Partit Socialdemòcrata

López acusa la CASS de voler “dissimular o amagar” les pèrdues registrades al fons de reserva

Crea: 04/04/2016 - 18:24
Pere López, durant la roda de premsa.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López ha lamentat la “clara voluntat de resistència” per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a respondre les preguntes i les demandes d’informació presentades per mirar d’esbrinar les causes de la davallada soferta en el volum total dels diners gestionats pel Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). El parlamentari ha denunciat que es vol “dissimular o amagar” el fet que algunes inversions hagin pogut sortir malament i hagin provocat importants pèrdues en la guardiola que ha de garantir el pagament futur de les pensions.
 
Des del PS s’ha fet un històric (veure quadre adjunt) de l’evolució del volum gestionat pel FRJ al llarg del 2015. Les dades evidencien la forta caiguda produïda al tercer trimestre (-17,5 milions). Segons la informació facilitada a la liquidació de l’exercici 2015 per part de la CASS, el total del fons quedava en 1.094,6 milions, xifra en la qual, s’indica en el mateix document, ja s’inclouen 40,5 milions provinents dels excedents de la branca de jubilació. Si es descompta aquesta quantitat, la dada seria de 1.054,1, és a dir, inferior a la de setembre i la de juny. 
 
“És innegable que s’han produït unes pèrdues molt significatives. Tenim la sensació que hi ha hagut alguna o algunes inversions que no han sortit del tot bé”, ha apuntat López, per a qui aquesta situació “es vol dissimular i amagar” no contestant de forma correcta les preguntes escrites i les demandes d’informació tramitades des del PS. En aquest sentit, el parlamentari ha recordat que volia obtenir dades detallades sobre els productes financers que havien provocat la davallada, petició que no ha estat resposta per la CASS. “Hi ha una clara voluntat de resistència sobre les pèrdues que a més estan intentant encobrir amb els traspassos que s’estan produint”, ha denunciat, tot posant sobre la taula la “manca de transparència i l’opacitat” que, al seu entendre, “DA vol instal·lar en molts àmbits de la gestió pública”. 
 
El conseller general del PS ha anunciat que els dies vinents es tramitarà una llarga sèrie tant de preguntes com de demandes d’informació amb la voluntat d’aconseguir “la relació exhaustiva dels productes” afectats i amb la idea que, des de la CASS, “no es pugui eludir la resposta”. També s’ha sol·licitat una reunió amb la direcció de la parapública. López té clar que les dades que es reclamen en cap cas es poden negar argumentant que siguin confidencials. “És obvi que els productes en què estan invertits els fons de reserva és una informació de caràcter públic i les possibles pèrdues que aparentment s’han produït en determinades inversions mereixen una explicació per part dels màxims responsables”, ha assegurat.  
 
Evolució dels fons de reserva
 
Tancament Volum
30 de setembre 2014 1.033,7 milions
31 de desembre 2014 1.042,5 milions
31 de març del 2015 1.084,6 milions*
30 de juny del 2015 1.088,4 milions
30 de setembre del 2015 1.070,9 milions
31 de desembre de 2015 1.094,6 milions**
 
* Part de l’increment es deu al traspàs dels 28,5 milions previstos d’excedents de la branca jubilació de l’exercici 2014.
** Aquesta xifra inclou els 40,5 milions d’euros d’excedents de la branca jubilació que el Fons de Reserva de Jubilació ha rebut al llarg de l’any 2015.