Partit Socialdemòcrata

El PS impulsarà la legislatura vinent un canvi legal per donar més competències al Tribunal de Comptes

Crea: 09/13/2018 - 14:59
Els consellers generals del PS durant la sessió
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha anunciat que la legislatura vinent la formació impulsarà una modificació de la llei del Tribunal de Comptes per dotar a l’organisme de més competències i, entre elles, la potestat de sancionar els ens públics que cometin irregularitats a l’hora de presentar els seus estats econòmics. El parlamentari ho ha anunciat durant el debat dels informes corresponents a l’exercici 2016, que novament recullen importants deficiències i incompliments per part d’entitats tan importants com ara el SAAS, l’AREB o l’INAF –ara Autoritat Financera Andorrana (AFA)-. Al seu entendre, el canvi legislatiu és la fórmula per aconseguir que aquesta situació es vagi repetint any rere any.
 
El Consell General, en la primera sessió del nou període, ha analitzat, entre altres punts, els informes del Tribunal de Comptes corresponents a les liquidacions d’entitats públiques (Govern, comuns, societats com Andorra Telecom o FEDA o organismes com l’AREB). Novament, aquests recullen diferents deficiències i, fins i tot, incompliments com el retard a l’hora de presentar les liquidacions. López ha lamentat que “cada any és una mica el mateix; tothom constata les irregularitats i s’emplaça a fer canvis, però no es fan” i ha recordat que, en aquest sentit, l’única “excepció” és tot el que ha passat al SAAS, que ha acabat davant la justícia, justament, a iniciativa del PS, que va presentar “per responsabilitat” una querella judicial davant “la inacció de Govern”. 
 
Per això, ha anunciat que, des de la formació socialdemòcrata, “ens comprometem a modificar la llei del Tribunal de Comptes per donar-li més competències” i, sobretot, capacitats per actuar davant aquestes irregularitats i incompliments. De fet, ha recordat que el 2016, el Consell General va aprovar una proposta de resolució en aquest sentit i, en canvi, l’executiu no ha fet res. “DA ho hauria d’haver fet, però no ha complert el que es va aprovar en aquesta cambra”, ha denunciat. 
López ha argumentat que “el problema de fons és que hi ha un nombre d’irregularitats greus que afecta diverses entitats i que hi són sempre i que hi seran perquè no comporten conseqüències i així serà fins que no es canviï la llei”. També ha remarcat que, entre elles, “hi ha fets inacceptables com no presentar les liquidacions, com va passar amb l’AREB i l’INAF”. 
 
Malgrat aquests apunts, el PS ha donat suport a l’aprovació dels informes. De fet, aquests han tingut el suport de tota la cambra, el mateix que ha succeït amb la resta de textos que aquest dijous se sotmetien al ple. 
 
Impuls a la transició energètica.
És el cas de la Llei d’impuls de la transició energètic i del canvi climàtic (Litec). La consellera general del PS, Rosa Gili, ha defensat que “anar cap al desenvolupament sostenible és una obligació real i moral, per a Andorra i per a tots els països” i que el projecte legislatiu “va en aquest sentit”. A més, s’ha mostrat “satisfeta” pel fet d’haver “contribuït a millorar-la” amb esmenes com ara la reducció de deu a sis anys de la revisió de l’estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, la flexibilització del treball de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic o la necessitat de mantenir consultes no vinculats per part del Govern amb les entitats distribuïdores. 
 
El ple del Consell també ha aprovat la llei reguladora del Fons Andorrà de Garantia de Dipòsits i del Sistema andorrà de garantia d’inversions, un text que, com ha apuntat López, “només podem veure de forma positiva, per complir els compromisos de l’acord monetari, signat pel Govern del PS”. Per últim, la cambra també ha donat el vistiplau a la ratificació del conveni amb Xipre per evitar la doble imposició.