Partit Socialdemòcrata

El PS alerta que la manca de recursos a la Gavernera repercuteix negativament en els infants i en el personal

Crea: 12/04/2018 - 17:00
El centre d'acollida d'infants de la Gavernera (Bon Dia).
El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha alertat de la manca de recursos destinats al Centre d’Acollida d’Infants de La Gavernera i ha avisat que aquesta situació repercuteix negativament tant en els treballadors de la instal·lació com en els nens i adolescents internats. El parlamentari, a més, ha criticat “la política salarial de sous baixos” que dificulta de forma especial la cobertura de tot el personal que seria necessari per fer funcionar de forma correcta el centre. Per això, ha presentat una pregunta oral sobre la qüestió que el Govern haurà de respondre en la sessió de control del pròxim 13 de desembre i l’executiu també haurà d’explicar, igualment a qüestions del polític socialdemòcrata, el projecte del futur Centre de Rehabilitació Integral que es vol ubicar a l’antiga residència Solà d’Enclar. 
 
La primera pregunta, centrada en el funcionament del centre d’acolliment d’infants, López posa en relleu “diferents informacions aparegudes en mitjans i d’altres a les quals hem pogut tenir accés” que indiquen que “les condicions laborals que s’ofereixen en els diferents llocs de treball al CAI no semblen prou atractius ni responen al grau d’exigència ni a la importància que cal donar a un servei tan sensible”. Això, “es tradueix tant en l’existència de places pendents de cobrir com en una important rotació del personal del CAI” i provoca “una escassetat de recursos” que acaba generant “dificultats per a una atenció més individualitzada i més propera a les necessitats dels infants i dels adolescents i a l’establiment, en certs moments, d’estrictes normes i càstigs que poden ser contraproduents per als joves i infants residents”. Per això, es demana “com pensa el Govern fer front a la precarietat laboral existent avui al CAI com a pas previ a poder donar una atenció més individualitzada que respongui a les necessitats particulars de cada un dels joves i infants residents”.
 
El conseller general ha recordat que “des del PS sempre hem estat a sobre del dossier del CAI” i que això els permet “constatar que hi ha una política salarial i de gestió que provoca problemes importants perquè el volum de recursos humans és insuficient i hi ha manca de recursos, places no cobertes i rotació elevada”. Aquestes circumstàncies, alerta, “repercuteixen sobre els infants i adolescents així com en els mateixos educadors i personal tècnic”, ja que “amb una insuficiència de recursos i amb horaris excedits és difícil gestionar un equipament complex com és el CAI i fer una atenció individualitzada als residents”. 
 
 
Pregunta sobre el projecte del Centre de Reeducació Intensiva
En la segona de les preguntes, centrada en el projecte del futur Centre de Reeducació Intensiva, López recorda que s’ubicarà a l’antiga residència Solà d’Enclar i apunta que “una instal·lació d’aquest tipus, que ha de complir una important funció social, ha de complir una sèrie de característiques especials, com ara disposar d’espais a l’aire lliure per poder fer activitats esportives així com dependències diferenciades per poder atendre la varietat de necessitats psicoterapèutiques dels usuaris, sense deixar de banda la necessitat d’assegurar-ne la seguretat”. També veu necessari “definir exhaustivament el projecte terapèutic i educatiu del centre, el model terapèutic que s’hi aplicarà i el personal que ha de ser contractat per a un correcte funcionament”. Per això, demana a Govern “per què considera (...) que la residència Solà d’Enclar és el lloc adequat per a la ubicació del CREI” així com “en quin estat de definició es troba el projecte terapèutic i educatiu i quines necessitats de personal i d’inversió a efectuar en l’edifici es contemplen actualment”. 
 
López ha recordat que “hi ha una problemàtica real existent al país com és el de les addicions que afecten joves i adolescents” i, per tant, “necessitem avui dia un equipament per fer front a aquesta demanda”. Això sí, ha remarcat que aquest espai “ha de tenir un projecte clar i sòlid per donar resposta al que es demana des dels diferents col·lectius i també des del PS”. Per aquest motiu, amb la pregunta oral formulada “volem  conèixer quin és el projecte i si l’emplaçament respon a les casuístiques”.
 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS