el parlamentari recorda que “arran de la cerimònia d’entrega dels Premis internacionals de la Fundació Ramon Llull, que va tenir lloc a Ordino, són diverses les veus que han alertat que els guardons no només no han aconseguit connectar amb Andorra sinó que tampoc tenen suficient influència i notorietat a la resta de territoris de parla catalana”. Així, apunta que “la sensació és que (...) ofereix una certa logística, suport institucional i pressupost” però que, en canvi, “ni el projecte ni la implicació efectiva de la Fundació (...) es percep de forma clara”. 
 
Tot i que en cap cas es posa en dubte “la necessitat de donar notorietat i reconeixement a la nostra llengua, als seus estudiosos, literats i traductors”, des del PS “fa la sensació que el cartell de premis en si no acaba d'afavorir una implicació i un interès perquè avui els sectors d'Andorra que més s'hi podrien interessar ho facin”. Aquesta situació es va poder veure “en un acte d’entrega de premis deslluït i amb molt poca presència de públic, a la qual tampoc va contribuir l’horari escollit per a la seva celebració”.
 
Per això, es pregunta al Govern “quin és el pressupost que es destina a la Fundació Ramon Llull i, ja més concretament, als premis”. També es vol saber “en què consisteix la seva presència a Andorra i quins beneficis comporta per al país” així com la “valoració que fa Govern del retorn d’aquesta inversió fins al moment”. Per últim, López demana si “es preveuen, de cara a futures edicions, accions per incrementar l’interès per part de la societat andorrana i la seva repercussió internacional”. 
 
López ha volgut posar en relleu la “trista i desolada” imatge que es va viure en l’entrega dels darrers premis, feta fa unes setmanes, situació que, defensa, “ens ha de fer reflexionar” sobre uns guardons que, remarca, “tenen un objecte importantíssim com és l’estudi del català”. Per al parlamentari, però, actualment “al darrere falta un projecte clar” i que “tinguin una repercussió social i que el pressuposti que s’hi destina tingui una visualització”. Per això, considera que “el que estem veient és que els premis tenen cada any més un caràcter residual i gairebé testimonial que no respon a la idea original”.