Partit Socialdemòcrata

López defensa que es pot impulsar la política social sense un increment excessiu de la despesa de l’Estat

Crea: 06/09/2016 - 17:59
Pere López, durant l'entrevista (RTVA).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha lamentat que per al Govern de Demòcrates per Andorra (DA) les polítiques socials són, ara per ara, una “qüestió secundària”. El també president del grup parlamentari mixt ha deixat clar que el model de la formació en aquesta matèria és diametralment oposat al de l’actual executiu i ha defensat que es podria aplicar perfectament sense que això comporti un excessiu increment de la despesa de l’Estat, sempre i quan es canviï l’actual ordre de prioritats.
 
López ha fet aquesta exposició durant l’entrevista concedida al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió. El conseller general ha posat sobre la taula els resultats del darrer Observatori, fets públics aquesta setmana des del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES), i que evidenciaven la inquietud d’una part important de la població per l’evolució a la baixa que estan tenint les prestacions socials. “Que les pensions siguin la principal preocupació de la gent no és casualitat; és fruit dels canvis fets per DA”, ha afirmat el parlamentari, tot recordant les modificacions introduïdes per la formació taronja la passada legislatura a la llei de la CASS i l’aprovació de la llei de serveis socials i sociosanitaris. 
 
“Ara veiem el que tants cops s’ha intentat negar: les retallades socials; hem pogut comprovar com, efectivament, hi ha davallada en les prestacions”, ha assegurat López. Per tant, “la gent està patint ara les conseqüències de les reformes fetes per DA”. Per això, el conseller general ha refermat la voluntat de demanar al setembre la celebració al parlament d’un ple monogràfic sobre polítiques socials que, al seu entendre, “són secundàries” per al Govern. Un argument a favor d’aquesta afirmació és que “les hi han encomanat a un ministre que ja tenia dues carteres fortes” en referència a Xavier Espot, que ja s’ocupava de Justícia i d’Interior. 
 
López, que ha explicat que per les dades a les quals ha tingut accés el grup parlamentari s’evidencien disminucions de prestacions “de l’ordre del 20 i, fins i tot, del 25%”, ha avançat que, durant aquest debat parlamentari defensaran que “és possible una gestió diferent que faci que les retallades no siguin necessàries” i “demostrarem que es pot fer sense un increment desmesurat de la despesa”. Tot passa, ha avançat, per saber marcar una altra llista de prioritats. Com a exemple, ha indicat que “hi ha projectes d’infraestructures que no poden conviure en un context de retallades com l’actual”.
 
El polític socialdemòcrata també ha destacat el fet que un 42% de les persones enquestades pel CRES reconeguin tenir problemes per arribar a final de més. “La situació econòmica per a molta gent és cada cop més dolenta” ha alertat. Davant del triomfalisme expressat pel Govern amb alguns indicadors, López ha avisat que “la realitat és que les empreses segueixen passant-ho malament i això es trasllada a les famílies”. 
 
Oposició constructiva
Durant el programa, també s’ha abordat la crisi de BPA. López ha recordat que “la principal preocupació pel PS era que els ciutadans recuperessin els estalvis” i que aquest “escenari sembla que està a punt d’arribar”, tot i puntualitzar que “no tenim molta informació”. L’afer, però, és, al seu entendre, un exemple del tarannà de la formació a l’hora de fer oposició. “Hem estat constructius i hem treballat per una resolució positiva”, ha comentat, tot refermant que “la nostra voluntat és que el país tiri endavant”. Per això, ha explicat, “fem una oposició dura en polítiques socials i en qüestions importants” a la vegada que hi ha “punts d’aproximació” amb DA “en les reformes essencials”, com ara l’homologació internacional o l’acostament a Europa. Es tracta de matèries on, ha volgut destacar, “la lleialtat amb Govern, entesa perquè el país tiri endavant, ha estat superior a la d’altres partits”. 
 
Un exemple que evidencia que, quan fa falta, la postura del PS és contundent és la petició de dimissió del ministre Jordi Cinca per la seva aparició als papers de Panamà i altres informacions aparegudes a mitjans estrangers. “Aquestes notícies fan mal a la imatge del país i poden perjudicar en futures negociacions”, ha advertit, tot reiterant la convicció que el millor seria que el titular de Finances deixés l’executiu. 
 
El futur del PS
López també ha volgut destacar durant l’entrevista la importància que per a la formació socialdemòcrata tindrà el congrés que s’ha de celebrar a la tardor, un acte on es vol implicar molta gent i es vol abordar de forma profunda alguns aspectes programàtics. Entre ells, ha indicat, el de la doble nacionalitat. “El partit prendrà, per primer cop, una posició sobre aquest tema”, ha avançat. En aquest sentit, ha explicat que a la comissió de treball específica “s’està fent una anàlisis amb altres legislacions” per poder presentar una proposta clara a la militància. El conseller general, però, no s’ha amagat de donar la seva opinió personal: “Crec que seria positiu. En aquesta qüestió hi ha una gran hipocresia perquè s’accepten situacions de fet contràries a la llei”, ha argumentat. 
 
El parlamentari també ha anunciat la seva voluntat de tornar a postular-se com a cap de llista en les properes eleccions generals, previstes, si no hi ha un avançament, pel 2019. “La meva intenció és, quan es convoquin primàries, presentar-me per optar a tornar a ser candidat”, ha explicat. La idea és “liderar un projecte ambiciós i que sigui alternativa de Govern”. Al seu entendre, això és possible perquè ara mateix “el PS està en una nova fase, de creixement” i ha de permetre l’objectiu de fer “el projecte més ampli del qual siguem capaços” pensant no tant en altres forces polítiques com “en obrir el partit a la societat civil”. Per això cal mantenir l’aposta per “fer una política diferent tant en contingut com en formes” i donar temps “perquè la gent ho percebi”.