Partit Socialdemòcrata

El PS dóna suport al conveni d’assistència fiscal, un pas més en el camí cap a l’homologació i la transparència

Crea: 07/28/2016 - 18:48
Els consellers generals del PS, durant un descans de la sessió.
Andorra ha fet un pas més, i en aquest cas clau, en el procés d’homologació cap a la transparència fiscal internacional. Ho ha fet amb la ratificació unànime per part del Consell General del conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal, tractat que ha rebut el suport dels tres parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS). Durant la seva intervenció en defensa del document, Gerard Alís ha reiterat el compromís de la formació en l’assimilació dels estàndards marcats per la comunitat internacional.
 
El conveni, com ha explicat el conseller general del PS, “té per objectiu establir mecanismes de cooperació internacional per lluitar contra l’evasió i el frau en matèria fiscal”. Es tracta, ha recordat, d’un “instrument multilateral que defineix les diferents formes de cooperació en aquest àmbit” i, ha remarcat, “ha esdevingut el nou estàndard per a l’intercanvi d’informació en matèria fiscal”. És, per tant, un text clau per poder homologar-se davant la resta de països i organismes supranacionals, “un camí ineludible del qual Andorra, al nostre entendre, no es pot quedar al marge”, segons ha afirmat Alís.
 
El parlamentari ha recordat que va ser amb el PS al Govern quan aquest procés va començar a agafar embranzida per part d’Andorra i ha defensat que ara no es pot parar. Per això, ha valorat “satisfactòriament” que l’actual executiu “continuï els treballs d’homologació iniciats en el seu moment pel PS i avanci en l’objectiu de potenciar la transparència de la plaça financera andorrana en compliment dels estàndards internacionals”. 
 
Caça i immigració
El conveni s’ha aprovat en una sessió de Consell General que també ha servit per tirar endavant altres dos textos que, però, en aquesta ocasió no han comptat amb el suport del PS. En primer lloc, s’ha debatut la llei de caça, amb el vot contrari dels socialdemòcrates, posició que ha estat argumentada per Rosa Gili. 
 
La consellera general ha explicitat el refús a un text que, ha reiterat, “és poc seriós i poc exhaustiu” i que, ha lamentat, no s’ha pogut millorar durant el seu tràmit en comissió. De fet, justament una de les propostes del PS, que implicava incrementar d’una a dues persones els representants de les associacions protectores dels animals o de la natura a la comissió de seguiment de la caça ha tornat a ser refusada per la majoria de DA. Gili ha posat en relleu que, al seu entendre, la poca concreció que la llei dóna a les funcions de l’òrgan, “reforça la necessitat que hi hagi més parts a la comissió”. 
 
La parlamentària socialdemòcrata ha volgut explicar altres dos canvis que no han pogut prosperar en comissió. El primer punt feia referència a endarrerir fins als 18 anys la possibilitat de tenir llicència de caça, cosa que no ha estat acceptada. Això farà que “tal com queda previst al text, amb setze anys s’accedeixi a les armes en les mateixes condicions que els adults”. Gili ha lamentat que, “malgrat es va comentar en comissió la possibilitat de plantejar un accés més controlat i més progressiu”, finalment “es decidís no tocar la normativa provinent de Govern”. 
 
El segon canvi no acceptat, a banda de la representació a la comissió de seguiment, volia fer necessari notificar a l’administració de qualsevol persona que acompanyés en una sortida de caça. La proposta que buscava “la seguretat de tots” no va prosperar tampoc en el debat de la llei.
 
El tercer punt de l’ordre del dia ha estat la modificació de la Llei d’immigració que persegueix acabar amb un mal ús de les autoritzacions per a entrenaments esportius, que ha estat emprat en alguns casos per incorporar jugadors estrangers a equips de la lliga andorrana. El PS s’ha abstingut en la votació, ja que, malgrat veure necessari el canvi, per posar fi a “un abús de dret” que “ha tingut conseqüències socials i d’imatge negatives”, considera, segons ha explicat Gerard Alís, que el nou text incorpora “noves problemàtiques” que poden “desvirtuar la vocació inicial d’aquest permís” i “afegir un important grau d’arbitrarietat a la norma”. 
 
El conseller general del PS ha lamentat que el projecte legislatiu s’hagi tramitat per la via d’urgència, fet que ha impedit “una reflexió més aprofundida i trobar un text més convincent”. A més, ha recordat que, des de la formació, s’està “en desacord amb l’actual llei”, ja que “continua limitant a la pràctica els drets dels immigrants legalment autoritzats a treballar”. Així, ha afirmat que “requereix una reforma més profunda”.