Partit Socialdemòcrata

PS+I demana al comú escaldenc suport a la integració del ministeri de Cultura a la comissió de gestió del Madriu

Crea: 09/24/2018 - 19:22
Vendrell saluda un dels nous urbans, que han promès el càrrec.
La consellera de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a la minoria del comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha demanat a la majoria de Democrates per Andorra (DA) que doni suport a la proposta, feta arribar des d’Encamp, d’incloure el ministre responsable de Cultura dins la comissió de gestió de la Vall del Madriu. Així, ha defensat que seria una mesura “positiva” i, de fet, ha argumentat que aquesta presència hauria de ser “òbvia” en tractar-se d’un espai declarat per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. Al mateix temps, ha reiterat la necessitat de tenir un pla de gestió “real, ampli i consensuat per tots els actors implicats”. 
 
Vendrell ha fet aquestes valoracions durant la sessió de comú celebrada aquest dilluns, que tenia a l’ordre del dia la informació sobre les darreres reunions de la comissió de gestió. A aquestes trobades es va posar sobre la taula la proposta feta arribar per Encamp –també a iniciativa dels dos consellers socialdemòcrates, Joan Sans i Pere Marsenyach- per abordar la possible incorporació del màxim responsable governamental de Cultura a l’òrgan. La representant de PS+I ha recordat que “sempre hem demanat que se l’inclogui com a membre de ple dret”, postura que en el seu dia “es va desestimar”. Ara, la posició, almenys pel que fa a la cònsol escaldenca, Trini Marín, s’ha modificat. “Sembla que ho veuen amb bons ulls i suposo que han tingut temps suficient per adonar-se que quan es parla d’un bé declarat patrimoni cultural, és bastant obvi que el ministeri de Cultura ha d’estar implicat en projecte; esperem que es canviï perquè seria molt positiu”, ha comentat la consellera.
 
 
Des de PS+I, però, es continua defensant que l’actual gestió de la vall queda curta. Per això, s’ha tornat a reclamar “un pla de gestió real, ampli i consensuat per tots els actors” que, fins ara, “no acaba de tirar endavant i veure la llum”. Vinculat a la vall del Madriu, per cert, la corporació ha aprovat per majoria la proposta d’agermanament amb un altre espai natural: Causses & Cévennes. 
 
Menys transferències del que toca
Per altra banda, la cònsol, Trini Marín, també ha explicat durant la sessió que s’ha enviat una carta al cap de Govern i al síndic general demanant l’agilització de l’aprovació de la modificació de la llei de transferències, per adaptar el text després que una part fos anul·lada pel Tribunal Constitucional. També s’ha indicat que, igual que va fer el comú d’Andorra la Vella, es considera que l’import  calculat per l’executiu de les transferències del primer semestre no ha estat correcte. En aquest cas, es calcula que Escaldes hauria percebut uns 200.000 euros menys del que li correspondria. “Vam reunir-nos la setmana passada amb la cònsol i amb la consellera de Finances i li hem demanat que vetlli per les arques comunals”, ha explicat Vendrell, tot apuntant que “si no hi ha una regularització un cop aprovada la llei, ho impugnarà i nosaltres hi estem a favor”. 
 
Per altra banda, la sessió de comú ha servit per adjudicar la reforma de les plantes primera i cinquena de l’edifici del comú. Entre les actuacions, hi ha la millora de la sala d’actes, “molt esperada”, com ha posat en relleu la consellera de PS+I. El cost dels treballs ascendeix a 687.000 euros.
 
A banda, s’ha informat del tancament pressupostari del segon trimestre. El comú manté, a 30 de juny, un superàvit de 5,9 milions. L’endeutament queda en 18,2, un 37% el màxim legal permès. 
 
Territori: