Partit Socialdemòcrata

López valora “positivament” l’acord institucional amb els agents econòmics i socials per la negociació amb la UE

Crea: 07/14/2016 - 16:57
Un instant de la reunió celebrada a Govern.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha valorat de forma “positiva” la reunió celebrada aquest dijous i que ha aplegat els agents econòmics i socials amb representants de Govern i de les formacions que van signar el pacte d’Estat per la negociació amb la Unió Europea. La trobada ha de servir per iniciar una nova dinàmica de treball que permeti compartir la informació i ajudar a trobar el millor acord d’associació de cara al futur d’Andorra. Els assistents han rubricat un pacte institucional que, sota el títol ‘Metodologia de treball per a l’Acord marc de diàleg i de concertació sobre la negociació de l’Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea’, estableix la fórmula com es vehicularà els mesos vinents la feina en aquesta qüestió cabdal per al futur del Principat.
 
A l’acte hi ha assistit, a més de López, el també conseller general Gerard Alís. També hi havia parlamentaris de Demòcrates per Andorra (DA) i el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Per part dels agents econòmics i socials hi eren presents representants de patronals –Confederació Empresarial (CEA), Cambra de Comerç, Empresa Familiar Andorrana (EFA) i Associació de la petita i mitjana empresa (PIME)-, dels sindicats –Unió Sindical (USdA) i Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT)- així com dels col·legis professionals. “Hi ha hagut una predisposició a valorar positivament la iniciativa”, ha destacat el president del grup mixt a la sortida, tot posant en relleu que “parlem d’una negociació complexa amb la UE” i que, malgrat que “per separat, les diferents entitats treballen i busquen el seu assessorament”, fins ara “no hi ha hagut prou intercanvi d’informació”. 
 
Aquesta mancança, ha indicat López, ha de canviar a partir d’ara. “Calia trobar un punt per compartir i poder tenir converses franques i directes”, ha argumentat el conseller general del PS. Al seu entendre, “quan aquest diàleg arriba i quan es toquen temes més concrets una part dels dubtes, de les pors i de les incerteses de mica en mica es van esvaint”. 
 
El parlamentari ha recordat que aquestes trobades ampliades, que es continuaran fent en els mesos vinents, van ser demanades des del PS, tant per part del grup al Consell com del mateix partit. “Per tant, tenim la màxima satisfacció de poder treballar en aquest sentit”, ha afirmat López, tot refermant la “predisposició a compartir informació” i que “els nostres assessors estaran a disposició de sindicat si de patronals”. 
 
El representant del PS no ha volgut valorar la decisió de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), també signant inicial del pacte d’Estat, a quedar, per ara, fora. “Qui no vulgui estar, haurà d’explicar les seves motivacions”, s’ha limitat a comentar. Tot i això, sí que ha volgut destacar que la negociació amb la Unió Europea és de vital importància. “Ens sentim obligats davant un projecte tan gran com aquest”, ha afirmat, tot avisant que “no és una llei o un canvi econòmic que es pugui modificar amb futures majories”. López ha apuntat que “és un repte a 25 o 30 anys vista; treballem més pels qui vindran darrere nostre que no pas per nosaltres”. Davant d’aquesta importància, ha deixat clar que “volem participar activament i estar al costat de Govern en aquest tema”, el que no exclou, ha puntualitzat, “la crítica política”. En definitiva, ha assegurat, la voluntat és fer tota la feina que sigui necessària perquè “es conclogui la millor negociació, que respecti el màxim possible el que està signat i que sigui el millor acord per Andorra”.