Partit Socialdemòcrata

López veu com a “una oportunitat” pel “progrés econòmic i social” d’Andorra que la UE reclami un subsidi d’atur

Crea: 11/08/2018 - 18:10
López parla amb Ladislau Baró i Toni Martí.
El conseller general del PS Pere López ha defensat que l’acord d’associació amb la Unió Europea implicarà sí o sí que Andorra estableixi un sistema de subsidi d’atur per a aquelles persones que es queden sense feina i ha defensat que, si així succeeix, serà un pas endavant “pel progrés econòmic i social” del país. El parlamentari ha recordat que des de la formació sempre s’ha estat favorable a una assegurança contributiva per a qui perdi el seu lloc de treball i ha reclamat que es vegi com a “una oportunitat” i no pas com a un “obstacle” en les converses. 
 
Des del PS, López ha recordat que es tracta d’una proposta a la qual “sempre hi hem estat favorables” i que serà ineludible si es vol tancar aquest nou marc de relacions amb l’organisme comunitari. “El mercat únic té unes normatives, també laborals, que s’han de complir”, ha apuntat, tot assegurant que, des de la formació socialdemòcrata no es veu aquest punt com a un “obstacle” en les converses sinó com a una oportunitat. “És un tema molt important pel progrés econòmic i social”, ha defensat. 
 
El parlamentari del PS ha tornat a posar sobre la taula el model d’assegurança d’atur defensat per la formació, amb “una petita contribució per part de l’assalariat” que no hauria de ser excessivament gran per cobrir una bossa de persones sense feina relativament “petita”. Així, ha recordat que, actualment, qui es queda sense treball “ha d’anar a demanar ajudes socials” i, al seu entendre, tenir aquest subsidi seria “millor”. 
 
López ha argumentat que “la participació al mercat únic demana unes condicions homogènies” i, per això, ha avançat que “hi haurà d’haver una prestació d’atur que Andorra haurà de definir establint uns criteris mínims”. Així, ha afirmat que “acabarà sent així i ho desitjo perquè és la nostra idea: les persones que treballen han de tenir una cobertura per si es queden sense feina. Amb caràcter universal per a tots els treballadors, andorrans i residents de llarga durada”. 
 
La “responsabilitat” de Govern i Andorra Telecom pel fracàs de The Cloud
Durant la sessió, López també ha preguntat pel fet que Andorra Telecom faci una minsa aportació, només 152.000 euros a les obres d’embelliment dels entorns de la parcel·la on s’havia de construir The Cloud, fet que ha generat un important descontent dins del comú de la capital. Al seu entendre, aquest fet demostra que ni la societat pública ni Govern volen assumir “les responsabilitats polítiques i econòmiques” d’un projecte que ha tingut una “gestió desastrosa des del principi fins al final”. Referint-se directament al ministre d’Ordenament Territorial, i també president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres, ha apuntat que “han defensat durant molt temps un edifici que era inviable” i els ha acusat de “malmetre la imatge del país” i de “perjudicar els comerços de la zona”.
 
Per això, el conseller general del PS ha reclamat que “s’han d’assumir les responsabilitats i les dels perjudicis causats”, situació que, en canvi, no s’està produint com queda patent un cop vist la minsa aportació d’Andorra Telecom a les obres d’embelliment dels carrers que envolten la parcel·la. “Sembla que l’únic que li preocupa és que la seva factura sigui la mínima”, ha comentat López, que ha remarcat que “han deixat la zona feta un veritable desastre que fa mal als ulls” i que cal “tornar-la a deixar amb una mínima dignitat”.
 
El parlamentari socialdemòcrata ha afirmat que “ens preocupa tenir-lo com a ministre”, de nou en referència a Torres Falcó. I és que, com ha posat sobre la taula, “juga cada dia amb els nostres diners” i, en canvi, “la seva ceguera és preocupant”. Així, ha recordat que, a banda de The Cloud, hi ha altres projectes que estan encallats, com ara la reforma de Ràdio Andorra, el recinte multifuncional o l’heliport. “Al llarg del seu mandat no hi haurà cap realització”, ha manifestat.