Partit Socialdemòcrata

El PS defensa la necessitat de mantenir la laïcitat de l’escola andorrana

Crea: 07/26/2018 - 17:45
Els consellers generals del PS durant la sessió
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha defensat la necessitat de mantenir la laïcitat d’escola andorrana, una de les claus del model educatiu. En aquest sentit, en comptes d’una assignatura optativa concreta sobre religió catòlica, ha posat sobre la taula la possibilitat d’implementar una matèria que abordi aspectes més globals d’ètica, altres cultes i filosofia que, al seu entendre, pot donar moltes més eines als alumnes. Així ho ha apuntat durant el debat al ple del parlament de la llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, en una sessió on també s’ha aprovat la proposició de llei de suport a l’emprenedoria presentada pel PS –ara rebatejada com a llei de suport a la creació d’empresa i als emprenedors-. La formació, però, ha optat per abstenir-se en la votació perquè el text final ha estat “retallat i buidat de contingut” pel grup demòcrata durant el treball en comissió.
 
El PS ha defensat durant el debat al ple una reserva d’esmena per retirar l’obligatorietat d’oferir als centres del sistema andorrà classes de religió, fet que posa en qüestió la laïcitat d’un model que es va crear amb aquest esperit. López ha preguntat per què no impartir “una assignatura sobre ètica, religions en plural o filosofia en lloc d’una matèria limitativa, orientadora i, fins i tot, podríem considerar com a adoctrinadora d’una religió exclusiva”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata ha argumentat que, en cap cas, traient de la llei aquesta obligatorietat es posa en qüestió el catolicisme al país. “No corre cap perill; hi ha una notable presència a actes públics”, ha recordat, a banda de “tres centres confessionals finançats amb diners públics”. Per tant, “el paper preferent està garantit”. A més, ha remarcat, “la pluralitat” de la societat andorrana i el fet que moltes de les famílies que porten els seus nens al sistema andorrà segueixen altres religions. També ha posat en relleu el “perjudici” que pels alumnes que no cursen aquesta assignatura suposa el fet d’haver de tenir espais morts dins l’horari lectiu. 
 
El conseller general ha argumentat que “si només es vol ensenyar religió catòlica, obviant l’existència d’altres, s’està saltant l’esperit laic de l’escola andorrana i ensenyant com si només hi hagués una al món”. Davant d’això, el PS “defensa una formació àmplia, que obri les ments dels nostres alumnes i que els hi doni eines per enfrontar-se al món”.
 
La reserva d’esmena, però, ha estat refusada al ple. L’article en qüestió ha estat, però, l’únic que el PS no ha volgut votar. A la resta del text, els parlamentaris socialdemòcrates hi ha donat suport. “Amb alguna excepció, teníem un bon text d’origen, al qual hem fet aportacions com el reforçament del compromís amb el català o el reconeixement als mestres eventuals”, ha destacat López que, però, ha apuntat que “hi troben a faltar mesures per potenciar la formació professional i treure-la de cert desprestigi que té avui dia”. 
 
Una llei d’emprenedoria buida de contingut
El ple també ha donat suport a la proposició de llei de suport a l’emprenedoria presentada pel PS, però ho ha fet sense el seu vot favorable –els consellers socialdemòcrates s’han abstingut-. I és que, com ha denunciat Gerard Alís, en el treball fet amb esmenes i en comissió “DA ha desvirtuat totalment la llei, retallant i buidant de contingut el text inicial; vam presentar un arbre ple de fulles i ens ha tornat un tronc”.
 
Així, el parlamentari ha lamentat que s’hagi eliminat tot l’apartat del finançament, que entre altres actuacions regulava el crowdfunding. “Això és clau per a tota activitat empresarial i se l’han carregat sense cap explicació i malgrat que els agents econòmics del país ho demanaven expressament”, ha indicat. Al final, doncs, el que queda “més que una llei d’emprenedoria, és una declaració de bones intencions però sense cap mesura palpable”. Per tant, “es deixa passar una oportunitat perquè a DA no li interessen els nostres empresaris i perquè són incapaços d’acceptar una proposta del PS”.
 
La sessió també ha servit per aprovar dos altres textos, totes dues amb el suport del PS. En concret, per unanimitat la cambra ha donat el vistiplau a la llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i la modificació de la llei d’intercanvi automàtic en matèria fiscal. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS