Partit Socialdemòcrata

El PS rebutja un pressupost que no destina “ni un euro” als grans problemes dels ciutadans

Crea: 01/18/2019 - 15:01
Pere López, durant la seva intervenció al ple.
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata han criticat amb duresa el pressupost presentat pel Govern de cara a l’exercici 2019, que aquest divendres ha superat, novament només amb els vots de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA), les diferents esmenes a la totalitat elevades per l’oposició. Pere López ha remarcat que el text no recull cap de les principals preocupacions de la ciutadania, en no disposar de partides per afrontar problemàtiques tan greus com la situació del mercat de l’habitatge, les baixes pensions o els salaris per sota del nivell de vida. Per això, ha defensat que el país necessita “un canvi de rumb” per superar “la fractura que DA ha provocat” i per “millorar la democràcia i deixar enrere la política de l’ordeno i mano”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata ha recordat durant el debat quines són les sis grans preocupacions de la població, recollint les dades fetes públiques ara fa uns dies en l’Observatori del Centre de Reserva i Estudis Sociològics (CRES) i ha apuntat que “el pressupost no en recull cap”. Així, ha anat desgranant una per una les principals problemàtiques que queden sense resposta en els comptes ‘taronja’. 
 
La primera, lògicament, és l’habitatge. “Ni un sol euro hi ha”, ha lamentat López, que també ha criticat que “no hi ha cap departament ni cap àrea funcional que se n’encarregui; bé, ho fa el ministre candidat a estones mortes”. El conseller general del PS també ha criticat que “DA va trencar el consens que hi havia per garantir una pensió digna a qui ha treballat 40 anys al país”, fet que ha provocat estretors econòmiques a molts padrins. Per això, ha avançat que “la propera legislatura serà imprescindible trobar acords en aquesta matèria” tot deixant clar que “els més febles no poden pagar els plats trencats del sistema; és mesquí i de covards tocar les seves pensions per donar un fals oxigen”.
 
També, ha destacat, “hi ha cada cop més gent preocupada per les prestacions socials”, fet que “s’ha manifestat fefaentment”. A més, ha retret que la política laboral del Govern ha mantingut baixos els salaris i difícilment pujaran amb la reforma legal aprovada fa uns dies. Sobre els problemes en el món sanitari, ha retret que “continua el desgavell de gestió” i que “la política d’inacció de DA n’és causant i responsable”. 
 
Des del PS també s’ha criticat la “política inexistent” en matèria de transport públic. “Es continua considerant que és una qüestió només de les empreses. De nou, ho deixen al seu exercici lliure, sense entendre que cal regular i endreçar el servei, però sobretot, que cal destinar-hi diners”, ha manifestat  
 
López ha afirmat que les polítiques de DA “són en gran part causants de molts dels grans problemes que viu el país” i ha apuntat que, en canvi, “no es veu cap preocupació per ells al seu pressupost”. I és que, ha assegurat, “es basen a mantenir contents a aquesta petita part de la població que els vota, encara que sigui a costa del patiment de la resta”. Així, ha lamentat que “davant dels grans problemes, tenen la barra de girar l’esquena a la ciutadania”
 
Per això, ha aprofitat per defensar el pacte assolit amb Liberals d’Andorra de cara a les eleccions generals, en què es presentaran llistes conjuntes a les parròquies. “És una aposta democràtica, plural, transparent, que busca assolir consensos i que té per objecte donar veu i pes als ciutadans a aquesta noble institució”, ha indicat, tot avisant que “el nostre país necessita un canvi de rumb en la política per cosir una fractura que vostès han provocat i per una millora democràtica que superi la seva política de l’ordeno i mando”.
 
Les esmenes a la totalitat dels diferents grups parlamentaris han estat refusades pel ple. Això sí, els únics parlamentaris que han votat en contra han estat els de la majoria de DA, que de nou s’han quedat sols defensant un text de Govern. 
 
Debat entorn l’establiment de preus del tabac
El mateix, de fet, havia passat hores abans amb la votació de les esmenes a la totalitat presentades a la llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac. El PS s’ha adherit a les propostes de rebuig del text, ja que, com ha explicat López, malgrat “estar a favor de tota mesura per lluitar contra el contraban”, el projecte legislatiu els genera molts dubtes i, per tant, “no acabem de veure que la intervenció de preus sigui la solució”. 
 
Entre ells, ha desgranat el parlamentari socialdemòcrata, “quina incidència tindrà en el petit comerç” o si “pot treure competitivitat a les botigues que no estan al centre o afectar turísticament en renunciar a la part del mercat ‘low cost’”. López ha considerat que el text “no és la forma per lluitar contra el contraban” i ha advertit que “acabarà perjudicant els petits comerciants del país sense solucionar el problema”. També ha volgut posar en evidència una nova contradicció de DA: “Qui es nega a aportar solucions al problema de l’habitatge amb mesures intervencionistes, ara ho vol fer amb el tabac”.