Partit Socialdemòcrata

El PS demana al Govern un “balanç” del primer any del reglament de baixes mèdiques de la CASS

Crea: 06/07/2016 - 15:23
Les oficines de la CASS a Andorra la Vella (ANA).
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han tramitat a Sindicatura tres preguntes que el Govern haurà de respondre de forma oral en la propera sessió de control al parlament, prevista per al dijous 16 de juny. Rosa Gili demana a l’executiu un balanç del primer any d’aplicació del reglament de baixes mèdiques de la CASS i per la manca de regulació del sector de la biotecnologia. Per la seva banda, Pere López vol saber per què s’ha permès la construcció d’una benzinera al costat del pont romànic de la Margineda. 
 
En la primera de les preguntes tramitades, Gili demana a Govern que faci un balanç del primer any d’aplicació del reglament de les prestacions d’incapacitat temporal a la Seguretat Social, un text que, ja en el seu dia, va ser força criticat des del PS especialment per l’obligació que s’imposava als pacients de romandre al seu domicili en horaris concrets: de 9 del matí a 12 del migdia i de 3 a 5 de la tarda. Un any després de l’entrada en vigor de la normativa, la parlamentària pregunta a l’executiu si aquesta “ha tingut alguna afectació en el nombre de baixes que hi ha hagut” i si s’entén que “ha sigut beneficiós per les persones assegurades” així com quin ha estat “el retorn que n’han tingut”. 
 
En la segona pregunta, la consellera socialdemòcrata recorda la fallida, coneguda ara fa uns dies, de l’empresa Bio Valira. Gili remarca que es tractava d’una societat “andorrana” i “avantguardista” i que “havia rebut un crèdit preferent del programa de préstecs públics per a innovadors i petits negocis”. Tot i això, apunta la parlamentària, “per funcionar necessitava l’adequació del marc jurídic en el sector de la biotecnologia”, reformes que no s’han tirat endavant, fet que ha provocat que el negoci no hagi reeixit. Per això, demana “quines raons expliquen que el Govern, després d’haver atorgat un crèdit preferent a Bio Valira, no hagi fet tot el convenient perquè aquesta empresa pogués tirar endavant”. 
 
També ha tramitat una pregunta Pere López. El president del grup parlamentari mixt remarca que, un cop analitzada la documentació sol·licitada sobre l’autorització per obrir una benzinera al costat del pont romànic de la Margineda, queda en evidència “l’afectació que la construcció esmentada té en qüestions com ara la mobilitat, l’impacte mediambiental, la protecció del patrimoni i la imatge del país”. Per això, demana a l’executiu saber “per què ha permès” que tirés endavant el projecte.