Partit Socialdemòcrata

El PS lamenta que DA refusi una solució “justa i equitativa” al “greuge” amb l’IRPF dels docents andorrans del sistema francès

Crea: 02/16/2019 - 15:14
Els tres consellers generals del PS, durant el ple.
Els docents andorrans que treballen als centres del sistema educatiu francès continuaran tenint problemes amb les declaracions de l’IRPF. La proposta per solucionar la situació que havia fet el Partit Socialdemòcrata via esmena al projecte de pressupost per a l’exercici 2019 ha estat refusada per Demòcrates per Andorra (DA), que ha optat per una mesura que no resol al complet el “greuge” que pateixen aquests professors.
 
El Consell General ha completat aquest dissabte la darrera sessió de la legislatura, jornada que ha tingut el seu punt fort en el debat dels comptes per a enguany. Dins del projecte legislatiu, el PS volia incloure una disposició per modificar la llei de l’IRPF i solucionar la problemàtica dels professors andorrans que treballen al sistema francès, a qui no se’ls reconeix la possibilitat de deduir-se alguns dels conceptes que se’ls reté del seu salari. La proposta volia resoldre el fet que, com ha explicat López, “Andorra està fent una errònia interpretació dels sous d’aquests empleats, andorrans, però que cobren del sistema francès”. Això suposa, ha remarcat, “un greuge amb els ensenyants francesos”, ja que “se’ls força a fer declaracions de l’IRPF segons uns ingressos molt per sobre dels que han percebut”. 
 
Davant aquesta situació, des del PS s’ha intentat fer “una proposta justa i equitativa” que, a diferència de la que ve impulsada des del Govern, “sí que dona solució al problema”, però, no ha estat acceptada per DA. Durant aquest debat, els consellers generals socialdemòcrates també han posat sobre la taula la sensació existent entre molts membres del sistema d’educació gal, que, com ha apuntat Rosa Gili, se senten “els últims” per a l’executiu ‘taronja’ a l’hora de respondre les seves demandes. “En aquest sentit, López ha apuntat que “als docents francesos els ha costat poder reunir-se per parlar de temes educatius amb el ministre al llarg de la legislatura; en canvi, per aquest tema, sí que ho va fer, justament quan queda poc per a les eleccions”. 
 
L’altra reserva d’esmena que havia presentat el PS és la que volia eliminar la disposició mitjançant la qual s’obria la porta a cobrar els rescats de muntanya en el cas que es determini que són fruit d’una imprudència per part de les víctimes. López ha lamentat, en primer lloc, el fet que un debat d’aquest tipus, que “requereix més profunditat”, s’hagi volgut fer “per la porta del darrere”. Sobre la mesura en concret, s’ha preguntat “per què es volen imposar a la muntanya condicions que no es fan a la vida normal”, posant com a exemple si es cobra per una intervenció després d’un accident de trànsit o una inundació per haver-se deixat l’aixeta oberta. 
 
El conseller general del PS ha retret a DA que “es posa en risc la vida de les persones”, tot advertint que “hi ha qui, davant la por d’haver de pagar, retardi la trucada a emergències”, fet que “pot comportar un perill per als afectats”. Al seu entendre, “hi ha moltes mesures efectives per combatre aquestes imprudències” i ha avisat que “només que una única vegada algú es posi en risc per no voler trucar, la mesura perd tot el sentit”. Per això, ha criticat que “es posi sobre els visitants una espasa de Dàmocles” i “’s’obri una sèrie de debats jurídics que serà una caixa de la qual poden sortir infinitat de circumstàncies”. A més, ha indicat que “l’error s’ha fet encara més gran” per haver afegit en comissió la possibilitat de cobrar als organitzadors de proves esportives. 
 
Un pressupost sense solucions
Sobre el pressupost en global, que ha estat aprovat novament amb els únics vots a favor del grup demòcrata, López ha deixat clar que “no conté solucions per a les dificultats del país” com ara l’accés a l’habitatge o el transport públic i, per tant, “qui ha sortit al carrer els darrers temps no pot tenir-hi cap esperança”. Això, ha indicat, evidencia el fet d’estar davant “un Govern que no ha reaccionat, que no canvia la línia pressupostària ni intenta recollir propostes per compensar el descontentament i que no sap llegir les necessitats del país i que no adopta mesures”. López ha posat en relleu que “la diferència entre el seu projecte i el nostre no rau tant en el volum de despesa sinó a on es destinen els diners”. Com a exemple ha recordat “els 4 milions d’euros llençats pel ministre Torres amb The Cloud”, xifra “equivalent al que costaria durant quatre anys la tretzena paga pels jubilats que cobren per sota del salari mínim i han cotitzat 40 anys”.
 
La jornada havia començat amb la votació per part de tots els grups de la modificació de la llei sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera. El text s’adopta per al compliment dels compromisos agafats amb l’acord monetari i, per tant, el PS hi ha votat a favor. Durant el debat, però, López ha aprofitat per recordar que, a nivell del sector financer, “acabem la legislatura sense haver trobat cap fórmula escrita negre sobre blanc sobre el que és un tema essencial com és disposar d’un prestador d’última instància”, fet que és conseqüència del fet que “no s’han fet prou esforços per explorar determinades vies”. Per això, ho ha definit com “un altre dels grans fracassos de la legislatura”.