Partit Socialdemòcrata

Vendrell adverteix que sense un canvi polític la gestió de la vall del Madriu continuarà aturada

Crea: 02/04/2019 - 17:50
Un instant de la sessió de comú.

La consellera de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha lamentat l’immobilisme existent els dos darrers mandats amb la gestió de la vall del Madriu. Així, ha criticat que aspectes claus per al futur de l’espai natural, patrimoni de la humanitat per la Unesco, com era la definició de l’accés no estaran definits tampoc enguany. Per això, ha advertit que si no hi ha un canvi polític en les dues eleccions –generals i comunals- previstes pel 2019, aquesta situació es prolongarà en el temps perquè “hi ha por a prendre les decisions que s’han de fer”.

Vendrell ha fet aquestes valoracions durant la sessió de comú celebrada aquest dilluns al matí aprofitant que un dels punts de l’ordre del dia permetia als consellers demanar per les actes de la reunió del consell assessor de la Vall del Madriu. Justament, ha posat en relleu que durant tot el 2018 l’òrgan principal de coordinació, la comissió de gestió, s’ha reunit únicament dues vegades. Per això, ha afirmat que “no s’està treballant com caldria” i això fa que “un espai patrimoni de la Unesco no tingui un ressò internacional més important i un pla de gestió més treballat, més executiu i més àgil per poder agafar decisions”. La representant de PS+I ha apuntat que aquesta situació, igual que la no inclusió en la comissió de cap representant del ministeri de Cultura,  “demostra una poca voluntat per part dels quatre comuns” que “no és d’ara, si no de fa molts mandats”.

Vendrell ha defensat que cal “una valoració de què es vol fer a la vall” i ha criticat que “fa anys que estem parlant d’aquests estudis [com el d’accés, entre altres] i no acaben d’avançar i la única informació que tenim són les actes de les reunions”. Per això ha parlat d’un “obscurantisme” al voltant d’un bé que “hauria de beneficiar tot el país”. En aquest sentit, la consellera socialdemòcrata ha advertit, referint-se a les eleccions que es preveuen enguany, que “si no hi ha un canvi continuarem quatre anys més, sense voler agafar decisions que s’han de prendre i que fa por agafar”.

Des del PS, ha explicat, s’aposta per “seure amb tots els actors implicats, no només els quatre comuns” sinó també “majories i minories, cortalans i ministeri de Cultura” i “establir què es vol fer a la vall”. Això inclouria aspecte com ara “decidir si es vol portar més visitants o deixar amb poca incidència a nivell turístic” o “què volem fer amb les bordes de Ràmio”, com ara valora quin ha de ser l’accés. Al seu entendre, seria positiu “buscar un turisme diferent que no es trobi a altres llocs” i una solució seria treballar conjuntament amb els propietaris de les bordes de la zona per restaurar-les i convertir-les en allotjaments als quals s’arribi únicament caminant o amb animals.  

 

Territori: