Partit Socialdemòcrata

PS+I critica que es rescindeixi la concessió a la Baronia sense cap penalització a l’empresa

Crea: 07/06/2017 - 18:22
Sans, durant els moments previs a la sessió.
Els representants de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) a Encamp s’han posicionat en contra de l’extinció del contracte amb la concessionària de l’alberg de la Baronia. En concret, el conseller de la formació Joan Sans ha criticat que, malgrat que el comú no tingui cap responsabilitat en el fet que el projecte que es va presentar al concurs no pugui tirar endavant, s’hagi acceptat no penalitzar la societat i tornar-li tota la fiança, malgrat que per a la corporació aquest any i mig ha suposat un fort increment de la despesa necessària per fer les colònies pels infants de la parròquia a la instal·lació. La decisió s’ha pres, únicament amb els vots de la majoria d’Units per al Progrés+Demòcrates per Andorra (UP+DA), durant la sessió de comú celebrada aquest dijous al Pas de la Casa. 
 
El projecte a la Baronia, que tenia com a objectiu impulsar les activitats a la zona, ha quedat cancel·lat principalment perquè un punt clau era la construcció d’unes cúpules o doms geodèsics proposats per l’empresa guanyadora del concurs. Aquestes instal·lacions, però, no s’han pogut tirar endavant perquè no estan previstes a la Llei d’ordenació del territori i d’urbanisme –coneguda també com la Llei del sòl-. Davant la impossibilitat de construir-les, la societat ha renunciat i des de la majoria s’ha proposat una rescissió del contracte de mutu acord, on es retorna la fiança completa, sense que hi hagi cap penalització, aspecte que des de PS+I no es comparteix, ja que, tal com ha explicat Sans, la responsabilitat és únicament de l’impulsor del projecte i no pas del comú.
 
“Amb els diners dels altres és fàcil prendre decisions”, ha lamentat el representant de la formació socialdemòcrata, tot criticant que malgrat que “l’empresa és responsable del projecte que presenta”, en canvi, “ara ens volen fer creure que el comú és corresponsable que no es pugui executar”. Sans també ha denunciat que l’acord d’extinció de la concessió s’hagi sotmès al consell sense tenir els justificants de “les inversions que suposadament s’hi ha fet a l’alberg”. A més, ha recordat que la corporació va haver de pagar l’any passat 39.000 euros a la concessionària per poder fer les colònies i, en canvi, “els deixem marxar per la porta gran”. 
 
 
El conseller de PS+I ha defensat que “hi ha un contracte que preveu unes penalitzacions i cal que les tinguem en compte”. També ha volgut recórrer a la ironia en referir-se al fet que, segons la Llei del sòl, no es puguin construir les cúpules geodèsiques. “Veig que aquí són més taxatius. Amb plataformes no s’ho és. Sembla que segons qui presenta la demanda s’ha de ser més o menys taxatiu”, ha apuntat.
 
El trencament de Grandvalira
Amb aquest darrer comentari, Sans feia referència a l’altre punt fort de la sessió de comú: la pregunta conjunta amb Liberals+Independents (LdA+I) mitjançant la qual es volia conèixer la posició de la majoria en relació a la dissolució de Nevasa, la gestora del domini conjunt de les pistes d’Encamp i Canillo, i a la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable i d’un aparcament soterrat a Soldeu, decisió que el PS porta setmanes denunciant com a contrària a la llei i que ha estat el detonant del trencament en el domini esquiable. La pregunta s’ha fet. La resposta no ha arribat. El cònsol major s’ha limitat a admetre la “preocupació” per la situació però ha deixat clar que no pensa pronunciar-se en relació a la polèmica decisió de l’executiu. 
 
“La majoria d’UP+DA no es manifesta en aquest sentit. Caldrà veure com es tradueix aquesta no manifestació si els accionistes majoritaris de Saetde decideixen portar el tema a la justícia. Llavors tampoc ho farem?”, ha comentat després de la sessió el conseller de PS+I, tot mostrant-se molt crític amb la postura del cònsol major, a qui ha recordat que “està representant tots els ciutadans i sobretot els interessos públics i econòmics de la parròquia”. Per tant, ha afirmat, l’opinió del mandatari “no pot quedar circumscrit en un àmbit de consellers de la majoria d’UP+DA i que el poble no la pugui conèixer”. 
 
 
Sans ha denunciat també que davant una “situació complicada” com la generada a partir de la declaració d’interès nacional de la plataforma del Soldeu hi ha un “neguit dels ciutadans”, especialment pel fet de veure com la majoria “s’ho mira des de la barrera”. Per això, el representant de PS+I ha deixat clar que “desconfio que puguin aportar alguna cosa a l’hora de fer de mediadors” en el conflicte. De fet, fins ara, ha assegurat, “l’esforç, des de la  nostra casa comuna, és nul i, en el cas de Govern, ha consistit a saltar-se la llei perquè no cal ser tan taxatius”. 
 
Territori: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS