Partit Socialdemòcrata

López exigeix a Govern que “deixi de mentir” i expliqui les retallades que s’aplicaran a la CASS

Crea: 11/16/2017 - 16:45
Els consellers generals del PS, durant un descans de la sessió.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat amb duresa el Govern i li ha exigit que “deixi de mentir” i que expliqui públicament quines mesures vol aplicar tant a la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) com al sistema de pensions. El parlamentari ha advertit que moltes d’aquestes actuacions, que apareixen recollides en el pressupost de la parapública per a l’exercici 2018, suposarien importants retallades tant per als usuaris del sistema sanitari com pels pensionistes i ha lamentat que des de l’executiu s’estiguin fent promeses, com ara la de la cobertura via seguretat social de les visites de psicologia, al mateix temps que s’amaga les accions que més afectaran les persones assegurades a l’entitat.
 
López ha estat dur amb el Govern durant la sessió de control celebrada aquest dijous al Consell General. Una de les preguntes formulades volia aclarir, per una banda, quan es presentaran les mesures –reclamades ara fa un any per una proposta d’acord de tot l’arc parlamentari- que la CASS proposa per garantir la sostenibilitat del sistema. Per l’altra, el líder del PS també volia saber si l’executiu acceptava l’aplicació de les actuacions proposades per la CASS en un dels annexos al seu pressupost, algunes de les quals, ha remarcat, poden afectar de forma important els usuaris, com ara canvis en els percentatges d’alguns reemborsaments, el no pagament del 33% dels actes amb professionals no convencionats o, fins i tot, l’eliminació d’alguns dels tractaments inclosos en la cartera de serveis. Des de Govern, però, s’ha optat per marejar la perdiu i no respondre amb claredat. 
 
Davant d’aquesta actitud, López ha estat contundent i ha exigit a l’executiu que “és hora de deixar de mentir i d’explicar clarament quins serveis i quines prestacions es pretenen eliminar”. Així, ha volgut remarcar que “el document diu que el pressupost del 2018 de la CASS s’ha fet comptant que moltes d’aquestes mesures estan implementades”. 
 
A més, ha recordat que, mentre l’annex al pressupost avança importants retallades, el ministre de Salut, Carles Álvarez-Marfany, ha anat anunciat, en diferents entrevistes a mitjans de comunicació noves cobertures, com ara la dels psicòlegs o la dels nutricionistes. Aquestes, però, no estan recollides al pressupost de la parapública. Durant el debat, de fet, el mateix titular de Sanitat ha volgut matisar que aquestes mesures, revelades fa un dies a bombo i plateret a diversos mitjans, ara “s’han d’estudiar” i, per tant, encara no són segures. “Fer falsos anuncis a la televisió pública o negar-se a respondre sobre mesures que estan contemplades al pressupost és una manera indigna de fer política”, ha lamentat el conseller general del PS, tot indicant que “no val anunciar coses que encara no hi són i dir que les mesures que sí que hi estan només són propostes”.
 
Sobre les propostes per mirar de garantir la viabilitat del sistema de pensions, López ha criticat que el document finalment tramès als consellers generals –gairebé un any després de l’aprovació de la proposta de resolució-, “no dóna resposta la demanda que vam fer”. I, el que és més preocupant, “es surten mesures com retardar l’edat de jubilació o no actualitzar les pensions amb l’IPC; clarament encaminades a rebaixar encara més les prestacions”. Davant d’això, ha volgut preguntar a Govern si “havent aprovat el document, comparteixen les mesures”. De nou, des de la bancada de l’executiu no s’ha donat cap resposta clara. 
 
El fons de reserva
Durant la sessió, López també ha volgut denunciar l’incompliment de la Llei de creació del fons de reserva de jubilació, que estipula que representants de l’entitat han de comparèixer anualment davant les comissions de Finances i de Sanitat del Consell General per presentar la liquidació de comptes, reunió que encara no s’ha produït enguany. El conseller general ha retret tant a Govern com als presidents de tots dos òrgans que “no vulguin assumir les responsabilitats” per aquest retard. “El que cal és reconèixer l’error i dir que se solucionarà, no passar la culpa als altres”, ha afirmat, qualificant aquesta forma de fer com “poc honesta políticament” i lamentant que ni tan sols ara s’hagi “agafat el compromís de quan es complirà la llei”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS