Partit Socialdemòcrata

El PS esmenarà a la totalitat els canvis a la llei de transferències perquè la fan encara més injusta

Crea: 04/12/2018 - 17:57
López, abans d'atendre als periodistes.
El Partit Socialdemòcrata (PS) presentarà una esmena a la totalitat a la modificació de la llei qualificada de transferències tramitada pel Govern amb l’objectiu de reformar el text després de la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar diversos articles. Així ho ha avançat el conseller general de la formació Pere López, que ha lamentat que la proposta, que distribueix a parts iguals la part dels diners afectada per la supressió dels criteris invalidats per l’organisme, fa que el desacord amb la reforma sigui encara més gran que amb el primer projecte legislatiu. Sobre aquest, a més, ha recordat que va ser aprovar amb el suport de diversos consellers generals “trànsfugues”, que van votar de forma diferent al que defensa el partit amb el qual van ser escollits.
 
El Govern ha enviat aquest dijous al Consell General la modificació legislativa per fer front a l’anul·lació per part dels articles de diversos articles de la llei de transferències. En concret, l’executiu opta per dividir els diners que s’havien de repartir amb els criteris invalidats pel TC a parts iguals entre els set comuns, opció que, a l’entendre del PS, suposa un seriós perjudici per a parròquies amb molta població, com ara Sant Julià, Andorra la Vella o Escaldes-Engordany. “Els canvis, dividint per set com si totes les parròquies fossin igual quan el nombre d’habitants és molt diferent, fan que el nostre desacord sigui més important encara que amb el primer text”, ha explicat López. Per això, ha avançat que presentaran una esmena a la totalitat. 
 
“Entenem que això mereix un gran debat. És el moment de parlar amb xifres a la mà de quin és l’import de transferències per habitant i de posar dades de pressió fiscal, etc..”, ha argumentat, tot remarcant que “les conseqüències d’aquesta llei que s’impulsa des d’uns quants cònsols i el Govern tenen unes implicacions per al conjunt de la ciutadania que no hi ha participat perquè no se’ls ha consultat”. Així, ha advertit, suposa que “reben menys transferències, paguen més impostos i tenen preus públics més cars”. 
 
 
El conseller general del PS, davant el fet que el Govern dóna per fet que tindrà el suport necessari per tirar endavant la llei, ha volgut remarcar que ja el text original “va passar pels pèls” i que ho va fer “amb tres consellers votant que tenen la consideració de trànsfugues i quan el partit amb el qual van ser escollits no hi està a favor”, en referència a l’ex de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Sílvia Bonet i els exliberals Josep Pintat i Joan Carles Camp. López ha destacat que “els ciutadans han de conèixer en quines condicions es vol aprovar això” i que “uns quants consols i uns consellers escindits del partit pel qual van ser escollits impulsen una reforma que dóna un tracte millor a una part dels ciutadans i que perjudica una gran part de la població”. 
 
 
El parlamentari del PS també ha posat en relleu que els canvis en el text deixen a la mínima expressió un dels punts que, fins ara, s’havien defensat com claus de la nova llei: la creació d’uns criteris de solidaritat en funció de les particularitats de les parròquies. “No pot ser que quedi en un 5 o un 6% perquè llavors no existeix aquesta solidaritat i el gran gruix de les transferències es reparteix a parts iguals”, ha comentat López, que entén que és en aquests criteris on es podria incloure la condició de capital per a Andorra la Vella. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS