Partit Socialdemòcrata

López retreu al Govern la manca de “sensibilitat” en diferents àmbits de les polítiques socials

Crea: 05/04/2017 - 21:03
López estudia amb dos consellers liberals l'organigrama de FEDA.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha retret al Govern de Demòcrates per Andorra (DA) la seva escassa sensibilitat en matèria social. Ho ha fet durant la sessió de control celebrada aquest dijous i ho ha argumentat en funció de les respostes a dues de les preguntes formulades. En totes dues el parlamentari ha expressat els perjudicis que causa el retard per part de l’executiu a l’hora de complir els seus compromisos, com  ara el d’acollir una vintena de refugiats provinents del conflicte armat a Síria o en diferents àmbits de política social. 
 
Així, López ha estat molt crític amb el fet que encara no s’estigui en disposició de fer venir al país 20 refugiats, tot recordant la promesa feta pel cap de Govern, Toni Martí, el dia de Meritxell del 2015. Des de l’executiu, l’encara ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, ha intentat explicar aquesta tardança justificant en la necessitat d’elaborar una llei per donar garanties a la seva arribada. El conseller general del PS, que ha posat en relleu que “el desig de molts ciutadans és poder fer aquest acolliment”, ha lamentat que “la situació està passant avui i no pot esperar que triguin dos anys a tenir una llei”. 
 
López ha lamentat “l’actitud freda” mostrada pel ministre i l’ha volgut contraposar amb la mostrada pels ciutadans, amb l’exemple de Som, l’obra del Land Art instal·lada a la tartera del Carroi. “Davant d’aquest desig trobem un Govern que incompleix les paraules i compromisos,  que ens avergonyeix, que explica passos i paraules que en realitat no fa, que és incapaç de fer-nos sentir orgullosos mostrant la seva solidaritat”, ha denunciat el parlamentari socialdemòcrata. 
 
De fet, també remarcat  en relleu que “no cal una llei per poder acollir refugiats” i s’ha preguntat “quant temps s’estarà per fer-la”, tot alertant que “potser quan la tingui, ja s’haurà acabat el conflicte i vostè ens haurà avergonyit a tots”. López també ha retret el ministre la poca empatia amb el projecte Vacances en Pau de l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí, tot indicant que “a la seva presidenta l’han trucat vàries vegades des que es va publicar la nostra pregunta; abans, cap”. Així, ha afirmat que més que la dificultat per fer la llei pels refugiats o per solucionar els problemes per l’arribada dels nens sahrauís, la clau tot plegat és un tema de “prioritats i aquests temes no ho són per a vostès”. 
 
Un altre àmbit on queda patent la manca de sensibilitat del Govern és el retard en accions i polítiques socials. Així, a pregunta de López, Xavier Espot ha hagut de reconèixer que part de la cartera de serveis de la Llei de serveis socials i sociosanitaris encara no està en vigor malgrat haver transcorregut tres anys des de la seva entrada en vigor. També ha hagut d’admetre que hi ha setze persones que estan partint endarreriments en el pagament dels ajuts a l’habitatge de lloguer. A aquest darrer punt, el ministre d’Afers Socials li ha volgut treure importància, reacció davant la qual el parlamentari socialdemòcrata ha estat contundent: “Estem parlant justament de les persones que més ho necessiten”, ha afirmat.
 
López ha criticat durament l’actitud del ministre i li ha retret que “és més partidari de la caritat que no pas dels drets”. També ha aprofitat per refermar el rebuig del PS a la llei de serveis socials: “Cada dia que passa estem més contents de no haver-la votat”.
 
FEDA i la permissivitat amb el tabac
Des del PS també s’ha volgut criticar la situació a FEDA, on hi ha un important malestar de bona part de la plantilla, com evidencia l’informe de clima laboral realitzat a la companyia, que coincideix amb una important “disbauxa” en els càrrecs directius i de responsabilitat. “És, un cop més, l’oficina de col·locació de DA”, ha denunciat López, tot indicant que “entre caps i responsables d’àrea, un 30% de la plantilla té càrrecs de responsabilitat”. Justament seria “el 30% que en l’enquesta està d’acord amb els temes importants” i, en canvi, “entre el personal ras, gairebé el 100% respon de forma negativa”. El conseller general ha estat clar: “És inadmissible el que s’està fent a FEDA; és un exemple més de la mala gestió de DA”. 
 
En la darrera pregunta de la sessió, el debat s’ha centrat en la possibilitat de fumar a les sales de joc del futur casino i del bingo, opció a la qual la consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha volgut expressar “el més ferm rebuig del PS” en ser “un hàbit insalubre”. La parlamentària ha recordat que “el tabaquisme és la primera causa de mort prematura i evitable als països desenvolupats” i ha lamentat que “malgrat aquesta informació, el Govern de DA insisteix a permetre-ho”. I, a més, “sense argumentar res”. De fet, el mateix ministre de Sanitat, Carles Álvarez-Marfany, ha reconegut durant la sessió que la decisió “va en contra de la lògica sanitària”. 
 
Gili ha criticat que la mesura s’hagi fet “sense escoltar la veu dels treballadors ni tenir en compte el seu dret a la salut” que, ha recordat, “està reconegut a la Constitució. I, de forma especial, el fet que “l’única justificació són els potencials beneficis per a uns empresaris”. De fet, pensant en la discriminació que patiran els futurs empleats d’aquests locals en comparació amb la resta de treballadors del país, s’ha plantejat “fins a quin punt pot ser constitucional”. Així, ha remarcat que “no els preocupa quines són les condicions de treball d’aquestes persones”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS