Partit Socialdemòcrata

Gili denuncia que DA, pel “tarannà de dreta dura i pura” no vol que els sindicats estiguin “en peu d’igualtat”

Crea: 04/20/2017 - 19:11
Gili, López i Alís entren a l'hemicicle del Consell General.
El Consell General ha rebutjat prendre en consideració la proposició de llei de llibertat sindical presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS). Ho ha fet amb els vots en contra de Liberals i Demòcrates per Andorra (DA). La consellera general Rosa Gili ha lamentat aquesta decisió que, al seu entendre, evidencia el tarannà de “dreta pura i dura” de la formació ‘taronja’, a qui, ha denunciat, “no li importa que els sindicats no es trobin al país en peu d’igualtat” a l’hora de defensar els drets dels assalariats. 
 
Gili ha defensat la proposta feta pel PS, tot remarcant la “necessitat absoluta de potenciar la veu dels treballadors al nostre país”. Es tractava, ha assegurat, d’una llei que hagués permès “un millor desenvolupament del dret sindical del que hem tingut fins ara”, entre altres motius per contemplar un finançament públic “essencial per tenir sindicats amb poder d’interlocució”. La consellera ha indicat que el text hagués ajudat a aconseguir “un desenvolupament normal i democràtic del dret sindical, com als països veïns”. 
 
La proposició legislativa, però, no continuarà el seu tràmit parlamentari, ja que DA hi ha votat en contra esgrimint el paquet de lleis laborals que han presentat fa unes setmanes. Gili, però, ha criticat amb duresa aquests textos per les importants retallades en drets laborals que comportaran si són aprovats. “Els canvis que proposen semblen que només van orientats a defensar els interessos de les empreses”, ha denunciat la consellera general del PS. “Què tenen a veure els drets dels treballadors amb les retallades que contenen les seves lleis? Quines demandes han recollit que beneficiïn els treballadors?”, ha preguntat, qüestió que no ha rebut resposta ni per part del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, ni part de la bancada ‘taronja’.
 
Gili ha acusat DA i Govern de “recollir únicament les veus dels patrons i, fins i tot, en algunes coses, van més enllà”. Per al PS, queda clar que, actualment, “els sindicats no estan en peu d’igualtat i a vostès no els importa”, ja que “són de dreta pura i dura; defensen els empresaris i els treballadors els preocupen poc”. Així, ha indicat, “en alguns comentaris de la majoria es copsa una por visceral a donar drets als treballadors”.
 
Justament, un dels punts que ha volgut posar en relleu la parlamentària escaldenca és el fet que els sindicats tindran serioses dificultats per poder estudiar les lleis presentades per DA i fer-hi aportacions a conseqüència de la seva manca de mitjans. “La part patronal està organitzada i té recursos per assessorar-se i defensar els seus interessos”, ha recordat, una circumstància que, en canvi, no es dóna en les organitzacions que defensen els drets dels treballadors. 
La proposició de llei no ha pogut continuar el seu tràmit a conseqüència del vot contrari tant dels demòcrates com dels liberals. Els qui sí que s’han mostrat favorables a prendre en consideració el text han estat els altres dos consellers integrats al grup mixt. 
 
Lleis dels cossos especials
El Consell General també ha tirat endavant la modificació de la llei del cos d’agents penitenciaris i la llei del cos de prevenció i extinció d’incendis. Ho ha fet, però, sense el suport del PS. El conseller general Gerard Alís ha reiterat les crítiques expressades ara fa uns mesos als textos. Per una banda, el fet que “s’imposa un règim disciplinari excessivament dur i sever que no valoritza la tasca dels cossos”. Per l’altra, ha denunciat que “la reforma té un rerefons economicista i hi ha arbitrarietat en el proveïment de places” que, ha alertat, pot comportar la politització dels cossos”. 
 
Al seu entendre, “els textos no només no posen en valor la tasca dels cossos especials” sinó que, fins i tot, “la menyspreen”. Alís ha lamentat la manca de voluntat de consens de DA a l’hora d’arribar a acords sobre els tres projectes legislatius –el del cos de policia es va aprovar ara fa uns mesos- i ha criticat que, en matèria de funció pública, “DA predica entesa i consens”, fet que ha qualificat de “pur màrqueting per maquillar el totalitarisme en aquestes qüestions”.
 
El Consell General, en aquest cas sí amb el suport de tots els grups parlamentaris, també ha aprovat les modificacions a la llei del saig i del codi de l’administració, així com el CDI i l’acord per a la promoció i la protecció recíproca de les inversions amb els Emirats Àrabs.
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS