Partit Socialdemòcrata

López proposa crear una comissió amb agents econòmics i polítics per abordar el futur del comerç

Crea: 10/02/2018 - 18:43
López xerra amb els també consellers generals Carles Naudi i Josep Pintat.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha proposat la creació d’una comissió de seguiment del pla estratègic de turisme de compres que compti amb la participació dels agents econòmics però també dels diferents grups parlamentaris per, d’aquesta forma, impulsar aquest projecte que, fins ara, evoluciona massa lentament, i, també, per treballar en solucions de futur per al sector comercial. El parlamentari ha llençat la idea durant el debat que ha mantingut amb el ministre Francesc Camp en la sessió de control a Govern celebrada al Consell General al voltant del balanç de la campanya d’estiu. El ple també ha abordat temes com la política de salut sexual i reproductiva, el futur de l’edifici de Ràdio Andorra o la negativa per part de l’executiu a impulsar habitatges de lloguer. 
 
López ha posat en relleu que, malgrat l’optimisme mostrat per Camp, “els mitjans parlen de davallada d’ocupació i de volum de vendes”, fet que fa que l’opinió expressada des del Govern sigui molt diferent de la que es té entre els negocis. “A l’hora de dir que el balanç de l’estiu és positiu hauria de ser més conscient de la realitat que viu el nostre sector comercial. Segur que moltes associacions li podran explicar què està passant”, ha apuntat el parlamentari que, a la vegada, ha lamentat que per ara, el resultat d’un projecte “amb bones propostes i iniciatives” com és el pla estratègic pel turisme de compres ha tingut “un moviment, per ara, escàs”. 
 
Per això, considera necessari que se li doni un impuls i, per això, ha proposta “la creació d’una comissió de seguiment”. En aquest òrgan estarien integrats “tots els agents econòmics” però també “els polítics”, entre ells els grups parlamentaris. D’aquesta forma, ha defensat, es podria treballar en un consens per trobar i tirar endavant solucions als problemes que afronta un sector clau en l’economia com és el comercial. 
 
Sobre el balanç turístic, a més, López ha apuntat que també és conseqüència de “coses que s’han fet malament”, com ara l’execució de les obres a l’avinguda Meritxell. “Executar aquests treballs, fent servir maquinària pesant i tallant materials davant els clients no és propi d’un eix comercial que vol ser atractiu. I això ho va permetre el seu Govern”, ha apuntat. El conseller general del PS també s’ha preguntat “per què no es va comunicar des d’Andorra Turisme la finalització de les obres”. 
 
Un altre punt que ha criticat el parlamentari és el fet que s’hagin fet “actuacions que no ens semblen neutrals en relació als conflictes dels nostres països veïns amb excuses poc adients com la de la seguretat”, en referència al fet que, amb motiu de l’etapa de la Vuelta es tapessin llaços grocs pintats a les carreteres i es retiressin pancartes en referència a la situació a Catalunya. En aquest sentit, ha reclamat que des de l’executiu s’aposti per la “neutralitat” i que “no ens hem d’oblidar d’on vénen els nostres clients”. 
 
Per últim, el polític del PS també ha lamentat que, en els darrers anys, no s’hagi apostat per variar la forma de promocionar Andorra com a destí. “Hi ha una certa sensació de rutina o de cansament en les campanyes de promoció. Es troba a faltar innovació en les propostes comunicatives”, ha apuntat.
 
Els professionals i l’avortament
Un altra pregunta de la sessió de control feia referència a la política en matèria de salut sexual i reproductiva i, en especial, als recursos per acompanyar aquelles dones que hagin de ser sotmeses a un procés d’avortament. Un aspecte que preocupa especialment el PS són les conseqüències que podria patir un professional sanitari que atengui una pacient embarassada que no vulgui tenir el nen. “El personal mèdic i sanitari no sap en quina situació es troba si assessora les seves pacients sobre aquest tema”, ha advertit la consellera general Rosa Gili.
 
Davant les respostes del ministre, la parlamentària ha reclamat que “Govern faci una comunicació clara i sense ambigüitats als professionals sanitaris sobre el que poden fer i el que no”, iniciativa que, per ara, des de l’executiu no es plantegen. Gili ha defensat que “no podem deixar desemparades les dones embarassades del nostre país ni tampoc als nostres professionals sanitaris”. 
 
Durant la sessió, Pere López ha preguntat també pel fet que la llei òmnibus per abordar la situació del mercat de lloguer no inclogui cap mesura per fomentar els habitatges socials, tal com s’entenen des del PS. És a dir, pisos per atendre a aquelles famílies que tenen dificultats econòmiques i no arriben a pagar el preu de mercat. 
 
El parlamentari ha lamentat que “el Govern entén que aquesta mesura no és necessària tot i reconèixer la situació més que complicada del mercat de lloguer”. López ha defensat que “són necessaris, perquè hi ha molta gent que no pot pagar ara el cost” i, a més, “seria una actuació que permetria generar obra pública i llocs de treball, a banda d’un retorn social i una regulació a la baixa del mercat, al contrari que les actuals ajudes, que generen una certa inflació de preus”. A més, ha avisat que algunes de les mesures que ha posat sobre la taula el Govern, com la possible reducció del percentatge de cessió urbanística, “van en contra de l’habitatge social”, ja que “pot hipotecar de cara al futur aquests tipus de projectes”.
 
La quarta pregunta formulada des del PS durant la sessió de control s’ha centrat en els plans de l’executiu demòcrata per l’edifici de Ràdio Andorra. López ha retret que s’hagi decidit ubicar el ministeri d’Afers Exteriors, obviant la moció aprovada pel Consell General que reclamava traslladar-hi les dependències de Ràdio i Televisió d’Andorra. “Hi ha una falta de respecte del Govern a les votacions que es fan a aquesta cambra. Es fa cas omís. Si no es pot fer, s’hauria de venir a explicar el perquè i promoure un altre projecte”, ha manifestat el conseller general del PS.
 
Des de la formació no s’ha amagat que la decisió de traslladar Exteriors “sembla, d’entrada, sorprenent”. A més, ha avisat que “no saben a deu o quinze anys quina serà la dimensió d’aquest ministeri”.