Partit Socialdemòcrata

López acusa Govern de “saltar-se l’entorn de protecció” del pont de la Margineda per deixar fer una benzinera

Crea: 06/16/2016 - 18:36
López observa les fotos de com ha quedat la benzinera.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat amb duresa el Govern, i en especial els ministeris d’Ordenament i de Cultura, per haver permès la construcció d’una benzinera al costat de l’històric pont romànic de la Margineda, una de les joies del patrimoni d’Andorra. El parlamentari ha estat molt dur i no ha dubtat en titllar de “veritable vergonya” que no s’hagi aturat el projecte que, ha denunciat, “se salta directament el que diu l’entorn de protecció del monument”. 
 
L’assumpte ha estat un dels temes centrals de la sessió de control a l’executiu celebrada aquest dijous al Consell General. López ha recordat en la seva intervenció els criteris clars que es van definir amb l’entorn de protecció del pont i com aquests, en cap cas, són complerts per la benzinera, que ja fa dies que està en servei i que, com es pot comprovar en les fotografies mostrades pel parlamentari, afecta greument les proximitats de la històrica construcció. La situació posa de manifest, a l’entendre del conseller general, “la poca sensibilitat del Govern envers el patrimoni”. 
 
Durant la sessió, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha admès que l’entorn de protecció ha de prevaldre per sobre de la normativa ordinària de construcció i ha reconegut que, ara mateix, la benzinera no s’adequa al decret, tot justificant que s’ha de realitzar accions correctores posteriorment. Aquesta explicació no només no ha convençut López sinó que, de fet, l’ha enfadat encara més. “Ara intentaran tapar-ho tot perquè es vegi el menys possible”, ha apuntat, a la vegada que ha lamentat que “s’han saltat l’entorn de protecció per afavorir interessos particulars en lloc dels generals”. Durant la seva intervenció, ha reclamat als membres de Govern que “quan passin per l’indret tinguin una petita part de la sensació de vergonya i de presa de pèl que tenim nosaltres”. 
 
Un cas de frau fiscal
Un altre tema pel qual ha sortit preocupat el PS és la situació a l’Agència Tributària i la confirmació, tot i les evasives del ministre de Finances, Jordi Cinca, d’un cas de frau fiscal que hauria prescrit perquè, malgrat que els inspectors van donar l’alerta mitjançant un informe, no es va prendre cap mesura. El titular del ministeri ha esquivat una i una altra vegada la confirmació d’un cas que, pel conseller general coneixia “perfectament”. El que sí que ha admès Cinca és que l’organisme necessita urgentment més recursos, situació que, ha recordat el parlamentari socialdemòcrata, ja fa temps que es va advertir des de la formació. 
 
“Ens preocupen els pocs recursos que té avui dia la inspecció tributària”, ha remarcat López, que ha apuntat que tot s’ha agreujat encara més des que el director del departament de tributs, Albert Hinojosa, ha hagut d’assumir també responsabilitats a l’AREB. “Se l'ha sobrecarregat de feina”, ha indicat el parlamentari. El conseller socialdemòcrata ha lamentat que, des de DA, “s’optés per una agència sense recursos, amb períodes curts de prescripció i sense capacitat per obtenir dades”. 
 
López ha manifestat que “ens hem dotat d’un marc fiscal homologable i hem acceptat pagar impostos”. Això, però, obliga a donar a la gent “la certesa” que “tothom compleix” i, sobretot, “que hi ha sancions per qui no ho fa”. Això, ha denunciat, no s’hauria complert en el cas de frau que ha sortit recentment als mitjans de comunicació. 
 
Deficiències a l’estació nacional d’autobusos
El PS també ha preguntat pel projecte de l’estació nacional d’autobusos i ha forçat Govern a reconèixer que hi ha importants mancances com ara el fet que no s’hagi fet ni un estudi d’impacte ambiental de la infraestructura ni un d’inundabilitat malgrat estar part d’ella sobre el riu Valira. Des de l’executiu s’ha justificat argumentant que serien vàlids els informes fets pel projecte inicial, que tot just contemplava un vial al costat del Prat del Rull, obra molt diferent de l’actualment programada. 
 
López ha remarcat que “el reglament diu que quan hi ha una edificació de ponts cal fer un estudi d’impacte ambiental” i s’ha mostrat “sorprès” per “la tranquil·litat amb la qual diu que no s’està complint la normativa i no s’ha fet l’estudi”. El conseller ha defensat que la infraestructura és necessària però ha reclamat que “les coses s’han de fer bé”. 
 
El representant del PS també ha lamentat “el tarannà” del Govern en enviar la documentació sol·licitada sobre el projecte tot just el passat dimarts amb l’objectiu, ha assegurant, “d’evitar el control parlamentari”. Així, ha denunciat, “sabien que volíem preguntar sobre l’estació i han volgut jugar amb el calendari”, forma d’actuar que ha qualificat de “poc democràtica i covard”. 
 
Baixes de la CASS
Per la seva banda, Rosa Gili ha criticat amb duresa el reglament de baixes aprovat ara fa un any per la CASS, que força els pacients a romandre unes hores concretes a casa seva. La consellera ha revelat durant la sessió l’opinió sobre la normativa apuntada des del col·legi de metges. “Ens diuen que, en cap cas, tancar al seu domicili la gent té efectes beneficiosos”. De fet, ha retret al Govern que “no se’ls va consultar per res a l’hora de fer a l’hora de fer la normativa”.
 
Gili ha posat en relleu que “el desacord” expressat pels metges “ha de fer reflexionar la CASS i Govern” i fer-los retirar la mesura. “Calen fórmules de control, però no s’ha de pressionar els malalts”, ha defensat. Durant la sessió, el ministre ha assegurat que són poques les persones de baixa que han sol·licitat l’aixecament d’aquestes restriccions horàries, situació que Gili, ha indicat, es deu no pas a què estiguin d’acord amb la limitació sinó a “un procediment feixuc”. 
 
La fi de Bio Valira
Gili també ha lamentat durant la sessió la fallida anunciada ara fa uns dies de l’empresa Bio Valira, societat que havia rebut una important injecció econòmica de Govern via un crèdit privilegiat de 250.000 euros i un premi Innovadors de 100.000. La parlamentària ha lamentat la “falta de rigor i, fins i tot, la incompetència” que revela el cas, ja que el negoci no hauria pogut avançar a conseqüència de la manca de regulació del sector de la biotecnologia. “Si no fan les modificacions legislatives, els escanyen abans de començar”, ha afirmat la consellera general, tot apuntat que “ha mort per la inacció d’un Govern” que, ha assegurat, ha demostrat “falta de serietat i improvisació”.