Partit Socialdemòcrata

PS+I reclama regular les incompatibilitats dels cònsols d’Encamp

Crea: 03/30/2017 - 21:16
Marsenyach i Sans parlem amb el cònsol després de la sessió.

Els dos consellers de PS+Independents (PS+I) al comú d’Encamp, Joan Sans i Pere Marsenyach, han demanat que es treballi a introduir dins l’ordinació d’organització i funcionament de la corporació una normativa que estableixi les incompatibilitats i les limitacions que tindran els cònsols a l’hora de fer treballs per empreses privades, siguin de la seva propietat o no. La iniciativa, han explicat tots dos, pretén evitar que es reprodueixin polèmiques com les viscudes els darrers dies, arran de la publicació de fotografies del màxim mandatari, Jordi Torres Arauz, fent tasques en horari laboral per al seu despatx de topografia. La majoria, però, s’ha tancat en banda i no ha acceptat la proposta.

Sans i Marsenyach han posat sobre la taula la possibilitat de regular la dedicació dels cònsols durant el punt de precs i preguntes de la sessió celebrada aquest dijous. En aquest sentit, han recordat el “neguit” que ha generat entre els ciutadans que hagi transcendit la feina externa al comú que feia Torres Arauz. “La voluntat és fer una proposta, que és viable i que es pot fer, per modificar el reglament d’organització i de funcionament; regulem-ho perquè no es qüestioni quan es produeixin aquestes situacions”, ha explicat Sant.

La iniciativa, però, ha estat refusada per la majoria de Demòcrates per Andorra (DA) i pel mateix mandatari. Torres Arauz s’ha escudat en què el grup parlamentari de la formació taronja ja està treballant en una llei sobre incompatibilitats. La resposta, “poc elegant i poc responsable”, a l’entendre de Sans, no ha convençut els consellers de PS+I. “Posem sobre la taula una solució que ha rebutjat perquè és incapaç de voler tenir l’estètica i l’ètica que cal per tenir un càrrec de responsabilitat d’aquestes característiques”, ha lamentat qui fou número 1 de la candidatura en les comunals del 2015.

Sobre el fet que s’hagi d’esperar que aquesta regulació arribi des del Consell General, el conseller de PS+I ha deixat clar que, al seu entendre, “no podem esperar que, quan hi ha un problema, ens el resolguin uns altres”. Sans ha defensat que “en cap lloc diu que nosaltres, a la nostra ordinació, igual que limitem les incompatibilitats de la secretària general, no ho puguem fer dels cònsols i dels consellers”.

Competències
Durant la sessió, Sans i Marsenyach també han lamentat que l’acord entre Govern i cònsols presentat posteriorment en les reunions tripartides amb els grups del Consell General per a la reforma del model competencial i del de transferències no s’hagi portat a debat en el ple. “Un pacte d’aquesta importància cala portar-lo aquí”, ha afirmat Marsenyach mentre que Sans ha parlat sense embuts d’una “manca de respecte institucional”.

La sessió de consell de comú també ha servit per aprovar la liquidació de comptes de l’exercici 2016, amb un superàvit de 3 milions d’euros, tot i que cal tenir en compte que hi ha inversions adjudicades però encara no pagades per valor de 2,3. PS+I s’ha abstingut en la votació. “Mantenim la línia d’anys anteriors. Per responsabilitat no podem votar en contra d’un tancament ben fet i auditat, però no compartim el projecte pressupostari”, ha indicat Sans.

El ple també ha donat el vistiplau a les obres d’un nou tram de la millora i rehabilitació de l’itinerari cultural del Passeig de Mojácar. En aquest cas, es tracta del tram més proper a la zona de les Bons, valorat en gairebé 900.000 euros.

 

Territori: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS