Partit Socialdemòcrata

López avisa que si hi ha pujada de cotitzacions a la CASS, no pot ser al 50% entre treballadors i empresaris

Crea: 05/30/2019 - 13:39
Un instant de l'entrevista (RTVA).
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha advertit que el PS no està disposat a acceptar que les mesures que s’impulsin per afrontar la situació del sistema de pensions comportin retallades de drets. Així, ha apuntat que no es comparteix ni la possibilitat de disminuir les noves prestacions ni la d’endarrerir l’edat de jubilació, al mateix temps que ha indicat que l’increment de cotitzacions no pot tornar a ser a parts iguals entre empresari i treballador sinó que ha de ser del 75 i l 25% respectivament. 
 
López ha fet aquestes valoracions durant l’entrevista que ha concedit al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra. El conseller general del Partit Socialdemòcrata ha estat preguntat per la disposició a treballar en alguns dels pactes d’Estat proposats pel nou cap de Govern, com ara el de la CASS i específicament el que ha de servir per adoptar mesures entorn el sistema de pensions. El parlamentari ha deixat clar que des del PS hi ha voluntat per buscar consensos, però sempre amb una línia vermella clara que passa per no perjudicar de forma important els beneficiaris. 
 
Així, un exemple clar és el que fa referència a la possibilitat d’incrementar les cotitzacions, opció que des del PS es considera lògica, ara bé, amb un matís molt important: “no pot ser, com el darrer cop, 50% per empresari i 50% pel treballador”. Així, des de la formació es considera que qualsevol d’aquests augments “ha de ser del 75 i del 25% com s’ha fet sempre” perquè, en cas contrari, “es trenca un equilibri entre les parts”. 
 
López també ha advertit que, en relació a altres mesures, el PS té clar que hi ha algunes que “no compartirem”. Entre elles, la possibilitat d’endarrerir l’edat de jubilació o qualsevol que suposi una retallada encara més important de les pensions. 
 
Sobre un altre pacte d’Estat proposat, el de les negociacions amb la Unió Europea per l’acord d’associació, ha recordat que “ja vam signar un” i que fa temps que “no hi ha reunions”. En aquest sentit, ha lamentat que “tornem a començar malament” i que, per tant, “cal un canvi de rumb, implicar més els grups parlamentaris i la societat, amb patronals i agents socials”. Sobre la possibilitat que en breu s’hagi de signar un acord marc, ha apuntat que “si no és ara serà ben aviat i ens agradaria saber quina és la línia d’aquest document. Hi tenim tot el dret a saber-ho”.
 
Bona part de l’entrevista ha abordar la formació del Govern de coalició i, en especial, el fet que hi estigui integrat Liberals d’Andorra, malgrat haver sigut part de la coalició d’Acord. En aquest sentit, López ha remarcat que els compromisos defensats per les llistes territorials estan vigents, almenys per part del PS. “Liberal se n’han desdit; nosaltres no. Són qüestions que faran part de la nostra agenda política”, ha afirmat, tot indicant que “les decisions que prenen els altres les hauran d’explicar ells als ciutadans, particularment als qui van fer confiança a d’Acord, especialment a Andorra la Vella i Escaldes”. També ha explicat que “em para molta gent pel carrer que havia fet confiança a d’Acord i que esperava un altre escenari i estan decebuts”.