Partit Socialdemòcrata

El PS reclama poder treballar amb “el temps que es mereix” una llei “tan important” com la de la persona i la família

Crea: 11/22/2018 - 18:27
Els consellers generals del PS, durant un descans de la sessió.
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han votat a favor de la presa en consideració de la proposició de llei de la persona i la família presentada per Demòcrates per Andorra (DA). Això sí, els parlamentaris han advertit que un text d’aquesta importància necessitarà una feina i anàlisi profunds i amb temps, allunyat de les presses amb què vol treballar el grup majoritari de la cambra. De fet, el debat ha acabat també amb retrets per part de Pere López i de Rosa Gili a la decisió de Sindicatura de permetre declarar el tràmit d’urgències per a fins a tretze textos quan manquen poques setmanes per al final de la legislatura.
 
Un dels punts de l’ordre del dia era la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de la persona i la família, un text presentat pel grup demòcrata que vol codificar aspectes com el matrimoni, les parelles de fet, les unions civils o les tuteles entre altres. En total, gairebé 300 articles a banda de diferents disposicions. Des del PS es comparteix que cal fer aquesta regulació i, per això, s’ha votat a favor d’acceptar la tramitació, però s’ha advertit que cal molt més temps de l’existent per poder treballar amb la profunditat i la reflexió que són necessaris. 
 
“És una llei molt important perquè ens concerneix a tots. Ningú pot pensar que no l’afectarà”, ha remarcat Gili, que ha defensat que “temes d’aquest calat demanen un temps d’anàlisi”. Per tant, “treballar a correcuita no beneficia ningú”. Sobre el text en si, la consellera general del PS ha avançat que “hi ha alguns articles que ens fan pensar, punts que potser tenien sentit abans però no tant en aquesta època; sobre els quals cal reflexionar amb tot el temps necessari”.
 
El debat ha posat sobre la taula, justament, el fet que Sindicatura hagi acceptat el tràmit d’urgència per a fins a tretze projectes legislatius, petició feta exclusivament pel grup demòcrata i que ha estat refusada per tota l’oposició. De fet, López ha lamentat que aquesta demanda s’hagi fet “a traïció” i que l’òrgan rector del Consell General l’hagi acceptat sense tenir en compte la postura de la resta de bancades. “És un menysteniment i una falta de respecte no cap als consellers de l’oposició sinó cap als ciutadans que representem”, ha destacat.
 
Completades, per fi, les transferències del 2017
El Consell General també ha aprovat el crèdit amb el qual Govern pagarà als set comuns la diferència de diners que encara els deu de les transferències corresponents a l’any 2017. El PS hi ha votat a favor, ja que, com ha indicat López, “aquests diners aniran als comuns i permetran revertir algun dels perjudicis que els ha causat l’executiu a les seves finances”. Com a exemples ha apuntat que “a Encamp i a la Massana els anirà bé per fer el seu propi pla de turisme de compres, ja que Govern els ha ignorat amb el seu. I a Sant Julià, gran perjudicat per la nova llei de transferències, també ho rebran bé. O a Andorra la Vella segur que ho podran aprofitar per pagar les obres dels entorns de la parcel·la de The Cloud, projecte que tants perjudicis els ha suposat”.
 
López ha acusat l’executiu demòcrata “d’intentar no complir” la votació del Consell. “Han jugat amb els terminis per veure si hi havia alguna opció de no pagar això. Ja sé que no comparteixen el que es va votar el 2017, però han de complir la llei”, ha explicat. També ha defensat que aquests diners no són una despesa per l’Estat sinó que, simplement, en lloc d’emprar-los el Govern ho faran els comuns: “M’estimo més que estiguin allà que no pas que segueixin fent estudis i malbaratant com ho fan vostès”.
 
En la tercera votació del dia, la de la modificació de la llei del pla de pensions de la Funció Pública, el PS s’hi ha abstingut. “Es plantegen canvis que són conseqüència d’un model que encara genera dubtes i dificultats, que no està prou assentat, com vam avisar”, ha indicat López, que ha retret a Govern que “els funcionaris continuen sense saber, perquè ningú els ha pogut dir, quina serà la seva pensió en funció de la legislació aprovada”.