Partit Socialdemòcrata

El PS reclama que no es menystingui la proposició de llei per invertir fons de reserva en habitatge

Crea: 09/11/2019 - 17:47
López i Gili, durant la roda de premsa.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (GPS), Pere López, i la també consellera general Rosa Gili han comparegut aquest dimecres en roda de premsa per alertar de la “forta preocupació” per la gestió de la greu problemàtica de l’habitatge de lloguer. Tots dos han lamentat que, fins ara, l’actuació de l’executiu està marcada per una “falta de coordinació important” i per proposar únicament pedaços i mesures amb poc efecte real. Davant aquesta situació, han contraposat la feina del Partit Socialdemòcrata (PS) amb la presentació d’una proposició de llei que pot ser una bona solució amb la possibilitat de permetre emprar part dels fons de reserva de jubilació per a invertir en rehabilitació de pisos que puguin sortir al mercat a preus assequibles. Tots dos han reclamat que la proposta no sigui menystinguda i sigui admesa a tràmit per poder-la treballar. 
 
Gili ha recordat que l’elevada dificultat per trobar pisos de lloguer s’ha convertit en la principal preocupació per a bona part dels ciutadans i que, en canvi, davant d’aquesta realitat la forma de fer de l’executiu tripartit deixa molt a desitjar. Així, ha posat sobre la taula la falta de coordinació a l’hora d’informar sobre si es congelaran o no un altre cop els contractes de cara a l’any vinent o la polèmica sobre les darreres dades del preu dels arrendaments publicades pel departament d’Estadística. “Ens trobem davant un Govern que no entén les preocupacions reals de la gent i el que ens ha arribat fins ara és bastant decebedor”, ha lamentat. 
 
Davant aquesta posició, la parlamentària ha defensa la proposició de llei entrada a tràmit, tot recordant que, a més de permetre l’entrada al mercat de pisos de lloguer, comporta altres avantatges com ara unes inversions més segures per als fons de reserva, la generació d’activitat econòmica amb les rehabilitacions o l’impuls de pisos més sostenibles i eficients energèticament. “És una proposta concreta i constructiva, que es pot debatre i millorar amb les intervencions de qui conegui el tema. Té el mèrit d’existir enfront del que tenim ara que és res. Lamentem que fins ara Govern no s’hi hagi ni referit”, ha comentat Gili. 
 
 
Per la seva banda, López ha avançat que al llarg de les properes setmanes representants del GPS mantindran una sèrie de reunions amb diferents entitats o col·lectius interessades en l’afer, com ara la mateixa CASS i el Fons de Reserva o l’Associació de Bancs i l’AGIA, entre altres. La voluntat és explicar el text i mirar d’esvair els neguits que pugui haver generat. El president del grup també ha apuntat la “preocupació” davant dues situacions. Per una banda, el fet que “hi ha un Govern que no pren cap mena de decisió sobre el principal problema de la ciutadana”. Per l’altra, pel fet que, al seu entendre, “hi ha una òbvia voluntat de menystenir una proposta solida i ben treballada” que, ha admès, és “esmenable i millorable com totes”. Per al parlamentari, el text del PS “té la vocació d’aportar una solució i no fer pedaços amb mesures que poden ser benvingudes però que no afronten el problema de fons, que és que no hi ha pisos de lloguer al mercat”. 
 
 
Petició de reunir-se amb el Copríncep francès
Durant la roda de premsa, López també ha explicat la demanda feta des del GPS de poder mantenir una reunió durant uns minuts amb el Copríncep francès, Emmanuel Macron que dijous i divendres visitarà Andorra. La proposta ha estat refusada per l’oposició del grup demòcrata, al qual ha acusat de tenir “un punt d’egoisme”. 
 
El president del GPS ha defensat que la petició és “plenament justificada”, ja que “parlem d’una ocasió especial”. De fet, ha recordat que “ja es departeix habitualment de temes d’interès per la ciutadania” amb el Copríncep episcopal Joan Enric Vives”. La voluntat era posar sobre la taula temes com l’avortament, els drets de les persones, l’accés a la nacionalitat, l’habitatge, les condicions laborals o el matrimoni per les persones del mateix sexe” i que, d’aquesta forma, Macron “pogués tenir una visió global del que és avui dia el país”. En canvi, amb la negativa de DA “només ells tindran accés al Copríncep via cap de Govern, síndic o cònsols i ell no podrà experimentar la pluralitat del país”. López també ha confirmat que aprofitarà la compareixença de Macron davant el Consell d’Europa per demanar-li el seu posicionament sobre aquests temes. 
 
 
Final del cas Chato
Just durant la compareixença, també s’ha conegut la destitució del secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, arran de les irregularitats comeses quan era funcionari. Preguntada sobre la qüestió, Gili ha apuntat que “era una evidència que això havia d’acabar d’aquesta manera” i ha lamentat “la mala imatge que s’ha donat des d’un Govern que ha començat des d’un posicionament de mediocritat”. La consellera general ha afirmat que “era de calat que no es pot defensar algú que va a exercir un càrrec de responsabilitat quan se sap que ha incomplert la llei” i ha avisat que “un Govern no pot demanar als ciutadans el compliment estricte de la llei quan els mateixos membres no ho fan i, fins i tot, altres membres dient que això no era greu”.