Partit Socialdemòcrata

Aprovades les propostes de resolució per l’acolliment de 20 refugiats i sobre el Tribunal de Comptes

Crea: 05/06/2016 - 13:20
Els tres consellers del PS parlen amb el liberal Carles Naudi.
El ple del Consell General ha donat el vistiplau a dues de les quatre propostes de resolució presentades pels consellers del Partit Socialdemòcrata (PS). Així, s’ha aprovat la que insta el Govern a fer els passos escaients per complir el compromís d’acollir una vintena de refugiats i una altra mitjançant la qual es vol dotar al Tribunal de Comptes de mecanismes per sancionar les irregularitats que detecti en les liquidacions pressupostàries de les entitats públiques i capacitat per portar-les davant la fiscalia. En canvi, els vots contraris del grup demòcrata ha impedit que prosperin les mocions per fomentar polítiques de gènere i per instar l’executiu a complir les lleis que s’aprovin al Consell. 
 
El tram final del Debat d’Orientació ha servit perquè els grups defensin les propostes de resolució presentades, quatre de les quals han estat del PS. Una d’elles ha estat la ja anunciada per instar el Govern a acollir els vint refugiats sirians, tal com es va comprometre Martí ara fa uns mesos. En l’escrit els consellers socialdemòcrates han volgut posar en relleu “la magnitud de la crisi” davant la qual “el nostre país no pot restar d’esquenes”. A més, entenen que cal que “es projecti una imatge” de ser un Estat “solidari”. El text ha rebut el suport de tots els parlamentaris després d’una petita transacció negociada entre els grups.
 
La segona de les propostes que han superat la votació fa referència a “l’important nombre d’irregularitats” detectades pel Tribunal de Comptes que “no estan tenint seguiment tant per part de les entitats concernides com del propi Govern”. Per això, s’encomana a l’executiu una modificació de la llei de l’organisme que estableixi “mecanismes de sancions i de demandes de responsabilitats” pels responsables d’aquestes deficiències i que es reforcin les fórmules per dur davant la fiscalia aquests fets greus. El text, amb una transacció pactada entre els grups, ha estat acceptat per unanimitat al ple. 
 
Dues propostes refusades per DA
El PS ha presentat dues propostes més que, però, han estat bloquejades únicament per la majoria demòcrata i, per tant, no han estat aprovades. Una d’elles feia referència a la inclusió de polítiques de gènere dins del funcionament de les administracions públiques. El text recorda que la Constitució marca que “l’acció de l’Estat ha de tenir com a principi inspirador, entre d’altres, la igualtat” i que “els poders públics han de crear les condicions per tal que (...) sigui real i efectiva”.
 
També es destaca que actualment “no existeixen” aquest tipus de polítiques i que “la representació  del gènere femení en les cúpules de les diferents organitzacions i entitats socials i econòmiques, tant del sector públic com del privat està molt desproporcionada en relació (...) al masculí”. Per això, es demana que es desenvolupi, per una banda, la introducció de “memòries d’impacte de gènere a tots els projectes de llei que es presentin així com en totes les polítiques públiques que es desenvolupin”. També es vol que s’estableixin en un termini de tres mesos “mecanismes per tal d’assegurar la presència de dones en els òrgans col·legiats de les diferents entitats i organismes, tant públics com privats”, amb un mínim del 33% i tendint al 50%. En la negociació entre grups, però, no ha estat possible convèncer el grup demòcrata, que hi ha votat en contra.
 
La darrera proposta reclamava a Govern “l’aplicació rigorosa i sense excepcions de totes les lleis votades” al Consell General” i que es practiqui una “política de tolerància zero” amb qui no respecti les normatives en vigor. En l’escrit, els consellers del PS recorden que des de l’executiu demana als ciutadans “que respectin les normes” i, per tant, “no pot ser que les seves pròpies institucions públiques siguin els pitjors exemples de males praxis”. També es remarca que la previsió és que s’hagin de demanar més esforços a la població i “per tenir legitimitat (...) cal que es demostri una gestió irreprotxable de les institucions i dels recursos públics”. La iniciativa, però, no ha aconseguit el suport de la cambra, ja que hi ha votat en contra els consellers generals de DA.
 
El ple del Consell General va aprovar altres propostes de resolució per instar el Govern a signar nous preceptes de la Carta Social Europea així com el conveni del Consell d’Europa per a la falsificació de productes mèdics, conegut com a Medicrime. Un altre dels textos reclamava el manteniment de les deduccions de l’impost de societats per la creació de llocs de treball, per plusvàlues i per impostos comunals. Per últim, dues propostes més que han rebut el suport del ple són les que es refereixen a demanar a l’executiu que revisi l’increment de les cotitzacions a la CASS pels treballadors per compte propi i que negociï amb Espanya per a l’obertura de dos carrils de sortida a la frontera del riu Runer. Totes elles han rebut el suport del PS. 
 
Els tres consellers socialdemòcrates també han votat favorablement a altres textos que, però, han estat bloquejats pel grup demòcrata. Feien referència a fer una auditoria a la CASS i al SASS, a modificar el marc pressupostari 2016-2019 per incloure els objectius financers que reclami el Tribunal de Comptes i a fer un estudi d’impacte econòmic i jurídic de l’acord amb la Unió Europea.