Partit Socialdemòcrata

El PS lamenta que la llei de l’allotjament turístic s’aprova “buida de contingut” i amb “carta blanca” pel Govern

Crea: 07/13/2017 - 18:45
Gili conversa abans de la sessió amb el liberal Joan Carles Camp.
El Consell General ha aprovat aquest dijous la llei general de l’allotjament turístic, un text que, però, no ha rebut el suport del Partit Socialdemòcrata (PS). La consellera general Rosa Gili ha criticat la proposta legislativa tot argumentant que “està buida de contingut”, ja que molts articles “no concreten res”, fet que fa que, al final, es doni “carta blanca al Govern” perquè acabi regulant, via reglament, aspectes claus per al sector. De fet, en la votació l’únic partit amb representació parlamentària que hi ha donat suport al text ha estat Demòcrates per Andorra (DA).
 
Un dels punts que ha emprat per defensar aquesta posició ha estat que, contínuament, la llei remet, precisament, al fet que l’executiu haurà d’acabar fent normatives específiques per a àmbits que no queden estrictament tractats al text. El mateix ministre de Turisme, Francesc Camp, ha admès que, com a mínim, caldrà elaborar una vintena llarga de reglaments.  “Això ja parla per si sol de la manca de concrecions que comporta”, ha apuntat la parlamentària socialdemòcrata. 
 
Per això, Gili ha lamentat l’aprovació d’una llei que “està molt buida de contingut en molts dels seus apartats” i que “dóna carta blanca al Govern en molts aspectes”. Al seu entendre, “a aquesta sala se’ns demana de validar cegament reglaments que no sabem ni què diran, ni quina serà la política que tindrà el país en un aspecte tan important com el dels allotjaments turístics”. Com a exemples, ha posat en relleu que, en l’àmbit dels hotels, “no es concreten els requisits mínims quant a capacitat, característiques i continguts d’habitacions, cambres de bany, esmorzars, serveis d’acollida...”. O, ha remarcat, “ni tan sols s’ha dedicat cinc segons al tan espinós tema de la classificació per estrelles”. La situació és similar a l’hora de parlar d’hostals i residències, d’aparthotels, de pensions o d’allotjaments rurals.
 
La consellera general del PS ha defensat que la llei “havia de ser més concreta i més treballada” i ha lamentat la negativa dels demòcrates a acceptar la gran majoria d’esmenes presentades per la formació. “De les 44, 40 han estat refusades; i això que el ministre ens havia felicitat per la feina”, ha apuntat.
 
Gili ha indicat que, en canvi, tota aquesta manca de concreció es transforma en una estricta regulació a l’hora de parlar dels habitatges d’ús turístic o pisos moblats per vacances. “Llavors sí que baixem als detalls”, ha comentat, posant com a exemple el dur règim sancionador que inclou la llei per aquests establiments.
 
Des del PS s’ha volgut remarcar de forma especial vàries propostes fetes via esmena que en comissió es van refusar. Així, Gili ha defensat la necessitat de pujar fins al 90% el percentatge de pisos d’ús turístic en un edifici a partir del qual tot el bloc ha de deixar de ser d’ús residencial. Gili ha advertit que pels propietaris que no vulguin destinar el seu habitatge a lloguer de turistes, això suposarà importants greuges, com ara “una major despesa” i, fins i tot, “pot generar un aflorament de problemes dins de comunitats de propietaris” i, fins i tot, “procediments judicials massius”. 
 
La reserva d’esmena ha estat refusada per DA, igual que les que volien impulsar un registre específic per a tots els tipus d’establiments turístics o la possibilitat d’obrir un d’aquests negocis mitjançant el procediment de declaració responsable. Tampoc s’ha acceptat la proposta sobre els requisits d’accessibilitat. 
 
El delicte fiscal, tipificat
La sessió de Consell General també ha servit per aprovar la modificació del Codi Penal que, entre altres aspectes, introdueix la figura del delicte fiscal a l’ordenament andorrà. Es tracta d’una mesura reclamada pels organismes internacionals i a la qual el PS ha donat suport. El conseller general Gerard Alís ha remarcat que “es tornen a honorar els compromisos internacionals” a la vegada que “el text s’adapta al nostre país”. 
 
Alís ha indicat que “tipificar el delicte fiscal és el final del dur camí iniciat ara fa uns anys cap a la transparència” i ha recordat que “en fundar-se el PS, ja apostaven per un nou model econòmic; avui, tot el Consell ho comparteix”, també destacant que “el pas cap aquell nou model econòmic s’ha donat inequívocament i no hi ha marxa enrere”.
 
Durant la seva intervenció, però, el conseller general del PS no ha dubtat en criticar el Govern per haver intentat incloure a la llei una ampliació de la possibilitat de realitzar escoltes i intercepció de les comunicacions en la investigació de qualsevol tipus de delicte, proposta que havia aixecat importants retrets, sobretot en el món jurídic. “Això afectava drets fonamentals i calia un debat més profund”, ha manifestat Alís, tot felicitant-se pel fet que “el seny ha imperat en la comissió i s’ha retirat”, a la vegada que ha exigit a l’executiu “més cura a l’hora de fer lleis”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS