Partit Socialdemòcrata

Gili acusa Govern i DA de “posar els números al davant de les persones” a la CASS

Crea: 05/26/2016 - 19:07
Els tres consellers generals del PS al ple del Consell.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha acusat tant el Govern com el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) de “posar els números al davant de les persones”. Ho ha fet durant el debat parlamentari sobre la moció presentada per la formació on s’instava el Govern a adequar l’actual composició del consell d’administració de la CASS al que marca la llei de la seguretat social. La iniciativa ha quedat refusada per la majoria demòcrata. 
 
Gili ha recordat que, ara mateix, a l’òrgan directiu de la parapública els quatre representants de Govern són persones properes a l’àmbit econòmic i financer. I això malgrat que la legislació deixa clar que cadascú d’ells ha de ser proposat “respectivament pels ministres encarregats de la política sanitària, de la política social, de la política laboral i de les finances”. Per això, ha reclamat a l’executiu que “es rectifiqui”, ja que “la voluntat parlamentària inicial és clara: volia gent qualificada en àmbits diferents”. 
 
La parlamentària socialdemòcrata ha volgut posar en relleu l’elevat nombre de queixes sobre les decisions dels òrgans, fetes tant “per ciutadans” com “pel Raonador”. Gili ha remarcat que la voluntat de la moció, per tant, “és complir la llei”. 
Davant els arguments esgrimits pel grup demòcrata per justificar el vot negatiu a la moció, la consellera general del PS ha volgut deixar clar que “el seu únic neguit és el criteri economicista” i ha acusat DA de “posar els números per davant de les persones; aquesta és la seva voluntat”. Davant aquesta postura, la representant del PS ha reclamat “un consell d’administració que tingui la sensibilitat que a vegades li falta”. 
 
En la votació, la moció del PS ha comptat també amb els vots favorables del grup liberal. En canvi, els dos parlamentaris de Sociademocràcia i Progrés (SDP) s’han alineat amb la postura demòcrata i hi han voltat en contra. 
 
Llei de caça
Un altre punt polèmic de la sessió al Consell General ha estat la llei de caça, text al qual el PS havia presentat una esmena a la totalitat. I és que, segons ha argumentat Gili, el projecte legislatiu està “més concebut per donar satisfacció a compromisos electorals” que per regular de forma clara la pràctica cinegètica. 
 
Així, entre altres punts, ha lamentat que només es reguli la caça amb batuda però no altres modalitats. També ha estat crítica amb el fet que la comissió de seguiment no tingui cap funció assignada i que s’hagi “passat de puntetes” pel problema de la Setmana de l’Isard. “Tothom sap que, més d’hora o més tard, caldrà afrontar el tema: per una banda per donar seguretat jurídica als practicants d’aquesta modalitat i poder-la sanejar dels vicis que ha propiciat el reglament, així com el sistema actual”, ha indicat. 
 
L’esmena a la totalitat ha estat refusada pel ple. En aquest cas, hi han votat en contra tant els consellers de la majoria demòcrata com els liberals i els de Socialdemocràcia i Progrés.