Partit Socialdemòcrata

PS+I entén que el recurs del comú d’Andorra la Vella per les transferències demostra que el tema “no està tancat”

Crea: 09/13/2018 - 17:59
Carmona i Samarra xerren abans de la sessió amb la cònsol Marsol.
El comú d’Andorra la Vella ha presentat un recurs a Govern perquè no està d’acord amb la xifra rebuda en concepte de transferències els dos primers trimestres del 2018. Aquesta decisió evidencia, a l’entendre de les conselleres de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la corporació, Dolors Carmona i Lídia Samarra, que les coses no s’han fet bé amb la reforma de la llei i, per tant, que, malgrat el que es defensi des de l’executiu, es tracta d’un tema que no es pot considerar tancat. 
 
Així ho ha manifestat Carmona en la compareixença davant els mitjans posterior a la sessió de comú celebrada aquest dijous a la capital, durant la qual la cònsol major, Conxita Marsol, ha justificat la decisió al·legant que entenen que, després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava parts del text, els correspondria uns 300.000 euros més dels que finalment han estat transferits des del Govern. Per a la representant de PS+I, aquesta situació, ben poc habitual, és “fruit d’un tema que no està ben tancat”. Així, la consellera ha recordat que des de la formació “no hi estem d’acord” amb com es va aprovar la llei –ni, de fet, amb la modificació ara a tràmit per intentar adaptar-la a la resolució del TC- i ha lamentat el fet que no hi hagués un consens més ampli per a una reforma d’aquesta importància. 
 
La política socialdemòcrata ha manifestat que “no és un tema que es pugui donar per tancat, sinó que s’haurà de reprendre en un futur”. Al mateix temps, ha deixat clar que, ara, amb el recurs interposat pel comú de la capital, queda clar que “quan les coses no es fan com cal, sovint la seva aplicació ho posa en evidència”. 
 
 
Durant la sessió també s’ha explicat el tancament pressupostari del comú al segon trimestre de l’any, amb un superàvit d’1,18 milions d’euros i un endeutament de 35,9, el 97% del límit legal. Tot i això, des de PS+I s’ha volgut alertar del fet que la previsió inicial ascendia a 46,5 milions i, en canvi, ara la majoria ja treballi amb unes xifres molt més superiors: de 55,5 milions. “És una desviació de més del 20% i preocupa”, ha avisat Carmona, tot apuntant a “una manca de planificació” per part de la majoria. 
 
Un altre punt tractat a la sessió ha estat l’adjudicació dels treballs d’obtenció de dades i creació de la cartografia cadastral rústica i urbana del comú, clau per a la realització del cadastre de la parròquia. Aquesta tasca s’ha encarregat a una unió temporal de les diferents empreses que, al país, realitzen aquest tipus de feina. Ha estat l’única oferta presentada i, a més, sensiblement més cara que la previsió inicial: 1,2 milions quan el cost estimat inicialment tot just era de 900.000 euros. Això ha aixecat malestar a tots els grups de la corporació. 
 
Al final, però, l’adjudicació s’ha aprovat per unanimitat. Des de PS+I, Carmona ha reconegut que “no ens agrada pagar més” però ha defensat que “hem de prioritzar l’inici del cadastre, uns deures que tenim pendents; si no hi ha una altra opció, hem d’optar per l’oferta que ens fan”.
 
La sessió també ha servit per adjudicar, per valor d’1,6 milions la tercera fase dels treballs d’embelliment urbà i desguàs de les aigües pluvials a Santa Coloma. En aquest cas, es preveu que les obres s’allarguin durant un termini de 10 mesos. PS+I ha donat suport a una actuació clau per evitar inundacions a la zona. 
 

Territori: