Partit Socialdemòcrata

Vendrell reclama que les minories comunals puguin participar en la reforma del marc competencial

Crea: 05/04/2016 - 18:45
Vendrell escolta la cònsol major durant una sessió de comú.
La consellera de PS+Independents a la minoria del comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha tramitat dues preguntes que la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) haurà de respondre durant la sessió de consell que s’ha de celebrar divendres vinent. En concret, demana per les reunions mantingudes fins ara entre els cònsols de la parròquia i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, així com pel calendari previst de les negociacions per la reforma del marc de competències i transferències, procés del qual, lamenta, encara no té informació. En aquest sentit, ha reclamat que els representants de les minories puguin participar també en aquestes converses donada la seva gran transcendència. La consellera també ha sol·licitat informació sobre el projecte de crear un organisme de recaptació tributària comunal, tenint en compte les darreres manifestacions fetes des del Govern que avancen que finalment es crearà un d’unificat amb l’administració central.
 
En la primera de les preguntes, Vendrell recorda que Naudí va jurar el càrrec el passat 18 de gener i que “entre les seves tasques, té encomanada la de liderar la modificació de la Llei qualificada de Competències comunals”. També posa en relleu que “han passat més de tres mesos des de la seva presa de jurament i ara com ara no se m’ha convocat, com a consellera de l’oposició del comú d’Escaldes-Engordany, a cap reunió per tractar d’aquesta qüestió”. Per això, demana a la majoria que expliqui “quines comunicacions han tingut des del mes de gener amb la senyora Naudí, quin calendari de treball està previst i quan es creu que es disposarà d’un esborrany de Llei?”. 
 
Vendrell ha lamentat que han passat “quatre mesos llargs” des de l’inici del mandat i que “encara no se’ns ha convocat als consellers de la minoria per parlar del tema”. A la vegada, ha posat en relleu que es tracta “d’un treball important” en el qual han de participar “tots els colors polítics” i “no només els consellers de DA”. Per això, ha reclamat que “se’ns convoqui ja” tot rememorant que, durant el mandat anterior, “va acabar tot en un acord institucional de quatre línies” que “no es va comentar amb la minoria”. De fet, ha alertat que “tinc la sensació que pot tornar a passar el mateix”. 
 
La segona pregunta tramitada des de PS+Independents se centra en l’organisme de recaptació comunal. Vendrell recorda que el 8 de maig del 2015, en sessió de comú, es va aprovar un suplement de crèdit de 12.000 euros per encarregar un estudi sobre la creació d’aquest ens. Per això, ara vol saber “en quina fase d’implementació està (...) i quan serà operacional”. 
 
 Vendrell ha volgut remarcar que PS+I es va mostrar en el seu dia contrari a la creació d’aquest organisme. “Nosaltres no consideràvem que s’hagués de desenvolupar perquè a Govern ja existeix un”, ha explicat la consellera, tot apuntant que “proposàvem ampliar-ne les tasques i que es fes càrrec de tots els tributs de l’àmbit comunal per reduir despeses i optimitzar els recursos”. Davant de les recents declaracions del portaveu de Govern, Jordi Cinca, on assegurava que finalment només hi haurà un ens unificat, la representant de la formació socialdemòcrata demana saber quina decisió han pres finalment els comuns.