Partit Socialdemòcrata

El PS aposta per reduir la despesa que es carrega al Fons de Reserva de Jubilació

Crea: 01/25/2016 - 17:13
Un periodista escolta les explicacions de Gerard Alís i Pere López.
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López i Gerard Alís han anunciat la presentació de cinc esmenes al pressupost del Fons de Reserva de Jubilació amb l’objectiu de reduir de forma significativa el volum de despesa “excessiu i abusiu” que es carrega sobre l’entitat. Els canvis proposats fan referència a les comissions que cobren les entitats financeres que gestionen els prop de 1.100 milions d’euros de reserves, a la contractació de personal i a treballs d’assessorament. 
 
Sobre el primer aspecte, el conseller i president del grup mixt, Pere López, ha posat en relleu que el pressupost del Fons preveu per al 2016 el pagament de gairebé quatre milions d’euros a les entitats gestores. “Ens sembla un volum de despesa altíssim”, ha afirmat, tot remarcant que l’objectiu d’aquestes reserves “és pagar les jubilacions”. El parlamentari ha recordat que, entre 2009 i 2011, amb el PS al Govern, “el percentatge que es va pagar era molt inferior”. En concret, un milió d’euros el 2009 i poc menys d’1,5 el 2010. “Pràcticament la meitat del que s’està pressupostant per a 2016”, ha assenyalat. 
 
Sobre aquesta despesa, el PS aposta per intentar reduir-la en un 25%, al voltant d’un milió d’euros. López ha destacat que, actualment, les entitats gestores perceben una quantitat important malgrat, fins i tot, que el rendiment del fons sigui negatiu, com podria succeir en el tancament del 2015 atenent les darreres dades disponibles. Segons la liquidació de la CASS del tercer trimestre, el fons de reserva va registrar una considerable davallada, circumstància per la qual els consellers socialdemòcrates fa dies que van entrar diverses preguntes que el Govern encara ha de respondre per escrit. El conseller general ha indicat que les entitats gestores han de seguir un mandat de gestió que “determina molt en què s’ha d’invertir” i fa que “pràcticament només hagin de fer només la custòdia dels valors”. 
 
Una altra de les esmenes va dirigida a reduir les despeses de personal, ja que es preveu la creació d’una nova plaça per a un tècnic júnior que, segons ha explicat Gerard Alís, “creiem que no és necessari perquè tot el que és la gestió del fons ho fan les entitats financeres i amb els treballadors que ara hi ha és suficient per fer les tasques de seguiment i control”. Per això, es proposa eliminar aquesta partida, de 41.600 euros. 
 
El PS també considera necessari eliminar una partida de 72.000 euros sota el concepte ‘Empreses de valoracions, peritatges i auditories’. Alís ha apuntat que, a la memòria explicativa, no es dóna cap justificació d’aquesta despesa. A més, es vol reduir els diners destinats a ‘Estudis i treballs tècnics’ -336.000 euros- en un 50%, fins a uns 168.000 euros. “És elevada i no es justifica. La gestió la fan les entitats financeres, que ja tenen obligació d’emetre informes periòdics”, ha argumentat el conseller socialdemòcrata. La darrera esmena proposa modificar la partida de ‘Convenis i serveis de gestió’, que fa referència a serveis i infraestructures que la CASS presta al Fons de Reserva de Jubilació. Es tracta de 250.000 euros que es volen disminuir fins a uns 125.000.
 
López ha explicat que la intenció de les cinc esmenes que es presentaran conjuntament amb la resta de les que es faran al pressupost per al 2016 va més enllà de rebaixar unes partides que es consideren massa elevades.. “La voluntat és generar un debat sobre totes les despeses que s’estan carregant sobre el fons i s’haurà de debatre i analitzar a la comissió”, ha apuntat. De fet, ha recordat que el total ascendeix a gairebé cinc milions d’euros, “que van en detriment de les pensions i del que hagi de posar Govern quan el fons sigui insuficient”. En aquest sentit, ha remarcat que, en cas d’acceptar-se les esmenes presentades pel PS, l’estalvi seria proper a 1,5 milions d’euros. 
 
Alís ha advertit que, en crear l’entitat, “es va dir que no hauria de generar més despesa en relació a la que hi havia fins llavors” Ara, ha assegurat, “ens ha xocat que sembla que, tenint una vida autònoma, en tindrà més que quan estava integrat a la CASS”. Una situació que els consellers persegueixen evitar amb les esmenes presentades.