Partit Socialdemòcrata

El PS es queda sol al Consell General defensant la congelació dels lloguers

Crea: 03/01/2018 - 18:47
Els consellers generals del PS parlen amb Joan Carles Camp, secretari de Sindicatura.
La pujada dels lloguers que moltes persones i famílies han patit amb l’arribada del 2018 i l’aplicació de l’IPC del 2,6 amb què es va tancar el 2017 es mantindrà. El Consell General tenia aquest dijous la possibilitat de congelar aquest increment via la reserva d’esmena proposada pel Partit Socialdemòcrata. A l’hora de la veritat, però, els consellers de la formació han estat els únics que han defensat la mesura. Els vots contraris de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) i les abstencions de la resta de grups polítics han impedit que tirés endavant, amb el perjudici que això suposa per a un nombre important de llars del nostre país.
 
Aquesta era una de les reserves d’esmena que es votava prèviament en el debat del pressupost per a l’exercici 2018 que ha començat aquest dijous al Consell General i que seguirà divendres amb el debat del text conjunt. De fet, era una de les 23 que havia presentat el PS després del treball del projecte de llei en la comissió de Finances. L’esmena proposava que no s’actualitzessin les rendes de lloguer amb el 2,6% d’IPC amb què es va tancar el 2017, un fet que pot suposar un important cop per a les economies de moltes llars. “La mesura permetria alleugerir la càrrega a les famílies que ja pateixen l’augment del cost de la vida i no sempre veuen incrementats els seus ingressos”, ha argumentat el socialdemòcrata Gerard Alís.
 
El conseller general del PS ha posat en relleu la problemàtica existent amb l’accés a l’habitatge i, especialment, la inacció, fins ara, del Govern en aquest àmbit. “Quines mesures s’han adoptat? Cap. I al pressupost tampoc n’hi ha cap per pal·liar aquesta problemàtica”, ha lamentat. 
 
Justament, durant el debat, des del Govern s’ha volgut anunciar que s’estan treballant en possibles actuacions, com ara rebaixes fiscals per a promocions que es destinin a lloguer, reducció de la cessió obligatòria per aquests projectes constructius o un import que gravi els pisos buits. Alís ha celebrat que, per fi, s’hagin posat sobre la taula possibles mesures però ha criticat que “anem tard”, ja que “la problemàtica ve de fa dies i no ha estat fins fa poc que es va crear la comissió per estudiar actuacions”. 
 
Despesa sense límits a vàries entitats
Tampoc han prosperat les reserves d’esmena que perseguien reduir la despesa a diferents entitats públiques, com ara FEDA, Andorra Telecom, Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) o l’AREB. En primer lloc, Pere López ha criticat el fort increment que en diferents organismes patiran les partides destinades al pagament dels salaris d’alts càrrecs, personal de relació especial o assessors. “DA ha anat creat al llarg d’aquestes legislatures gran nombre de directors generals, assessors, afegits salarials, etc...; tant a l’administració com a les entitats públiques”, ha denunciat, tot posant en relleu que aquesta situació suposa “una doble paradoxa”, ja que “per una banda, hi ha una crítica constant al funcionariat i, per l’altra, el mateix partit va creant càrrecs i càrrecs cada any. I el cost global es dispara”.
 
Per això, ha afirmat que “a les seves mans, la despesa de personal està absolutament descontrolada”. Com a exemple ha posat l’ADI, entitat de la qual “ben poc en sabem” però que suposa més de 600.000 euros en aquestes partides.
Situació similar, ha indicat López, es dóna en el cas de la contractació de tasques externes o en les partides per la presència a fires i esdeveniments similars per part de FEDA i Andorra Telecom, “molt generosa”, segons ha denunciat, més tenint en compte que “tenen el monopoli i no han de competir amb ningú”. Així, ha advertit que “aquí el descontrol és més gran que amb els alts càrrecs”. I això, ha manifestat, té conseqüències: “els ciutadans han de saber que els afecta perquè acaben pagant unes tarifes més elevades”.
 
Similar és el resultat provocat pel fet que Govern agafi tots els beneficis generats per la companyia de telecomunicacions. El PS ha tornat a demanar que es transfereixi només un part. “Hi ha un afany recaptatori”, ha comentat el parlamentari socialdemòcrata, tot indicant que això provoca que “es descartin opcions com una baixada de tarifes per serveis que són bàsics” per a col·lectius com ara famílies monoparentals, jubilats o petits empresaris. 
 
Pel que fa a la reserva d’esmena destinada a paralitzar la construcció de The Cloud tampoc ha prosperat. Rosa Gili ha reiterat els arguments que, ja en anteriors debats, s’han donat en contra d’un projecte faraònic el qual, però, no té darrere cap garantia d’obtenir bons resultats. “Continuem igual que l’any passat. El que anirà a l’edifici segueix sent una incògnita. DA s’ha tirat a la piscina a cegues i sense aigua”, ha esgrimit la parlamentària, tot avisant que “la conseqüència dels seus desencertats tempos serà deixar una herència de dubtós èxit al proper Govern”.
 
Altres reserves d’esmenes refusades
El PS també volia reduir la despesa que s’imputava en diferents partides del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), especialment la destinada al pagament de les comissions de gestió i custòdia de les entitats que gestionen els recursos. Alís ha recordat que, des del PS, ja es va avisar que la creació de l’entitat podria suposar un increment dels costos. “S’han confirmat les nostres sospites”, ha lamentat, tot recordant que es va dir que “la professionalització del fons de reserva havia de permetre reduir les despeses financeres”. No ha estat així i, per tant, des de la formació s’ha defensat que “cal fer esforços per negociar les comissions i que tinguin un impacte significatiu”. 
 
Per la seva banda, Gili també ha defensat la necessitat de paralitzar el projecte d’estació transformadora (ETR) a l’Aldosa. “Els veïns mereixen que s’analitzin alternatives i les seves propostes”, ha argumentat, tot recordant que les “afectacions” de la instal·lació “poden ser paisatgístiques però també de salut pública” i que “a tot arreu aquestes infraestructures es posen a llocs allunyats de zones habitades”. Des del PS, s’entén que les mesures anunciades per FEDA i el Govern són poc menys que estètiques i, per tant, no garantiran la seguretat dels ciutadans que tenen el seu habitatge prop de l’estació.
 
Per últim, López ha posat en qüestió la forma de finançament adoptada pel Govern pel servei de bicicleta elèctrica que es vol tirar endavant amb els comuns. El PS és partidari del projecte, però entén que no és correcte que “el pagament es traslladi a pressupostos futurs” amb un “fórmula que fa temps que havia quedat aparcada”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS