Partit Socialdemòcrata

El PS critica la manca de planificació, transparència i garanties pels treballadors de la llei de FEDA

Crea: 03/10/2016 - 21:26
Gerard Alís i Rosa Gili durant la sessió.
La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, ha criticat amb duresa el text final de la Llei de regulació de FEDA i el règim de les activitats del sector elèctric, del fred i de la calor aprovada aquest dijous al parlament. Des de la formació s’ha atacat el projecte legislatiu per les seves mancances a nivell de planificació, transparència i garanties pels treballadors de la parapública. 
 
La parlamentària ha lamentat l’escassa consideració que s’ha tingut per les esmenes presentades pel PS. “Poc ha canviat la llei”, ha afirmat, a la vegada que ha indicat que “DA ha tirat pel dret i no ha tingut en compte propostes per incorporar prudència i previsió”. Per això, ha remarcat Gili, “no podem compartir el model d’improvisació i de navegar a vista del Govern”. Al seu entendre, “se’ns demana carta blanca per a un projecte indefinit i amb moltes incògnites”, petició que no comparteix el PS. 
 
Un altre punt criticat ha estat la manca de transparència pel que fa a les activitats de FEDA que permetrà la llei. D’una banda, la consellera ha recordat que no s’ha acceptat una esmena que volia introduir l’obligació per a l’ens d’informar periòdicament al Consell General de la seva planificació energètica. Aquesta mancança també es veurà en les contractacions que podrà fer l’empresa, ja no estaran sotmeses al règim públic sinó al dret privat. “La llei que va en la línia obscura de la transparència ‘made in’ DA”, ha assegurat. Argument que, citant una carta rebuda de la Cambra de Comerç, ha assegurat comparteix també la societat civil i els sectors empresarials.
 
Per al PS també hi ha dubtes sobre aspectes claus com la protecció mediambiental. “No sabem abans de votar la llei quins impactes a la natura tindran les instal·lacions que es construiran”, ha advertit la consellera socialdemòcrata. La manca de dades també és extensiva als “costos” d’aquestes infraestructures. Tampoc agrada que no es garanteixin per llei certs drets dels treballadors com ara l’actual pla de pensió. 
 
Gili ha volgut rebatre les acusacions rebudes des dels alguns membres de DA de voler endarrerir l’aprovació del text. “No tenim voluntat de parar res”, ha afirmat amb contundència. “El que volem”, ha argumentat, “era fer la feina ben feta”. A l’entendre del PS, sense tenir un pla nacional d’infraestructures del sector elèctric, el text, que també ha estat refusat per Liberals d’Andorra i que, DA a banda, només ha rebut el suport de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), neix coix.
 
Dopatge i vehicle elèctric
El ple del Consell General també ha aprovat avui dues lleis importants, totes dues amb el suport del PS. D’una banda, la de creació de l’Agència Andorrana Antidopatge. Gili ha aprofitat la seva intervenció en el debat per reclamar a Govern que “estigui atent per no tornar a aparèixer a una llista fosca que perjudiqui la imatge d’Andorra”. 
 
D’una altra, i per unanimitat, s’ha donat el vistiplau al text que servirà per fomentar el vehicle elèctric. Gili ha deixat clar el ple suport del PS a la iniciativa legislatura, que ha “aplaudit” i de la qual ha deixat clar que “esperem sigui un èxit”. 
 
Tags: