Partit Socialdemòcrata

El PS critica un pressupost sense mesures per abordar els “problemes reals” de la major part de la població

Crea: 01/11/2018 - 18:35
Gili i López conversen durant un recés del ple.
El pressupost per al 2018 ha superat el primer tràmit parlamentari, el debat a la totalitat. Ho ha fet, però, amb el suport en solitari del grup demòcrata. Des del Partit Socialdemòcrata (PS), el conseller general Pere López ha posat en evidència les importants mancances d’un projecte que no té en compte els problemes de gran part de la població. En especial, el parlamentari ha recordat que el text no conté cap mesura per pal·liar la complicada situació del mercat dels lloguers ni els salaris i pensions excessivament baixos que percep una part molt important de la ciutadania. 
 
López ha apuntat durant la seva intervenció que el pressupost “no respon a les necessitats reals del conjunt de la ciutadania” però, en canvi, “sí als interessos d’una part de l’electorat de DA”, ja que, al seu entendre, “és una nova mostra de clientelisme i d’utilització de fons públics amb caràcter partidista”. 
 
El conseller general del PS ha recordat “els principals problemes de la població” segons els darrers estudis del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES): els preus de l’habitatge i les pensions i salaris baixos. I, en canvi, ha remarcat, ni al pressupost ni als discursos de defensa fets tant pel Govern com pel grup demòcrata hi ha molt poques referències a aquests temes. Sobre els lloguers, López ha alertat que la situació s’agreujarà amb l’impacte de l’IPC (2,6%), ja que “era una previsió que Govern coneixia des de fa temps i en relació a la qual no s’ha fet absolutament res”. En aquest sentit, ha recordat que una de les esmenes presentades al text preveu fixar per llei que no es pugui traslladar aquest increment a les quotes mensuals, tant en el cas de pisos com dels locals comercials: “És una mesura absolutament necessària vista la problemàtica general dels preus”.
 
Sobre l’altra gran preocupació, pensions i salaris baixos, López ha tornat a criticar la política social engegada per DA. “No podem ser un país que es permeti pagar pensions de 600 euros a persones que han treballat 40 anys i que deixi en situació de marginalitat gairebé al 80% de persones que pateixen una invalidesa”, ha denunciat. També ha defensat la necessitat d’incrementar més el salari mínim, ja que l’IPC ha superat de llarg la pujada d’un 1,5% fixada ara fa uns mesos pel Govern. Durant el debat, des de l’executiu s’ha anunciat que es farà un nou edicte per actualitzar, iniciativa que des del PS s’ha valorat positivament malgrat ser “una mostra més d’improvisació”. 
 
Per al parlamentari socialdemòcrata, la poca sensibilitat demòcrata amb aquests dos temes “és de nou un altre exemple que governen exclusivament per a una part del país i que els problemes de la gran majoria de ciutadans els hi preocupen ben poc”. A la vegada, ha lamentat que, en canvi, sí que es destinin grans xifres a altres aspectes. “Aquesta forma de gestionar i de dir que no hi ha diners conviu amb un Govern que preveu inversions faraòniques en edificis als quals encara no se sap que hi ha anirà dins”, ha indicat, en una clara referència al projecte de The Cloud. “DA té una manera de governar amb un doble raser. Hi ha diners per algunes coses però no per altres”, ha apuntat.
 
Altres punts per ser crítics
Del pressupost, el parlamentari del PS també ha criticat que s’hagi posat “l’oficina de col·locació de DA a tota marxa”, preveient noves contractacions tant al mateix Govern com a moltes entitats públiques com ara FEDA, Andorra Telecom, l’ADI o el Consell Regulador del Joc, entre altres. També ha retret la poca iniciativa en matèria de reactivació econòmica. “La seva manera de governar és un fre a l’impuls de la diversitat econòmica; van entorpir la llei de cooperatives; es barallen entre ministres a l’hora de fer venir possibles inversions o volen malmetre la llei d’emprenedoria”, ha lamentat. 
 
López, com en anteriors vegades, també ha retret el recurs per quadra els comptes als beneficis de les dues empreses públiques, Andorra Telecom i FEDA, “N’agafen diners i, a canvi, els usuaris pateixen pujades de tarifes i serveis deficients”, ha manifestat. També ha alertat del que poden suposar les mesures en matèria laboral que vol impulsar DA, tant pel que fa als sectors privats com pel que fa a la funció pública. “L’any 2018 serà l’any de les clatellades per a tota la classe treballadora del país; tant funcionaris com sector privat patiran l’acció política de DA”, ha avisat. 
 
Un altre punt criticat pel conseller general del PS ha estat la davallada d’ingressos prevista amb l’impost de societats. López ha remarcat que és conseqüència de les deduccions aprovades per DA i que han beneficiat especialment moltes grans empreses mentre, en canvi, treballadors i autònoms tributen via IRPF, sense aquestes condicions favorables. “Vostès van introduir totes les deduccions a l’impost de societats que ara diuen que són injustes i que afecten la recaptació”, ha comentat.
 
En resum, el parlamentari socialdemòcrata ha remarcat que el pressupost “no dóna solució als problemes reals del país, ni a la crisi econòmica, ni a la situació dels col·lectius amb majos dificultats” a la vegada que tampoc aposta “per una major cohesió social”, ja que “amb vostès les desigualtats i les dificultats econòmiques creixen”, ni per “la diversificació econòmica” que té en la gestió de DA “un fre”. Pel PS, els comptes per al 2018 “són una mostra de la manca de projecte de país per part de DA i d’una forma de Govern feta des d’uns quants i exclusivament per a uns quants, descuidant les necessitats, les dificultats i les oportunitats que reclamen moltes persones al nostre país”. 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS