Partit Socialdemòcrata

El PS proposa definir per llei la condició de discapacitat i suprimir els contractes de baix rendiment

Crea: 10/11/2017 - 18:06
López i Alís, durant la roda de premsa.
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat fins a 32 esmenes al projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat. Pere López i Gerard Alís les han presentat aquest dimecres davant els mitjans de comunicació i han volgut destacar, per una banda, la demanda que la definició de persona amb discapacitat sigui inclosa al text i que se suprimeixi de forma clara els contractes de baix rendiment.
 
El president del grup parlamentari mixt ha volgut assenyalar “el volum important” de propostes de modificació tramitades, tot destacant el gran valor que, des del PS, es dóna a aquest text, que ha de ser clau per garantir els drets del col·lectiu. Justament, s’entén que un punt clau és que la definició de persona amb discapacitat sigui inclosa al projecte legislatiu. “És un tema que no ha de quedar fixat per reglament”, ha afirmat López que ho ha defensat esgrimint, per una banda, “seguretat jurídica” i, per l’altra, el fet que “és al Consell on rau la sobirania popular” i, per tant, “entenem que qüestions essencials de qualsevol matèria han de quedar establertes per llei”. Des del PS, a més, es proposa que la consideració de persona amb minusvalidesa quedi establerta a partir d’un menyscabalament del 33%. 
 
 
Un segon punt essencial de les esmenes de la formació al projecte legislatiu passa per garantir de forma clara l’eliminació dels contractes de baix rendiment. “Ens vam quedar sorpresos en veure a la llei que l’article on es regulaven no quedava suprimit”, ha indicat el conseller general del PS, que ha volgut recordar que aquesta supressió que ara no es fa “s’havia anunciat vàries vegades per part del Govern, fins i tot en premsa internacional”. Una mostra més, al seu entendre, dels anuncis incomplerts per part dels ‘taronja’, especialment preocupants, ha posat en relleu, quan es parla de temes socials. López ha deixat clar que “no podem acceptar de cap manera que algú, per la condició de discapacitat, percebi ingressos substancialment inferiors als d’una persona no discapacitada”.
 
 
Les esmenes presentades pel PS al text també afecten l’àmbit de l’ensenyament. Així, es vol garantir per llei l’educació de les persones discapacitades des dels 3 fins als 18 anys, tot retirant el “retrocés” que suposava el text per a la franja d’edat situada entre els 16 i els 18. També es proposa adaptar els plans educatius en funció de les habilitats de les persones en lloc d’exigir-los, com fa el projecte legislatiu, els mateixos requisits que a la resta d’alumnes a l’hora de cursar formacions postobligatòries. 
 
El PS també proposa l’allargament dels períodes de baixa en casos de maternitat , paternitat o adopció. La formació també demana reduir els terminis per fer efectives gran part de les disposicions del text. En aquest sentit, s’entén que en un àmbit tan sensible com el de les persones amb discapacitat “cal ser més àgils”. 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS