Partit Socialdemòcrata

El PS considera “inacceptable” el model de transferències de Govern perquè no és “just ni equitatiu”

Crea: 07/05/2017 - 17:23
López mostra un dels gràfics durant la roda de premsa.
El Partit Socialdemòcrata (PS) considera “inacceptable” el model de transferències proposat per Govern i que es vol entrar a tràmit parlamentari un cop finalitzada la taula tripartida entre grups del Consell General, executiu i comuns. Així ho han remarcat els consellers generals Pere López i Gerard Alís en una roda de premsa, durant la qual han demostrat amb dades que el repartiment que es vol impulsar afavoreix parròquies que no utilitzen tots els seus recursos impositius en detriment d’altres amb una pressió fiscal sobre els ciutadans molt més elevada. El president del grup mixt ha volgut defensar, en canvi, la distribució posada sobre la taula per la formació, tot deixant clar que, tot i ser més justa, manté a la perfecció el criteri de solidaritat.
 
I és que, ha explicat López, el model proposat des del PS fa el repartiment “d’acord amb uns criteris objectius” i seguint “la realitat dels comptes comunals”. Així, els percentatges apuntats (25% a parts iguals, 35% per població, 15% per territori, 10% per infants i gent gran i 15% per xarxes) s’han definit “després d’analitzar els pressupostos i la despesa vinculada a cada àmbit”. Per tant, “responen a una realitat econòmica”, a diferència de la distribució esgrimida pel Govern on, ha denunciat, “la imputació dels percentatges ha estat absolutament arbitrària”. Per a López, “el que s’ha estructurat són uns criteris diferents dels de l’any 1993 però que, per la via de l’assignació arbitrària, la voluntat que hi ha al darrere és assolir un resultat molt equivalent i, en cap cas, un que vingui d’una voluntat de fer un tracte just, equitatiu i per igual a totes les parròquies”.
 
 
Durant la roda de premsa, els parlamentaris del PS han volgut presentar diversos quadres comparatius. El primer, amb la pressió fiscal equivalent per parròquies (comparant el que suporta cada ciutadà pel foc i lloc i per l’impost de propietat i l’inquilinat). El quadre permet observar “una diferència significativa” perquè a algunes parròquies no s’apliquen tots. 
 
 
“Al nostre entendre, és un dels efectes de l’actual model de transferències”, ha afirmat López. El conseller general del PS ha volgut posar en relleu que “l’assignació de transferències per sobre del que és la realitat econòmica de la parròquia dóna la possibilitat a comú de no desplegar el marc fiscal”. En definitiva, “com hi ha molts diners que vénen de transferències, no cal desplegar els impostos per equilibrar els pressupostos comunals”. En canvi, ha lamentat, “a altres parròquies els comuns es veuen en l’obligació de situar els seus impostos a nivells màxims per compensar el que no reben per transferències”.
 
Una segona comparativa presentada ha estat la transferència que rebia cada habitant segons la parròquia tant amb el model del PS com amb el del Govern. Això ha permès López afirmar que “no és insolidària”, ja que “el que es percep a parròquies menys poblades continua sent molt més significatiu que a les més poblades però està a un límit just i equitatiu en combinació amb la pressió fiscal”.
 
 
 
En aquest sentit, Gerard Alís ha recordat que “els comuns tenen tres fonts de finançament: impostos, transferències i ingressos patrimonials”. Amb totes tres, “han de fer els equilibris necessaris per quadrar els pressupostos”. Per això, “trobem inadmissible l’argumentació de Govern per defensar el seu model, quan diu que hi ha comuns que tenen una gran dependència de les transferències”. El parlamentari té clar que “no s’ha de forçar els comuns a posar o apujar més impostos però no és just que es doni més diners a aquelles parròquies on la pressió fiscal és menor perquè això fa que uns ciutadans surtin més afavorits”. 
 
 
López no ha dubtat, davant aquesta informació, en mostrar-se molt crític amb la proposta que, si res no canvia, vol tramitar Govern. “Des d’una visió global de país, la reforma que es proposa és inacceptable; els desequilibris entre parròquies són massa notables”, ha assegurat, tot indicant que “mantenir aquests criteris és injustificable vist el desequilibri que provoca”. López ha apuntat que “la voluntat no és una guerra entre comuns sinó fer un tracte just i equitatiu per totes les parròquies, a diferència del model del Govern que perjudica algunes parròquies en concret”.
 
 
Des del PS es té clar que durant la tramitació parlamentària del text “farem les esmenes escaients perquè es reculli el nostre model”, al mateix temps que ha llençat un missatge cap a la majoria demòcrata al Consell General. “No pot fer ulls clucs i també haurà d’explicar què pensen d’informacions i dades com les que hem donat”, ha indicat. A la vegada, ha reclamat  als cònsols de les parròquies més perjudicades pel sistema de repartiment proposat pel Govern que tinguin “un paper més actiu”. I és que, ha advertit, “no hi ha prou amb dir-ho a una reunió. Cal aquest paper més actiu perquè també ho hauran d’explicar als seus ciutadans”. 
 
 
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS