Partit Socialdemòcrata

PS+I remarca que el comú podria tancar l’any sense dèficit gràcies a la no congelació de les transferències del 2017

Crea: 11/29/2018 - 19:40
Carmona i Samarra, durant la sessió.
Les conselleres de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del comú d’Andorra la Vella, Dolors Carmona i Lídia Samarra, han remarcat que si la corporació de la capital pot tancar finalment l’exercici 2018 sense uns números vermells excessivament elevats, serà gràcies a les transferències de Govern no congelades l’any 2017. Per això, ha indicat que aquesta situació contradiu de forma clara les declaracions fetes ara fa uns dies per ministre de Finances, Jordi Cinca, que havia assegurat durant el debat del crèdit extraordinari que l’executiu necessita per poder abonar-les que les parròquies no necessitaven aquests diners. 
 
Carmona i Samarra han fet aquestes valoracions durant la sessió de comú celebrada aquest dijous a Andorra la Vella. Un dels punts de l’ordre del dia era l’informe de liquidació pressupostària del tercer trimestre, que revela, quan falten tres mesos d’exercici, un dèficit de 2,8 milions d’euros. Les conselleres de PS+I han demanat a la cònsol major, Conxita Marsol, una projecció de quina seria la situació financera a 31 de desembre i la mandatària s’ha mostrat convençuda que es podrà assolir l’equilibri o, si més no, uns números vermells molt reduïts gràcies, en gran part, a què han de percebre per part del Govern els prop de dos milions que li corresponen a la capital d’aquelles transferències no congelades i que, ara, es poden pagar gràcies a l’aprovació la setmana passada d’un crèdit extraordinària al Consell General.
 
Carmona ha recordat que aquesta quantitat arribarà ara al comú d’Andorra la Vella –i a la resta de corporacions- gràcies a què els consellers generals del PS van votar en contra de la seva congelació. “Hi haurà equilibri pressupostari gràcies a què s’esperen aquests dos milions que Govern ha d’aportar per les transferències”, ha afirmat la representant de PS+I, que ha lamentat que, des de l’executiu, es vulgui defensar que els comuns poden prescindir d’aquests diners. “Ha quedat clar que, almenys a Andorra la Vella, sí que els necessiten”, ha apuntat. 
 
 
Durant la sessió també s’ha aprovat l’adjudicació del pla d’assegurança d’assistència mèdica complementària als reemborsaments de la CASS i de pòlissa de vida per als treballadors del comú. La nova mútua, que millora sensiblement les condicions de la que existeix actualment, suposarà una despesa pel comú de 276.000 euros anuals pels propers quatre exercicis, amb la possibilitat de prorrogar-ho dos més. Els empleats de la corporació assumiran el 25% del cost. Des de PS+I s’ha donat suport a la contractació després de confirmar que la decisió compta amb el vistiplau dels representants sindicals. 
 
Un altre punt important de l’ordre del dia era l’aprovació del nou contracte d’arrendament dels terrenys on s’ubica l’estadi Comunal. La voluntat era allargar el temps del lloguer per poder afrontar les importants inversions que s’hi ha d’efectuar, sobretot de cara a la celebració dels Jocs dels Petits Estats. El nou acord amb la propietat del terreny serà per quinze anys (del 2019 al 2034) i per un import de 35.000 euros mensuals. A més, s’inclou una clàusula que, a partir del sisè any, evitaria que el comú hagi de pagar cap indemnització per la supressió del contracte en cas que els terrenys passin a ser seus en concepte de cessió si es desenvolupa un pla parcial o bé un d’especial a la parcel·la. PS+I ha donat suport a la mesura, ja que la considera positiva per al comú i per als usuaris de les instal·lacions. 
 
A més, a preguntes de Samarra, la cònsol ha explicat que s’ha enviat una carta als propietaris del Centre Comercial Andorrà per recordar-los que abans del 31 de gener han de presentar el projecte d’obertura del passatge Bescariet, que ha d’estar enllestit el 30 de novembre de l’any vinent. Marsol ha apuntat que s’havia estat treballant en la possibilitat de construir un aparcament als pisos superiors dels dos edificis ara units però que el projecte ha quedat aturat. 
 
Carmona ha defensat que l’obertura del carrer, que suposarà un enllaç més fàcil entre la zona de Prada Ramon i l’avinguda Meritxell “s’ha de fer i dins dels terminis” i que, en tot cas, de no tirar endavant hauria de ser perquè “s’arribi a un acord satisfactori per a totes dues parts”. Sobre si seria positiu construir un aparcament a sobre de l’actual passatge, ha apuntat que “sempre és bo tenir-ne un de més” però ha recordat que “prop n’hi ha d’altres com el del Fener o el del Parc Central”. 
 

Territori: