Partit Socialdemòcrata

El PS insisteix en reduir la despesa del Fons de reserva i el traspàs de dividends de FEDA i Andorra Telecom

Crea: 03/02/2016 - 18:00
Els tres consellers generals del PS al ple del Consell.
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat fins a onze reserves d’esmena al text final del pressupost per a l’exercici 2016 tancat per la comissió de Finances. Les propostes de modificació del projecte de llei, que ara s’hauran de debatre al ple, persegueixen reduir la despesa del Fons de Reserva de Jubilació, rebaixar els dividends de FEDA i Andorra Telecom que es traspassaran a Govern, impulsar la creació d’una planta de compostatge i incrementar la partida per a les prestacions socials no contributives. Pere López, president del grup mixt, ha fet una valoració negativa de com ha quedat el text, tot lamentant la “poca voluntat” de DA a l’hora d’atansar posicions en temes claus.
 
Un primer bloc de les reserves d’esmenes –les quatre primeres- fan referència a les despeses atribuïdes al Fons de Reserva de Jubilació. El PS proposa eliminar la partida de 72.000 euros destinada a empreses de valoracions i peritatges, així com reduir en 125.000 euros –gairebé a la meitat- la que servirà per pagar a la CASS en virtut del conveni per serveis de gestió. També es rebaixa en un milió d’euros les comissions per a les entitats gestores del fons i en 600.000 euros el que es vol invertir en millora d’edificis. En global, la formació pretén estalviar a l’entitat més d’1,8 milions d’euros.
 
“Ens preocupa que la separació del fons de la CASS s’estigui traduint en l’increment de tot tipus de despesa”, ha argumentat López, tot recordant que aquest “al final és el que ha de garantir el pagament de les pensions”. El parlamentari ha indicat que “el treball en comissió no ha aclarit el perquè d’aquest increment i per això ho portem a debat al ple”. 
 
Altres quatre reserves d’esmenes més fan referència als pressupostos de FEDA i d’Andorra Telecom. La voluntat és disminuir de forma substancial els diners que es traspassaran a Govern en concepte de distribució de beneficis, ja que la proposada al projecte de llei es considera excessiva i pot posar en perill la viabilitat futura de totes dues societats. Així, en el cas de la companyia energètica es demana que el pagament sigui únicament d’1,52 milions, un menys que l’estipulat al text inicial. Pel que fa a l’empresa de telecomunicacions, la davallada reclamada és encara més important, ja que la idea de l’executiu és agafar tot el dividend (26,3 milions), xifra que el PS vol rebaixar fins a només 11,3 -15 menys-. A més també es demana deixar sense efectes la contribució de FEDA a Actua Tech (600.000 euros) i la d’Andorra Telecom a entitats sense ànim de lucre.
 
López ha criticat que “el Govern camufla el fracàs de la seva política pressupostària fent un ús abusiu de les reserves” de les dues companyies. Així, ha deixat clar el conseller general del PS, “ens preocupa perquè s’esgota un recurs de futur”, més quan “sobre les empreses planen incerteses de cara al futur”. El parlamentari ha lamentat el que considera “una política a curt termini i sense visió d’Estat” que s’impulsa “per no reconèixer que són incapaços d’equilibrar els comptes públics”. 
 
Dues reserves d’esmenes més pretenen aconseguir els fons necessaris (poc més d’un milió d’euros) per a la construcció d’una planta de compostatge de matèria orgànica. Es tracta, ha apuntat López “d’un tema de salut pública i de gestió de residus”. El parlamentari socialdemòcrata ha remarcat que “el de forn incinerador és un model que hem de superar i perquè sigui possible hem de començar ja a apostar per altres formes de tractament de residus i per una política de reciclatge més intensa”. 
 
La darrera reserva d’esmena vol incrementar la partida destinada al pagament de prestacions socials, en especial les vinculades als complements no contributius. Lopez ha advertit que el fet que DA no hagi acceptat la proposta en les reunions de la comissió de Finances “ens porta a veure que hi ha voluntat d’introduir retallades amb la nova legislació i no es fa augurar bones coses del desplegament reglamentari”. 
 
A l’hora de fer balanç de com queda el pressupost final per al 2016, el conseller general del PS no ha amagat que dista molt del que seria adequat, a l’entendre de la formació, pel país. A més, ha criticat que “DA ha tingut poca voluntat d’arribar a enteses al llarg del treball en comissió”. Així, ha argumentat, “de les esmenes rellevants cap ha estat aprovada i això ens mostra clarament que no hi ha hagut voluntat de reduir les diferències substancials que hi ha entre el seu model de país i el nostre”. Per això, “difícilment hi podrem donar suport”.