Partit Socialdemòcrata

PS+I critica “la il·lusió òptica” d’un superàvit a Andorra la Vella on influeix el baix volum d’inversió executat

Crea: 02/21/2018 - 17:24
La sessió s'ha celebrat en la remodelada sala de plens del comú.
El comú d’Andorra la Vella ha aprovat el tancament pressupostari de l’exercici 2017. Ho ha fet, oficialment, amb un superàvit de 3,8 milions d’euros. La xifra, però, no és del tot real, ja que cal tenir en compte l’important volum d’inversions que s’havien d’executar durant l’any que no s’han liquidat del tot i que, per tant, passaran ara al 2018. Des de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I), les conselleres Dolors Carmona i Lídia Samarra han lamentat que aquesta situació respon a una mala planificació i han qualificat “d’il·lusió òptica” les dades aprovades –amb el vot en contra de la seva formació-. 
 
De fet, la mateixa cònsol major, Conxita Marsol, ha admès durant la sessió que el superàvit real tot just seria d’un milió d’euros si es té en compte aquest detall. En concret, del volum d’inversions previstes inicialment per a tot el 2017, 12,3 milions, tot just s’ha liquidat el 39,6% (4,9), fet que fa que s’hagi de reconduir més de sis milions (de projectes en marxa però encara no tancats) cap al pressupost del 2018. 
 
Des de PS+I s’ha estat molt crític amb aquesta situació. “Considerem que s’ha de tancar la planificació dins dels terminis amb una liquidació significativa. Només hi ha un 40% i això implica una part significativa de reconduïts. No són maneres de fer”, ha explicat Carmona, tot posant en relleu que això pot comportar problemes durant l’actual exercici. Així, ha recordat que “hi ha sis milions de reconduïts més els projectes que ja s’han avançat; vol dir que podem arribar a  22 d’inversió i el risc és fer la bola més grossa i que no s’acabi executant en cap moment”. 
 
 
Per a la consellera de PS+I, el comú va pencar de “manca de planificació” a l’hora de realitzar el pressupost. “Hi ha altres fórmules, com ara els plurianuals. Si, pel volum o magnitud d’un projecte, no es veu factible fer-ho en un any, s’ha de planificar d’una altra manera”, ha defensat la representant de PS+I. 
 
 
Aquesta situació és la que fa que el tancament de comptes presentat –i al qual s’ha votat en contra- “no reflecteixi la realitat”. Per això, Carmona i Samarra han parlat directament “d’il·lusió òptica”. Les dues conselleres també han apuntat que bona part de l’increment d’ingressos del comú és conseqüència del fet que “es van pujar determinades taxes, en alguns casos de forma considerable”. Un exemple és el dels aparcaments. Sobre aquests, han lamentat no tenir encara “el detall” de quin ha estat l’impacte de la mesura, tot i tenir clar que haurà estat “significatiu”. 
 
Territori: 

Sobre l'autor

imatge de PS
PS