Partit Socialdemòcrata

Alís insta a “repensar” l’abast de les ordenances penal arran del cas dels trets a l’edifici de policia

Crea: 03/03/2016 - 18:49
Gerard Alís durant una sessió al Consell General.
El conseller general del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís ha fet una crida a “repensar” l’abast del procediment judicial conegut com a ordenança penal mitjançant el qual s’ha jutjat el sotsoficial de policia que va disparar diversos trets contra les oficines del despatx central del cos. El parlamentari considera que cal delimitar si fets “d’aquesta gravetat i transcendència” han de resoldre’s amb aquesta fórmula i no amb una vista pública, a la vegada que ha admès la sorpresa pel fet que, des de fiscalia, no s’hagi demanat una condemna més dura en contraposició al que es fa per altres tipus de delictes que no generen tanta alarma social. 
 
El conseller general ha deixat clar que la decisió judicial “s’ha pres en el marc de la legalitat”, tot recordant que això ha estat possible perquè a finals de la passada legislatura una modificació legal va ampliar el nombre de fets que es podien jutjar pel procediment d’ordenança penal. Fins llavors, aquesta fórmula només es podia aplicar en el cas de delictes menors. Alís ha convidat a fer “una reflexió de caràcter polític” que passaria per “repensar i matisar l’abast” de les infraccions criminals que es poden resoldre d’aquesta manera i si cal que “casos com aquests, per la gravetat i la transcendència pública que tenen, s’han de jutjar en vista pública”. 
 
El parlamentari socialdemòcrata no ha volgut entrar a valorar el contingut de la resolució “No ens pertoca i no disposem dels elements que envolten el cas, com ara el contingut del sumari, per dir si és correcte o no”, ha indicat. Tot i això, sí que ha admès que “la ciutadania ens pregunta” i no ha negat que “sobta una mica que en un delicte amb la transcendència i la gravetat que té que no hi hagi una pena de presó ferma, almenys en part”. Per això, ha reconegut sorpresa pel fet que “el ministeri públic ha anat per aquí, sobretot sabent la contundència de les penes que exigeix en altres temes com alcoholèmies o introducció de marihuana”. 
 
Sobre el fet que el policia ja condemnat pugui mantenir el dret a la jubilació especial prevista pels membres del cos, Alís ha recordat que “aquest disfuncionament de la llei es va detectar fa poc per un cas similar” i, per això, entén que “cal urgir Govern perquè, si més no, solucioni el problema amb una reforma de la llei ràpida”.