Partit Socialdemòcrata

Gili pregunta pels procediments de la CASS a l’hora de reclamar deutes pendents als usuaris

Crea: 01/27/2016 - 18:08
Gili conversa amb Pere López durant una sessió de Consell General.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha entrat a tràmit diverses preguntes sobre els procediments emprats per la CASS a l’hora de reclamar els deutes pendents als seus administrats. Les qüestions hauran de ser respostes de forma escrita i tenen com a origen “les queixes” d’alguns usuaris “que lamenten ser avisats (...) amb molt de retard” d’aquestes obligacions no satisfetes amb la parapública, un fet  que, posteriorment, comporta recàrrecs importants. 
 
Són, justament, aquestes denúncies aparegudes en alguns mitjans de comunicació del país les que han motivat els consellers de la formació a fer aquestes preguntes amb l’objectiu de “conèixer els procediments d’actuació de la CASS”. En l’escrit tramitat a sindicatura, la parlamentària socialdemòcrata remarca que “tota institució pública ha de considerar que els seus administrats obren de bona fe, fins a prova del contrari”. Per això, “quan una part (sigui empresari, autònom o assalariat) cometi una infracció (...)”, la parapública “té l’obligació d’avisar de la manera més diligent possible” perquè el responsable “tingui la possibilitat de corregir la seva falta”. 
 
En l’escrit, Gili posa en relleu el fet que una infracció “pot anar pujant de gravetat segons el temps d’incompliment de la disposició de la llei o del reglament”. A més, recorda, existeixen períodes de prescripció. Aquestes dues circumstàncies també obliguen a què “els terminis d’avís (...) han de ser àgils i els procediments eficients”. 
 
En les preguntes, la parlamentària del PS vol saber “quins són els terminis (temporals i altres) que segueix la CASS per avisar els seus administrats de l’incompliment de les disposicions de la llei o dels seus reglaments”. També demana “de quina manera s’informa els usuaris” i “al cap de quant temps”. 
 
Més específicament, Gili s’interessa per la situació de les persones que realitzen activitats per compte propi, ja que es tracta d’un dels col·lectius que més queixes ha expressat per aquests retards en els avisos. En concret, la consellera reclama quants d’ells tenen deutes pendents amb la CASS que estiguin relacionats amb l’entrada en vigor de la Llei del 2008, així com el temps que fa que la seva situació “és disconforme”. 
 
Un altre aspecte pel qual s’interessa el PS són els mecanismes que les institucions públiques –Govern, comuns i la mateixa CASS- tenen per comunicar-se l’obertura o el tancament d’empreses unes a altres. I és que, en molts dels casos denunciats, la parapública estaria reclamant deutes que corresponen a períodes de temps posterior al cessament del negoci.
 
Gili ha defensat la necessitat de fer aquestes preguntes tot recordant “les queixes que hem sentit d’administrats que diuen que han estat avisats molt tard dels deutes”. 
 
Esmena a la totalitat al pressupost
D’altra banda, els tres consellers del PS també han presentat una esmena a la totalitat al projecte de pressupost per a l’exercici 2016 ara a tràmit a la seu parlamentària. El debat tindrà lloc el proper 4 de febrer. 
 
Tags: 
Territori: