Partit Socialdemòcrata

Gili acusa Govern de “començar la casa per la teulada” amb la llei de FEDA

Crea: 01/21/2016 - 20:16
Gili, Alís i López, instants abans de la sessió de Consell
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili ha acusat el Govern de començar “la casa per la teulada” amb el projecte de llei de regulació de FEDA i del règim de les activitats dels sectors elèctrics, del fred i de la calor. El text seguirà la seva tramitació al parlament després que la majoria de Demòcrates per Andorra (DA), amb el suport també de Socialdemocràcia i Progrés, hagi refusat l’esmena a la totalitat presentada pel PS. Durant la seva intervenció a la sessió ordinària, Gili ha reiterat la necessitat de tenir aprovat un pla d’infraestructures energètiques abans que entri en vigor les disposicions del projecte legislatiu.
 
“Manca un bon estudi econòmic i financer previ, que no s’ha aportat avui en dia”, ha apuntat la consellera socialdemòcrata,  que ha remarcat que aquest document “fa falta per poder avaluar les necessitats que té el país”. També ha indicat que “caldria tenir una llei de l’aigua”, tot recordant que aquest recurs serà un dels més emprats en la generació d’energia prevista per la llei. Per això, Gili ha alertat que “comencem la casa, una vegada més, per la teulada” i ha deixat clar que “el Govern ens demana que signem un xec en blanc i no ho farem”. I és que, al seu entendre, “es demana avalar” accions de l’executiu sense que s’hagin “argumentat les necessitats”. La parlamentària ha justificat per aquesta manca de planificació de les infraestructures que caldrien la decisió d’esmenar el projecte legislatiu en la seva totalitat.
 
Sobre la voluntat del text d’obrir el sector a la inversió privada per poder arribar al volum d’actuacions previstes al Llibre Blanc, fet que, segons el Govern, no pot assumir FEDA en solitari, la consellera ha volgut remarcar que “si el Govern posa la mà en la caixa de recursos propis” de la parapública, “no li fa cap bé a aquesta capacitat d’inversió”. 
 
Pressupost AREB
El ple del Consell General també ha donat aquest dijous el vistiplau al pressupost de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per al 2015, que inclou les partides necessàries per a afrontar l’afer BPA. Ho ha fet, però, amb l’abstenció dels tres consellers del PS, justificada pel també president del grup mixt, Pere López, per “les deficiències en la seva tramitació” que contrasten amb “la importància del projecte de llei”. El parlamentari socialdemòcrata ha recordat, d’una banda, el retard en la presentació quan “s’hagués pogut fer molt abans”. També ha criticat “la falta d’informació” i “les reticències a donar-la”. Un conjunt de problemes, ha apuntat, “lluny de l’alçada de la qüestió que tractem”.  
 
Edifici Interceus
Un altre punt debatut a la sessió ha estat la declaració d’alienabilitat de la coberta-terrassa de l’edifici Interceus. El PS s’hi ha oposat perquè, com ha explicat Gili, “no ens convencen els arguments del Govern per demanar-ho”. La consellera ha posat en relleu que l’espai podria tenir utilitat en un futur si fos necessari ampliar les instal·lacions del centre escolar de Ciutat de Valls. “Renunciar a aquesta possibilitat d’extensió d’espai no és adequat”, ha afirmat, tot remarcant que més endavant “pot haver-hi necessitats no previstes” i que, en canvi, “un cop alienada la coberta, difícilment es podria trobar més espai a la zona”. La proposta, però, ha estat acceptada amb els vots favorables de la majoria demòcrata i d’SDP. 
 
Territori: