Partit Socialdemòcrata

PS+I vota l’acord per la reforma competencial però alerta que el repartiment de transferències és “injust”

Crea: 07/28/2017 - 13:34
Sans parla amb una treballadora del comú amb Marsenyach al fons.
El ple del comú d’Encamp ha donat el vistiplau aquest divendres a l’acord institucional tancat entre cònsols, Govern i grups del Consell General on plasmen en un document els compromisos subscrits durant la negociació tripartida per intentar assolir un nou model de competències i de transferències, incloses algunes de les peticions fetes pels representants del Partit Socialdenòcrata (PS). La votació ha estat unànime. Els dos consellers de PS+Independents (PS+I), Pere Marsenyach i Joan Sans, han donat suport al text, tot i que han advertit que no comparteixen, ni de bon tros, el repartiment de diners entre les parròquies que s’ha tancat a la taula, ja que el consideren “injust”.
 
L’acord institucional, que haurà de ser ratificat ara pels plens dels set comuns, plasma els diferents pactes assolit per les tres parts (cònsols, executiu i grups parlamentaris). Entre ells, hi ha el compromís de treballar conjuntament en el desplegament legal necessari per tirar endavant algunes de les propostes presentades des del PS, com ara la d’establir un programa pedagògic nacional per a les llars d’infants o que sigui Govern qui es faci càrrec de l’atenció als joves i adolescents en risc. 
 
Així ho ha explicat Sans. “Hem votat a favor perquè considerem que el contingut és important, ja que té en compte tot l’àmbit competencial que s’haurà de treballar a part”, ha indicat el conseller socialdemòcrata que, però, no ha volgut desaprofitar l’ocasió per lamentar el temps que s’ha trigat en arribar a tenir preparades les lleis que han de plasmar una reforma clau per al futur. I és que, ha recordat, “ja el 2011 van comprometre’s a fer-ho els set cònsols de llavors”.
 
Des de PS+I, però, s’ha volgut deixar clar que el fet d’aprovar aquest acord no s’ha d’entendre, en cap cas, com un suport al model de repartiment de transferències tancat a la taula, una fórmula la qual dos comuns (Sant Julià i Andorra la Vella –i especialment aquesta darrera parròquia) ja han avisat que no comparteixen. Sans ha estat molt crític amb la proposta que es va acabar definint. “És un model de les mateixes característiques i això ens incomoda perquè primer pensem en els ciutadans”, ha comentat. El conseller ha denunciat que “es perpetua l’actual amb uns criteris que, per molt que digui el cònsol, de modernitat no en tenen res i són injustos, per allò de qui dia passa any empeny, per fer veure que s’ha treballat quan no s’ha fet la feina i quan es vol tenir contentes algunes parròquies però no totes”.
 

Territori: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS